Met een heel kleine tuin of alleen een balkon zou je al snel denken dat je alleen maar wat perkgoed kwijt kunt. Maar dat is helemaal niet waar. Ook met fruit zijn er genoeg opties, zoals compact groeiende bessenstruiken of een mini-appelboom. En ook als je trek hebt in peren uit eigen tuin maar niet veel ruimte hebt zijn er mini-perenbomen die wel in jouw tuin passen. In dit artikel vertellen we je over de verschillende soorten mini-perenbomen en wat de verschillen hiertussen zijn.
Dwergperenboom
De beste oplossing voor een kleine perenboom is een dwergperenboom, zoals deze dwergpeer Louisa. Door een natuurlijke genetische afwijking groeit deze boom heel erg langzaam en compact. De boom heeft dus wel de vorm van een 'gewone' boom, met zijtakken en een stam, maar dan in het klein. De boom heeft geen snoei nodig om klein te blijven, maar wat lichte snoei in de winter kan helpen om de boom in een mooie vorm te houden.
Een dwergperenboom wordt in de tuin maximaal 160cm hoog en zo'n 80cm breed. In pot blijft de boom nog wat kleiner.
De peren van deze dwergperenboom zijn groot en ongelijk van vorm, meer rond dan peervormig. Ze zijn erg zoet maar wel wat harder dan bekende handperen zoals de Conference. Enige dagen laten narijpen op de fruitschaal kan helpen om de vruchten wat zachter te krijgen. Al met al is de Louisa bij ons op de kwekerij een erg populaire peer om uit te boom op te snoepen, en deze dwergpeer doet ook niet onder voor peren van een 'echte' perenboom. Je plukt de peren in september. De peren zijn bij volledige rijping geel-groen van kleur met bruine details. De peren op de foto hiernaast zijn nog niet volledig rijp, en meer donkergroen van kleur.
De mini peer Louisa is een zelfbestuivende perenboom, er is dus geen andere perenboom nodig in de buurt om fruit te kunnen plukken.
Dwerg perenboom Louisa in de webwinkel
In het voorjaar bloeit een dwergperenboom met prachtige, witte bloesem.
Een zuilperenboom
Naast de dwergperenboom is er ook de mogelijkheid om een zuilperenboom te planten. Een zuilperenboom is net zoals de dwergperenboom een boom met een natuurlijke genetische afwijking. Hierdoor groeit de perenboom langzaam, en opvallend verticaal. De boom vormt nauwelijks zijtakken, en de peren groeien direct aan de stam. De boom zelf wordt wel iets hoger: afhankelijk van het ras zo'n 180 tot 250cm. In een pot haalt de boom deze hoogte niet, en moet je rekening houden met zo'n 150 tot 180 cm.
Mocht de boom toch wat te hoog worden, dan kan je de boom altijd soeien. Dit doe je in de winter, als de boom zijn blad heeft laten vallen. Mocht de stam van de perenboom splitsen, of mocht er toch een grote zijtak vormen, dan is het goed om dit ook weg te snoeien. Meer informatie over het snoeien van een fruitboom vind je hier: fruitbomen snoeien.
Er zijn verschillende rassen zuilperen. Het grootste verschil tussen deze rassen zit in het fruit. Onze favoriete zuilpeer is de Benita, een kruising tussen een zuilpeer en een nashipeer. De vruchten zijn heerlijk zoet en sappig, maar kunnen wel worden aangetast door wespen. Ook Condo, Obelisk, Red Column en Green Column zuilperen zijn goede opties om peren in een pot of kleine tuin te kunnen telen.
Hoewel de Benita zuilpeer gedeeltelijk zelfbestuivend is, geeft deze boom meer fruit met een andere perenboom in de buurt. Plant je maar één boom aan? Dan is de Condo waarschijnlijk een betere optie.
Zuilpeer Benita in de webwinkel
Een zuilperenboom groeit zeer smal, de vruchten groeien direct aan de stam.
Patio perenboom
Als laatste optie is er ook nog de patio perenboom. Dit zijn 'gewone' perenbomen met rassen die je herkent uit de supermarkt, zoals de Conference, Doyenne du Comice of zelfs een stoofpeer zoals de Gieser Wildeman. Dit is een groot voordeel tegenover de dwergperenboom en zuilperen, die allemaal speciale rassen zijn die de meeste mensen niet herkennen.
Om een kleine boom te maken van een 'gewoon' perenras, worden de bomen geënt op een langzaam groeiende onderstam. Zo wordt de groei van de mini perenboom zo veel mogelijk geremd. Ook is de boom zo gesnoeid dat de eerste zijtakken heel laag beginnen, en de boom ook mooi vertakt is.
Een patio perenboom is vooral ideaal om in een pot te houden. In een pot blijft de boom zeer klein, met een maximale hoogte van zo'n 150cm. In de volle grond wordt de boom groter dan dat. Hoe dan ook is het bij een patioboom belangrijk om de boom elk jaar goed te snoeien, om de boom klein en in een goede vorm te houden.
Met een patioboom in pot pluk je snel heerlijke peren van je eigen balkon of terras! Ons favoriete ras patio perenboom is de Conference. Dit ras is zelfbestuivend, weinig ziektegevoelig en geeft heerlijke vruchten. Ze zijn zoet, sappig en ook goed te bewaren. Niet voor niets vind je dit ras vaak in de supermarkt.
Patio perenboom Conference in de webwinkel
De juiste pot voor een mini perenboom
Zowel de dwergperenboom, patio perenboom en zuilperenboom kunnen dus in een pot gehouden worden. Gebruik een met een inhoud van 25 tot 30 liter. Je vindt meer informatie over het houden van een fruitboom in een pot in het volgende artikel: een fruitboom verzorgen in een pot.
Een perenboom in de tuin
Een perenboom in je tuin betekend dat je het hele jaar door van je tuin kunt genieten. In het vroege voorjaar, rond april of mei, bloeit de boom prachtig met grote, witte bloesem. De bloesem is voor alle perenbomen in dit artikel hetzelfde (de bloesem van de Benita wijkt zeer licht af).
Door de hele zomer kan je genieten van de vruchten in de perenboom, die prachtig groeien.
In de herfst pluk je de peren en kan je er direct van genieten. Afhankelijk van het ras pluk je de vruchten in september of oktober. Krijg je alle peren niet direct opgegeten? Dan kan je de peren enkele weken op een koele plaats bewaren. Je kunt ze ook verwerken, om zo nog langer van de vruchten te kunnen genieten.
Een perenboom vraagt wel enige verzorging. Als je de boom in een pot zet moet je hem natuurlijk goed water geven. Maar ook snoeien, bemesten en het voorkomen en bestrijden van ziekten kan erbij horen. Hoe je goed voor een perenboom zorgt kan je lezen in ons artikel over de perenboom in onze encyclopedie: een perenboom planten en verzorgen.
Meer weten over mini fruitbomen?
Ben je nieuwsgierig geworden naar andere mini fruitbomen die je kunt planten in je kleine tuin? Lees dan één van de onderstaande artikelen om meer te weten te komen: