Er is niets lekkerder dan vers fruit plukken uit je eigen tuin. In Juli lopen de temperaturen op en is het hoogseizoen voor zomerfruit. Hoewel veel groter fruit zoals appels en peren nog even moet afrijpen, is in de bessentuin juist van alles om van te smullen. In dit artikel vertellen we je wat de allerlekkste fruitsoorten zijn om in Juli uit je eigen tuin te plukken.
(Rode) aalbessen
Aalbessen zijn kleine bessen met een aangename verfrissende en lichtzure smaak. De rode bessen zijn over het algemeen wat zuurder dan de witte- en roze bessen. Bijkomend voordeel van de witte aalbes tegenover de rode bes is dat de witte variant wat minder snel wordt opgegeten door vogels.
Deze lichtzure smaak maakt ze geliefd voor verschillende culinaire toepassingen. In de keuken kunnen rode bessen worden gebruikt voor het maken van jams, taarten, sauzen, en ze zijn ook heerlijk als toevoeging aan salades en desserts. Kortom, de rode bes is een veelzijdige en smaakvolle vrucht die niet alleen lekker is, maar ook nog eens gezond.
De aalbessenstruik is een bladverliezende, middelgrote struik. Het beste is om de struik te planten op een plek met gedeeltelijke zon tot volle zon om een goede vruchtvorming te bevorderen. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Aalbessen groeien vaak minder goed op zeer zware kleigronden, maar zijn redelijk flexibel wat ondergrond en standplaats betreft.
Het verzorgen van een rode bessenstruik vereist regelmatig onderhoud. Na de oogst moeten de oude, verzwakte takken worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe groei. Een aalbes snoei je in de late herfst of vroege winter. Ook is het belangrijk om de struik voldoende water te geven tijdens (extreem) droge periodes.
Wil je meer weten over rode aalbessen? Lees dan hier verder:
Japanse wijnbessen
Japanse wijnbessen worden nogal eens aangezien voor frambozen. Begrijpelijk, want de vruchten hebben wel wat weg van een kleine framboos en de japanse wijnbes is wel een familielid van de framboos. Maar dat betekend niet dat de japanse wijnbes niet de moeite waard is in de tuin.
De naam zegt het al: de japanse wijnbes komt van origine uit japan. De vrucht is klein, rond en dieprood van kleur. De smaak is zoet tot lichtzuur en sappig, met een intens aroma die die wat doet denken aan frambozen en bramen. Je kunt de Japanse Wijnbes vers eten als een gezonde en smakelijke snack, maar ze zijn ook geweldig om te verwerken in desserts, jams, sappen en smoothies vanwege hun intense smaak.
De struik van de Japanse Wijnbes groeit als een opgaande struik met lange, flexibele takken die vaak met doornen zijn bedekt. Om te voorkomen dat deze struik alle kanten op valt en groeit is het goed om de japanse wijnbes als een klimplant te behandelen en vast te binden aan draden of een schutting. Het is het beste om de struik te planten op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. De plant gedijt goed in een gematigd klimaat zoals Nederland: ook in een koud jaar zullen de vruchten goed afrijpen, en de struik is zeer winterhard.
De Japanse Wijnbes heeft weinig verzorging nodig. Snoei oude takken in de late herfst of winter om ruimte te maken voor nieuwe groei. Haal ook gerust ongewenste takken weg: zo voorkom je dat de Japanse Wijnbes zich door de tuin gaat verspreiden.
Hier kan je meer lezen over de japanse wijnbes:
Kruisbessen
De kruisbes kan je inmiddels al bijna een vergeten fruitsoort noemen. Bij de supermarkt vind je ze echt niet meer, en ook bij de groenteboer worden ze zeldzaam. Veel mensen vinden de schil van de kruisbes te dik en taai. Maar er zijn ook mensen die juist zweren bij de smaak van deze vrucht!
Kruisbessen hebben een frisse, lichtzure smaak en zijn veelzijdig in de keuken. Ze kunnen vers worden gegeten, toegevoegd aan fruitsalades, gebruikt in taarten, jam en chutneys.
Er zijn struiken verkrijgbaar die rode, gele of groene kruisbessen geven. De rode kruisbes is het meest populaire, maar smaakt niet beter dan de andere kleuren. Er zijn ook doornloze varianten die gemakkelijker te plukken zijn. De stekels van (niet doornloze) kruisbessen zijn groot en behoorlijk scherp. Ook het uitzoeken van een meeldauwresistent ras kan veel problemen voorkomen. Aanbevolen rassen voor in de tuin zijn o.a. Hinnonmaki Rod, Tatjana, Captivator en Pax.
Een ideale standplaats voor een kruisbes is een zonnige locatie met goed doorlatende grond. De kruisbes groeit uit tot een middelgrote struik.
Meer weten over de kruisbes? Lees dan hier verder:
Aardbeien
Hoe kan je het nu over zomerfruit hebben zonder aardbeien te noemen? Deze heerlijk zoete verwenmomentjes heten natuurlijk niet voor niets zomerkoninkjes.
De aardbeienstruik staat bekend om zijn zoete en sappige vruchten, die veelzijdig zijn in de keuken. Aardbeien kunnen vers worden gegeten, gebruikt in fruitsalades, jam, taarten en smoothies, en zijn een geliefde zomertraktatie.
Er zijn verschillende rassen van aardbeien die in juli geplukt worden, waaronder doordragende en late rassen zoals Ostara, Vima ® Xima en Mrak. Bij de doordragende rassen is het wel belangrijk de eerste vruchten van het jaar te verwijderen: anders heeft de struik niet genoeg tijd om blad te vormen en rijpen de aardbeien niet goed af.
De aardbeienstruik gedijt goed in goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Ze hebben een voorkeur voor een zonnige locatie, hoewel ze ook in halfschaduw kunnen groeien. De planten hebben matige tot regelmatige bewatering nodig, vooral tijdens droge periodes. Je kunt aardbeien naast in de volle grond ook goed in potten kweken.
Meer weten over aardbeienplanten in de tuin? Hier kan je meer informatie vinden:
- Aardbeienstruiken planten en verzorgen
- Aardbeienplanten in de webwinkel
- 3 originele aardbeien voor in de moestuin
- Het verschil tussen vroege, midden en late aardbeien
Vroege frambozen
Juli is een prima maand om frambozen te plukken. Hoewel je naar mijn mening de lekkerste frambozen plukt in augustus van een laat frambozenras, zijn er zeker smakelijke frambozen uit de tuin te plukken. De vruchten van populaire zomerframbozen zoals Tulameen en Golden Everest zijn in Juli rijp om te plukken en van te snoepen!
Frambozenstruiken produceren heerlijke, sappige vruchten met een zoete en lichtzure smaak en een heerlijk aroma. Ze zijn veelzijdig in de keuken en kunnen vers worden gegeten, verwerkt in desserts, jam, sauzen en smoothies. Zomerframbozen zijn over het algemeen niet heel lang houdbaar, dus het is beter om ze direct op te eten of te verwerken.
De frambozenstruik groeit als een wat wildere struik met lange scheuten. Je kunt hem als wilde struik laten groeien, of aanbinden aan draden of een schutting om hem wat meer in toon te houden. Wanneer een frambozenstruik is aangebonden is het ook makkelijker om vruchten te plukken.
Zomerframbozen geven fruit op tweejarig hout. Snoei dus niet aan het einde van het jaar alle takken weg, maar laat nieuw gegroeide takken staan, zodat deze volgend jaar fruit kunnen dragen. Ondanks dat een zomerframbozenstruik dus op oudere takken fruit draagt is snoei wel belangrijk: door oude, zieke en beschadigde takken weg te snoeien en de struik te verjongen zorg je ervoor dat de struik fruit blijft dragen.
Meer weten over een frambozenstruik in de tuin? Lees dan hier verder:
- Een gele- of rode framboos in de tuin?
- Een frambozenstruik kopen, planten en verzorgen.
- Het assortiment frambozenstruiken in de webwinkel
Bramen
Bramen zijn eigenlijk meer vruchten om in augustus van te snoepen, maar met enige regelmaat kan je in de laatste weken van juli ook al van wat bramen uit de struik genieten.
Bramen zijn heerlijke vruchten die zowel in het wild als in de tuin kunnen worden geplukt. Ze groeien aan doornige struiken en zijn in het seizoen te vinden in bosranden en open plekken. Daarnaast kunnen ze met succes in de tuin worden geteeld, waardoor je er niet naar op zoek hoeft. Ook zijn deze gecultiveerde bramen vaak wat zoeter van smaak en groter. En als zo'n ras dan ook doornloos is, dan maakt dat het plukken natuurlijk een stuk gemakkelijker.
Bramen hebben een zoete en lichtzure smaak en zijn veelzijdig in de culinaire wereld. Ze kunnen vers worden gegeten, toegevoegd aan fruitsalades, gebruikt in taarten, muffins, jams, en kunnen worden ingevroren voor later gebruik.
De rassen Chester Thornless en Triple Crown staan bekend om hun uitstekende smaak en grote vruchten. Thornless Evergreen is handig omdat deze groenblijvend is in de winter.
Een braamstruik gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond, maar is zeker niet erg kieskeurig. Snoei oude takken weg om de plant in productie te houden, en te voorkomen dat de struik te groot wordt. De meeste bramenstruiken geven geen vrucht op éénjarige takken, het is dus wel belangrijk om bij de snoei enkele takken te laten zitten zodat deze het volgende jaar fruit kunnen dragen.
Meer weten over een bramenstruik in de tuin? Lees dan hier verder:
Blauwe bessen
Hoewel je blauwe bessen normaal eerder in augustus of zelfs september plukt, zijn er wel vroegrijpende blauwe bessen waar je al in juli van kunt genieten.
Enkele goede productierassen die al in juli rijp zijn, zijn Patriot, Bluejay, Rancocas en Reka. Ook de bijzondere roze blauwe bes 'Pink Lemonade' is in juli al rijp.
Blauwe bessen zijn nogal kieskeurig wat standplaats betreft. Als een blauwe bes niet op een heerlijk zure en licht vochtige ondergrond staat, zoals een tuin met veel veen, dan zal de struik niet groeien.
Als de blauwe bessenstruik het wel naar zijn zin heeft is het een heel dankbare plant die veel fruit geeft, en redelijk weinig onderhoud nodig heeft.
Meer weten? Lees dan hier verder:
- Een blauwe bes kopen, planten en verzorgen.
- 5 soorten blauwe bessen die een plaats in je tuin waard zijn
- Blauwe bessen op kleigrond, zandgrond en veengrond; de verschillen
- Ons assortiment blauwe bessen in de webwinkel
Genoeg om uit te kiezen
Je kunt geen andere conclusie trekken dan dat er genoeg in de tuin te snoepen is in Juli! Zat hier toch nog niet de fruitstruik- of boom tussen waar je naar op zoek bent? Lees dan hier verder: