Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

15 recepten voor hartige gerechten met fruit

15 recepten voor hartige gerechten met fruit

Frank Houweling

Gepubliceerd op 16-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Heb je een mega-oogst uit je eigen tuin gehaald en weet je echt niet meer wat je moet fruit moet doen? En ben je niet zo'n zoetekauw, of kan je gewoon geen toetje meer zien? Dan komt deze lijst met 15 hartige gerechten waar fruit in de hoofdrol staat als geroepen. Met deze recepten heb je binnen no-time je overtollige eigen gekweekte fruit weggewerkt.

Maar fruit is toch zoet?

We zijn toch vaak gewend om groenten in hartige gerechten te gebruiken, en fruit als zoet tussendoortje of (zoet) dessert. Maar daarmee mis je toch veel interessante smaakcombinaties. Gelukkig zijn er steeds meer gerechten waar deze grens wordt overschreven. Zo zijn er diverse zoete groentengerechten, zoals pompoentaart of courgettecake. Maar ook hartig met fruit is dus mogelijk. Hieronder volgen 15 van onze favoriete voorbeelden.

De recepten

Screenshot recept bladerdeegtaartje met kip en pruimenHartige bladerdeegtaartjes met kip en pruimen

Kip met pruimen is echt een fantastische smaak-combinatie. Een stoofpotje met kip en pruimen wordt hier in huis dus ook met enige regelmaat gegeten. Maar als je net iets meer tijd hebt om te koken kan je dit gerecht ook nog wat opleuken door hartige bladerdeegtaartjes te maken met deze zelfde heerlijke smaakcombinatie.

Je kunt in principe alle pruimen gebruiken voor zo'n stoofpotje. Maar naar onze mening is een kwets zoals de Hauszwetsche eigenlijk wel het lekkerste. Ook andere stevige pruimen zoals Opal of Mirabelle de Nancy zijn goed geschikt.

Bekijk het recept

Screenshot van recept voor omelet met vlierbessen Vlierbloesemomelet

Een receptencompilatie als deze kan ik onmogelijk maken zonder een recept van Okke op te nemen. Zijn websites zijn een genot voor iedereen die op zoek is naar recepten voor minder bekende fruit- en groentesoorten.

De vlierbes is een bijzondere plant omdat je zowel de bessen als de bloesem kunt eten. In dit geval gebruikt dit recept de bloesem, die een heerlijk floraal aroma heeft. Hoewel je hierbij een zoet gerecht zou verwachten gebruiken ze het hier voor het maken van een unieke omelet. Dit recept is zeker het proberen waard!

Bekijk het recept

Screenshot recept gehaktballetjes met krieken Gehaktballetjes met krieken

Veel recepten in deze lijst zijn nieuw en vernieuwend. Maar dat is niet het geval bij gehaktballetjes met krieken.

Dit is echt een klassiek recept, en varianten van dit recept met verschillende vruchten zijn populair in heel Europa.

De zweedse variant met vossenbessenjam ken je misschien van de Ikea, maar deze klassieke vlaamse variant met gehaktballetjes en krieken is misschien nog wel lekkerder.

Bekijk het recept

Screenshot van recept voor gegrilde sandwich met manchego vijgenjam en olijven. Gegrilde sandwich met manchego, vijgenjam en olijven

Nog een recept van Okke, en het is een topper. Niet voor niets zijn vijgen vaak op een kaasplankje te vinden: vijgen combineren gewoon geweldig met kaas.

En daarom is deze sandwich met manchego, vijgenjam en olijven ook zo'n goed idee. Het is de ultieme combinatie van zoet en hartig, en ook een verzameling van heerlijke mediterrane smaken. Omdat het recept zo makkelijk is, is het een geweldige manier om de vijgen uit je eigen tuin als snelle lunch te eten.

Bekijk het recept

Screenshot van recept van mango salsa Mango salsa met komkommer, paprika en limoen

Als liefhebber van mexicaans eten kon deze lijst niet gemaakt worden zonder een salsa toe te voegen. Nu is mango niet een frutisoort waar je snel teveel van plukt uit je eigen tuin. Begrijp me niet verkeerd, je kunt zeker mango's kweken in Nederland. Maar omdat je een verwarmde kas nodig hebt voor deze boom is het niet heel realistisch dat je erg veel bomen vol met fruit in je tuin zult hebben.

Mocht je toch aan een grote mango's zijn gekomen, en op zoek zijn naar een heerlijk recept, dan is deze mango salsa geweldig. Combineer de salsa met wat nacho's of taco's en geniet van heerlijk frisse smaken die perfect combineren met bijvoorbeeld langzaam gegaard vlees. ¡Buen provecho!

Bekijk het recept

Screenshot recept het bliksem met spekHete bliksem met spek

Nog zo'n klassiek recept waar fruit gecombineerd wordt met hartige smaken: hete bliksem. En hoewel hete bliksem tegenwoordig vaak gemaakt wordt met Elstar of Goudreinette appels, werden traditioneel zoete stoofappeltjes gebruikt. 

Naar mijn mening is dat zonde. Ik begrijp het, stoofappels zijn in de supermarkt niet meer te vinden, maar de smaak van een Rode Dijkmanszoet of Zoete Ermgaard werkt veel beter in dit traditionele gerecht.

Bekijk het recept

Screenshot recept sjalot tarte tartin met rode bessen en geitenkaasSjalot tarte tartin met rode bessen en geitenkaas

Rode bessen zijn een klassieke zomerfruitsoort die je perfect in je eigen tuin in Nederland kunt kweken. Ze zijn fris en zachtzuur van smaak en hebben een prachtige diepe kleur.

Jammer genoeg worden ze vaak alleen gebruikt als garnering van een gebakje of mousse. Maar ze zijn eigenlijk veel veelzijdiger. Door ze in dit gerecht te combineren met sjalotten en geitenkaas krijg je een heel sierlijk en ook smakelijk gerechtje.

Ook roze bessen of witte aalbessen kunnen voor dit gerecht gebruikt worden. Hoewel ze iets zoeter van smaak zijn is de kleur natuurlijk wat minder sierlijk.

Bekijk het recept

Screenshot recept paddestoelen preitaart met hazelnoten Paddestoelen-preitaart met hazelnoten

Met een hartige taart kan je eindeloos variëren. En hoewel ham en prei natuurlijk heerlijk zijn, wil je soms ook wel eens wat anders.

Deze paddestoelen-preitaart is een fantastische combinatie waar ook hazelnoten in verwerkt zijn. De hartige smaak en crunch van de walnoten geven deze hartige taart net dat beetje extra. 

Alle benodigde ingredienten haal je in de herfst lekker uit je eigen moestuin, om er daarna een heerlijk herfstgerecht van te maken. Echt iets om te maken en eten op een regenachtige zondag.

Bekijk het recept

Hartig jam met frambozen en paprika

Screeshot recept hartige frambozenjam met paprika. Frambozenjam kennen we allemaal. De mooie stevige frambozen eten we het liefst direct uit de tuin. Maar wat minder mooi gevormde, kleine of beschadigde frambozen zijn ideaal om zelf jam van te maken. Maar op het gegeven moment heb je echt wel genoeg gehad van de zoete jam.

Een leuke variatie is dan om eens deze hartige jam met frambozen en paprika te maken. De combinatie van zoet met licht pittig maakt dit een veel spannendere jam waar je heerlijk je dag mee kunt starten.

Bekijk het recept

Geroosterde spruitjes met rode druif en walnoten

Screenshot recept geroosterde spruiten met rode druif en walnoten. Spruitjes hoef je echt niet altijd dood te koken, of ee spruitjesstamppot mee te maken. Spruitjes zijn bijvoorbeeld ook geroosterd heerlijk.

Maar als je een zachte en knapperige toon wilt toevoegen aan de spruitjes is er ook dit recept om eens te probere. Het zoete van de rode druive en het knapperige van de walnoten bregen de spruitjes echt naar nieuwe hoogte.

Leuk aan dit recept is dat je de spruitjes en walntoen gewoon uit je eigen tuin kunt halen. Druiven worden wat lastiger, want die zijn natuurlijk in een heel ander seizoen rijp. Dus die haal je beter bij de groenteboer.

Bekijk het recept

Gegrilde kakisalade met feta kaas

Screenshot gegrilde salade met kaki's en feta Als je een kakiboom in de tuin hebt kan je eindelijk genieten van verse kaki's uit de eigen tuin. Maar wat nou als je kakiboom een groot succes is, en je elk jaar weer een lading kaki's hebt om op te eten? Op het gegeven moment ben je wel klaar met het uitlepen van deze heerlijke vruchten, en wil je ander fruit eten.

Gelukkig is de kaki behoorlijk veelzijdig. Eén voorbeeld daarvan is deze gegrilde kakisalade met fetakaas. De zoute en vette fetakaas combineert heerlijk met de zoete tot zachtzure kaki. Zowel de kaki's als de walnoten die je in dit recept gebruikt haal je natuurlijk het beste zelf uit de tuin.

Bekijk het recept

Gazpacho met pittige perziktopping

Screenshot gazpacho met pittige perziktopping Na al die herfstrecepten is het tijd voor iets zomers. En wat is er lekkerder op een warme zomerdag dan een heerlijke verkoelende gazpacho?

Precies, een heerlijk verkoelende gazpacho met een perziktopping! De zoete en sappig perzik combineert heerlijk met deze koude soep. Het rode pepertje maakt de soep niet alleen zoet en romig, maar geeft een interessante tegenstelling.

Het beste maak je deze perzik gazpacho natuurlijk met perziken uit je eigen tuin.

Bekijk het recept

Filodeeghapjes met peer en brie

Screenshot filodeeghapjes met peer en brie In mijn zoektocht om deze lijst met recepten samen te stellen kwam ik dit specifieke recept, of een variatie op deze, meerdere keren tegen. Nu wordt een gerecht met brie mij per definitie niet in dank afgenomen, aangezien ik de enige in huis ben die het eet.

Ik zal dit gerecht dus ook niet zelf uit gaan proberen. Maar ik kan me wel voorstellen hoe goed de smaakcombinatie werkt, en ik wil hem jou niet ontnemen. Eet smakelijk!

Bekijk het recept.

Bekijk het recept

Hartige gehakt-worteltjestaart met appel en peterselie

Screenshot recept hartige gehakt worteltjestaart met appel en peterselieGehakt en wortels zijn een heerlijke combinatie. Je komt het tegen in een spaghetti bolognese, maar ook in een cottage pie.

Nog iets lekkerder maak je deze klassieke combinatie door er appel aan toe te voegen. De appel geeft het een zoete en zachte textuur, die heerlijk combineert met de andere smaken.

Dit gerecht is super makkelijk zelf te maken en een goede manier om de wat minder mooie appels uit de boom toch op te eten! De worteltjes voor dit recept, die haal je natuurlijk ook uit je eigen moestuin.

Bekijk het recept

Mini-quiches met geroosterde kastanjes en champignons

Screenshot recept mini quiches met geroosterde kastanjes en champignons. We eindigen deze lijst met weer een hartige taart. Deze keer niet met walnoten, maar met geroosterde kastanjes.

De tamme kastanje is een prachtige middelgrote boom die die het mooiste staat als solitaire boom in een grote tuin. Door de Dorée de Lyon aan te planten past hij ook in een iets minder grote tuin. De noten zelf pluk je in de hersft, en zijn heerlijk als je ze poft.

Geroosterd kan je ze dus ook eten, en gecombineert met champignons maak je er een heerlijke quiche van. Hoe? Dat lees je in dit recept.

Bekijk het recept

Lekker eten uit eigen tuin

Peren plukken uit je eigen tuin Ik noemde het net al een aantal keer: het lekkerste maak je deze gerechten natuurlijk met fruit uit je eigen tuin. Wil je ook graag met fruit aan de gang in je tuin? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van zelfgemaakte quiche (titel) door Ghouston. CC 1.0 licentie

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie