Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Wat is nu eigenlijk het allergezondste fruit?

Wat is nu eigenlijk het allergezondste fruit?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-08-2023
Geschreven door Frank Houweling

Laten we maar eens beginnen met een disclaimer: ik ben geen arts en als je serieuze problemen hebt met je gezondheid of een speciaal dieet aanhoudt adviseer ik je om niet deze blogpost te lezen maar professionele hulp te zoeken. Ben je daarintegen gewoon iemand die nieuwsgierig is naar welk fruit nu precies gezond is, en waarom eigenlijk? Dan ben je bij dit artikel op het juiste adres, want dat zijn precies de vragen die we gaan beantwoorden.

Wat maakt fruit nu eigenlijk zo gezond?

Vers geplukte aardbeien Het engelse gezegde "An apple a day keeps the doctor away" heeft inmiddels al een vertaling in het Nederlands met "Elke dag fruit spaart een dokter uit". En dat gezegde is er niet voor niets, want fruit is heel erg gezond. Het voedingscentrum adviseert 2 porties fruit per dag te eten. Maar waarom dan eigenlijk?

Boordevol vitaminen en vezels

Fruit is rijk aan essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Vitamines, zoals vitamine C, versterken het immuunsysteem en bevorderen de huidgezondheid. Antioxidanten, zoals flavonoïden, beschermen cellen tegen schade en verminderen het risico op chronische ziekten. Mineralen, zoals kalium, reguleren de bloeddruk en ondersteunen de spierfunctie. Voedingsvezels bevorderen een gezonde spijsvertering, verzadiging en beheersen de bloedsuikerspiegel. Vezels verminderen ook de snelheid van suikeropname.

Gezondheidseffecten zijn divers: verminderd risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde kankers; ondersteuning van gewichtsbeheersing; bevordering van een heldere huid en verhoogde vitaliteit.

Suiker valt wel mee

Aangezien gerafineerde suikers zo slecht voor ons zijn, zijn veel mensen zich ook zorgen gaan maken over de suikers die van nature voorkomen in fruit. Maar dat is echt helemaal niet nodig. De hoeveelheid suiker in fruit valt best wel mee. Zeker als je een gevarieerd dieet aanhoudt waarbij verschillende soorten fruit de revu passeren.

Het gezondste fruit

Gezond fruit bevat dus veel voedingsstoffen en mineralen. Maar welk fruit kan je nu het beste eten om daar zo veel mogelijk van binnen te krijgen?

Superfood

Cranberries aan struik 'Superfood' is een term die wordt gebruikt om voedingsmiddelen aan te duiden die buitengewoon rijk zijn aan voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen bieden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak een hoge concentratie vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen die bijdragen aan het welzijn.

Indrukwekkende hoeveelheid vitaminen

Verschillende fruitsoorten worden beschouwd als superfoods vanwege hun indrukwekkende voedingsprofiel. Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten en vitamine C, wat kan helpen bij het bestrijden van celbeschadiging. Granaatappels bevatten veel polyfenolen die het hart- en vaatstelsel kunnen ondersteunen. Avocado's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en kalium, gunstig voor hart en gezondheid van de huid.

Gewoon fruit een superfood?

Hoewel superfoods voedzaam zijn, is het belangrijk te benadrukken dat 'gewoon' fruit eveneens opmerkelijke gezondheidsvoordelen biedt. Appels bevatten bijvoorbeeld vezels en flavonoïden die de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Bananen zijn een bron van kalium voor gezonde spierfunctie en bloeddruk. Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C voor immuunversterking. Het consumeren van een gevarieerd dieet met verschillende soorten fruit levert een scala aan voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen op, zonder dat men zich uitsluitend op zogenaamde superfoods hoeft te richten. Het draait om evenwicht en diversiteit om optimaal te profiteren van de gezonde eigenschappen van fruit.

Ander superfood

Andere superfoods zijn:

  • Açaí-bessen, rijk aan antioxidanten, vezels en gezonde vetten.
  • Goji-bessen, rijk aan antioxidanten, vitamine C en A en vezels.
  • Kiwi, rijk aan vitamine C, K en A en vezels.
  • Cranberries, rijk aan antioxidanten, vezels en vitamine C.
  • Duindoorn, rijk van vitamine C, A, E, K en veel voedingsvezels.
  • Vossenbes (Rode Bosbes), rijk aan vitamine C, K en voedingsvezels.

Overzicht vitamines in 'gewoon' fruit

Het is al een paar keer genoemd: een gevarieerd dieet is het beste. En hoewel superfoods je een flinke boost aan vitamines en mineralen kunnen geven, zijn deze ook in 'gewoon' fruit te vinden.

FruitsoortVitamines en mineralenBelangrijkste gezondheidsvoordelen
Bananen Vitamine B6, Vitamine C, Kalium
Energie, Hartgezondheid, Spijsvertering
Aardbeien Vitamine C, Mangaan Antioxidanten, Immuunondersteuning, Vitamine C
Blauwe bessen Vitamine C, Vitamine K, Mangaan Antioxidanten, Hersengezondheid, Ontstekingsremming
Druiven Vitamine C, Vitamine K, Kalium Antioxidanten, Hartgezondheid, Energie
 Mango Vitamine C, Vitamine A, Vitamine E  Immuunondersteuning, Huidgezondheid, Vitamine A
 Meloen Vitamine C, Vitamine A, Kalium  Hydratatie, Hartgezondheid, Huidgezondheid
Watermeloen Vitamine C, Vitamine A, Lycopeen  Hydratatie, Hartgezondheid, Ontstekingsremming
Appels Vitamine C, Voedingsvezels Hartgezondheid, Spijsvertering, Energie
Mandarijnen Vitamine C, Vitamine A Immuunondersteuning, Huidgezondheid, Vitamine A
Sinaasappels en andere citrusvruchten Vitamine C, Voedingsvezels Immuunondersteuning, Hartgezondheid, Vitamine C
Nectarines Vitamine C, Vitamine A, Kalium Huidgezondheid, Hartgezondheid, Energie
Peren Vitamine C, Voedingsvezels Spijsvertering, Hartgezondheid, Energie
Frambozen Vitamine C, Voedingsvezels, Mangaan Antioxidanten, Spijsvertering, Vitamine C
Bramen Vitamine C, Voedingsvezels Antioxidanten, Hersengezondheid, Spijsvertering
Perziken Vitamine C, Vitamine A, Kalium Huidgezondheid, Hartgezondheid, Energie
Abrikozen Vitamine A, Vitamine C, Kalium Huidgezondheid, Immuunondersteuning, Hartgezondheid
Kiwis Vitamine C, Vitamine K, Voedingsvezels Immuunondersteuning, Spijsvertering, Hartgezondheid
Ananas Vitamine C, Mangaan Spijsvertering, Ontstekingsremming, Energie

Vers fruit is beter dan verwerkt fruit

Vers fruit is gezonder dan verwerkt fruit. Vooral fruitsappen bevatten meestal veel minder voedingsvezels, maar wel veel suiker. Deze kan je dus beter ontwijken.

Ook ander verwerkt fruit bevat vaak toegevoegde suikers of conserveermiddelen die het fruit minder gezond maken.

Fruit uit eigen tuin

Gele aalbessen Vaak wordt gezegd dat fruit uit de eigen tuin veel gezonder is dan het fruit van de supermarkt. En hoewel fruit uit de eigen tuin wel veel lekkerder is, omdat het de tijd heeft gehad om goed af te rijpen en vers wordt gegeten, is het niet heel veel gezonder. Er zijn wel wat kleine verschillen gevonden tussen de voedingsstoffen van biologisch- en niet biologisch fruit. Ook bevat fruit wat rijp geplukt is iets meer vitamines dan fruit wat onderrijp geplukt is, iets wat vaak voorkomt in de professionele teelt.

Wil je meer weten over hoe je fruit kunt telen in je eigen tuin? Lees dan hier even verder:

Disclaimer: dit artikel is geen medisch advies. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. De informatie in dit artikel vervangt uitdrukkelijk in geen enkel geval persoonlijk medisch advies of behandeling door artsen en andere medische professionals.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie