Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

5 fruitbomen met sierlijk en bijzonder blad

5 fruitbomen met sierlijk en bijzonder blad

Frank Houweling

Gepubliceerd op 11-10-2023
Geschreven door Frank Houweling

Op zoek naar een fruitboom met sierwaarde kijken mensen al snel naar de bloesem. Logisch, want bloesem kan prachtig zijn. Het nadeel is alleen dat de bloesemtijd maar enkele weken duurt. Door te letten op bomen en struiken met mooie vruchten, of sierlijk blad, heb je vele maanden per jaar prachtige decoratieve waarde in je tuin. In dit artikel focusen we op het laatste: fruitbomen- en struiken met een prachtige bladvorm of kleur. Lees dus snel verder voor tuininspiratie!

5: Vijgenboom

De vijgenboom wordt naast het fruit ook met enige regelmaat aangeplant voor het prachtige grote blad. Hoewel alle vijgen mooi groot en opvallend blad hebben, is de vorm van het blad wel anders van ras-op-ras. Sommige vijgen hebben ronder blad,en anderen meer ingesneden. Vooral de vijg Ice Crystal is bijzonder, met zeer diep ingesneden bladeren. Dit ras heeft dan wel weer iets minder smakelijke vruchten.

Vijgenboom Ice Crystal

De vijg 'Ice Crystal' heeft prachtig en diep ingesneden blad.

Vijg Brown TurkeyDe vijg Brown Turkey heeft wat ronde en veel minder ingesnede bladeren. De vruchten zijn langwerpig, bruin en zoet van smaak. 

Gestreepte vijg Panachee

Ingesneden bladeren van de gestreepte vijg Panachee.

4: Nashipeer

De nashipeer wordt alleen als fruitboom aangeplant, en eigenlijk nooit als sierplant. Zonde! Het is namelijk wel een heel sierlijke boom. Naast een prachtige zuilvormige groeivorm en mooie witte bloesem is ook het blad mooi. De bladeren zijn langwerpig en lichter groen van kleur, met lichte rood-roze uitlopers in het voorjaar.

Nashipeer uitlopers

Nashiperenbomen hebben prachtige roze-rode uitlopers in het voorjaar. Deze staan in fel contrast met de witte bloemen.

Nashipeer

Later in het seizoen verkleuren de bladeren van een nashipeer snaar een prachtige helder groene kleur. De vruchten zijn sappig en smakelijk.

Herfstkleur van het blad van de nashipeer Benita

In de herfst verkleuren de bladeren van de nashipeer soms naar tinten van rood en bruin. De nashipeer op deze foto is de zuilboom Benita.

3: Roodbladige appel, pruim of perzik

Vaak plant je een boom aan voor de sier, óf voor het fruit. Maar in het geval van een pruim-, appel- of perzikboom is er ook een mogelijkheid om mooi met smakelijk te combineren. Van deze planten zijn er namelijk ook speciale varianten te verkrijgen met rood blad. Hoewel deze het vaak wat smaak van het fruit betreft afleggen tegenover andere rassen hebben ze dus wel prachtig dieprood blad, en meestal ook rode vruchten.

Roodbladig perzik Rubira

De roodbladige perzik Rubira heeft dieprood blad in het voorjaar, maar verkleurt naar groen in de zomer.

Roodlbladige appel LisetDe roodbladige sierappelboom 'Liset' heeft dieprood blad en prachtige bloesem. De appels zijn klein en sierlijk, maar alleen geschikt voor verwerking.

De roodvlezige appel Sweet Love heeft ook rood blad.De appel "Sweet Love" heeft rood vruchtvlees, rood-bruin blad en dieproze bloesem. De appel is zeer smakelijk.

De roodbladige pruim Trailblazer geeft eetbare vruchten.De pruim Trailblazer heeft dieprood en zeer sierlijk blad. De vruchten zijn ook dieprood en smakelijk.

Bloesem van de dwergperzik Honey Red

Blad van de dwergperzik Honey Red

De dwergperzik Honey Red heeft witte bloesem, dieprode bladeren en natuurlijk smakelijke vruchten.

Blad van roodbladige zuilappelboom Maypole

Vruchten van de roodbladige zuilappel Maypole

De zuilappel Maypole blijft super smal, en geeft appels direct aan de stam. Zo past hij ook in de kleinste tuin. In het voorjaar zijn de bladeren felrood, maar ze verkleuren naar groen in de zomer.

2: Roodbladige hazelnoten

De hazelnoot is misschien een struik die je niet snel als sierplant overweegt. Maar vooral de variant met rood blad is prachtig en kan veel sierwaarde toevoegen aan je fruittuin.

De rode hazelaar Rode Zellernoot is perfect als (middel)grote struik in een border of bostuin. Ook kan je hier een middelhoge haag van maken.

De bruine lambertsnoot heeft een meer bruin-rode bladkleur. Deze hazelaar groeit ook een stuk harder en is daarmee meer geschikt voor een hogere haag, erfafscheiding, fruithaag of in een voedselbos. De hazelnoten van beide soorten zijn eetbaar en smakelijk.

Bladeren van de roodbladige hazelaar Rode Zellernoot

De Rode Zellernoot heeft in het voorjaar prachtige dieprode bladeren.

Zomerkleuren van de Rode Zellernoot Later in het jaar verkleuren oudere bladeren naar groen. Jonge uitlopers blijven rood.

Katjes van een roodbladige hazelaar

Ook de katjes van de Rode Zellernoot en Bruine Lambertsnoot zijn rood-bruin van kleur.

Struik van de Rode Zellernoot in onze showtuin

De Rode Zellernoot is een middelgrote struik. Met een goede snoei is deze ook in een siertuin te houden. De bruine lambertsnoot wordt groter en heeft meer ruimte nodig. Deze is beter geschikt voor een voedselbos.

1:  Vlierbessen

Bij vlierbessen denken mensen toch al snel aan de grote wat onhandige struiken die je kunt vinden in bosranden of langs de snelweg. Niet iets waarbij je "sierlijk" gebruikt om het te beschrijven. Maar wat veel mensen niet weten is dat er speciale soorten vlierbessen zijn met opvallend sierlijk blad. Zo sierlijk dat ze met enige regelmaat als sierstruik verkocht worden.

Net zoals de "gewone" vlierbes met groen blad geven deze sierlijke vlierbessen witte bloesemschermen (voor het maken van vlierbesbloesemsiroop) en zwarte vruchten waarmee je vlierbessap maakt. Zo kan je sierlijk dus ook goed met smakelijk combineren.

Black Beauty vlierbes struik

De vlierbessen Black Beauty en Black Tower hebben beide prachtig rood blad. Black Beauty staat op de foto hierboven en wordt wat breder. Black Tower groeit in een zuilvorm en is hoger maar veel minder breed.

Blad van vlierbes Black Beauty

Het blad is diep rood gekleurd en verkleurt in de zomer naar groen-rood. Bij Black Lace is dit blad ook nog eens ingesneden.

Bloesem van vlierbes Black Beauty.

De bloemen van vlierbessen zijn grote wit-roze schermbloemen. Ze zijn zeer sierlijk.

Geel-groen ingesneden blad van de vlierbes Golden Tower

Naast de dieprood gekleurde vlierbessen zijn er ook Golden Tower (hierboven) met ingesneden groen/geel blad, en Serenade met een combinatie van kleuren.

Eervolle vermeldingen

Ook het blad van deze fruitbomen en struiken heeft veel sierwaarde. Misschien is het dus toch de moeite om ze in de siertuin te planten?

Kiwi

Het blad van de kiwi (Actinidia deliciosa) is een opvallende verschijning. De bladeren zijn groot, hartvormig en glanzend donkergroen, met een sierlijke uitstraling. De jonge uitlopers zijn felrood en vallen dus op. De bladeren zijn wat behaard, wat ze een weelderige en tropische uitstraling geeft.

De bladeren van de kiwibes (Actinidia arguta) zijn bescheidener van formaat en hebben een eenvoudiger, ovaal of elliptisch uiterlijk. Ze zijn gewoon van groen van kleur, ze missen de opvallende glans en uitgesproken hartvorm die de bladeren van de 'gewone' kiwi wel hebben. Voor de sier is het dus beter om een echte kiwi aan te planten.

Blad van kiwiDe kiwi heeft prachtig rond tot hartvormig behaard blad. De jonge uitlopers zijn bruinrood van kleur.

Vruchten van een kiwi in Nederland

En natuurlijk zijn de vruchten van de kiwi ook zeer smakelijk! Heb je maar ruimte voor één plant? Plant dan de zelfbestuivende kiwi Moniek aan.

Blauwe bes

De blauwe bes heeft heel veel sierwaarde. Natuurlijk zijn er de prachtige witte klokbloemen in het voorjaar. En later in het seizoen zijn er natuurlijk de blauwe bessen zelf. Maar wat eigenlijk niet genoeg aandacht krijgt is de prachtige dieprode herfstkleur van de blauwe bes. Blauwe bessen verkleuren in september of oktober in vele tinten van rood en geel. Deze herfstkleuren blijven soms wel 4 tot 6 weken zichtbaar voordat de bladeren van de struik vallen. Zo kan je dus voor een lange tijd genieten van het gezellige herfstgevoel!

Close-up van blad blauwe bes in herfstkleuren Het blad van een blauwe bes heeft prachtige gele en rode herfstkleuren. Deze kunnen roze, felrood tot roodbruin zijn.

Blauwe bes struik in herfstkleuren

In Oktober zijn de planten vaak helemaal gekleurd in hun herfstkleuren.

Verder lezen?

Ben je helemaal geinspireerd geraakt om in de fruittuin aan de slag te gaan? Mooi! Maar lees eerst hier nog even verder. Zo kom je nog meer te weten over fruitbomen- en struiken in de tuin!

Referenties

Foto van vijg Ice Crystal (Ficus afghanistanica): bron. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van het blad van een kiwi door Frank Vincentz. CC BY-SA 3.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie