Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

De mooiste herfstkleuren die je in oktober in de fruittuin ziet

De mooiste herfstkleuren die je in oktober in de fruittuin ziet

Frank Houweling

Gepubliceerd op 05-10-2023
Geschreven door Frank Houweling

Niet alleen de siertuin is prachtig in de herfst. In Oktober maken de bloemen van de zomer plaats voor prachtig gekleurde bladeren en diep gekleurde vruchten. In deze tijd van het jaar is daarom de fruittuin misschien wel mooier dan de siertuin. In dit artikel laten we je onze favoriete fruitbomen en fruitstruiken zien die mooie herfstkleuren hebben in Oktober. Veel leesplezier!

Blauwe bessen

Bladkleur van een blauwe bes De amerikaanse blauwe bes is een populaire struik in de fruittuin. De blauwe vruchten zijn heerlijk zoet en geweldig om direct van de struik weg te snoepen, of om te verwerken in de allerlekkerste bosbessenjam.

In de volle grond groeit deze struik alleen op een zure (veen)grond, maar deze struik is gelukkig ook heel goed in pot te houden. Afhankelijk van het ras pluk je blauwe bessen van juni tot september.

Aan het einde van september zijn de meeste blauwe bessen geplukt, en veranderen de bladeren in hun herfstkleur. De groene bladeren transformeren in de herfst naar prachtige tinten rood, oranje en paars. Deze levendige kleuren sieren de struiken en voegen een warme gloed toe aan het herfstlandschap. De bladeren blijven afhankelijk van het weer zo'n 4-6 weken aan de struik hangen.

Samen met de prachtige witte bloesem in het voorjaar maakt deze herfstkleur de blauwe bes ook een bijzonder mooie en ondergewaardeerde sierplant.

Onze favoriete blauwe bessen voor in de tuin zijn Bluecrop, GoldtraubePink Lemonade (in het roze!), Northsky en Chandler.

Blauwe bessen struiken in herfstkleur

Een groep blauwe bessenstruiken in prachtige herfstkleuren. De laatste besjes zijn nog te zien!

Kweepeerboom

Kweepeer in boom De kweepeerboom is een boom die in Nederland bijna niet wordt aangeplant. Zonde, want de vruchten zijn heerlijk. De grote gele vruchten hebben, ondanks de naam, weinig met een peer te maken. Alleen de vorm kan hetzelfde zijn (ook al zijn er ook appelvormige kweeperen). Ze zijn zeer groot, geel en licht behaard. Omdat de vruchten keihard zijn, kan je ze niet direct eten. Maar ze zijn wel geschikt om de allerlekkerste kweeperengelei te maken.

De kweepeer is echt de ultieme herfstboom. De vruchten worden pas in oktober geplukt en de grote gele vruchten versieren in deze tijd dus nog even prachtig je tuin. Als je ze straks geplukt hebt kan je ze nog enige tijd op de fruitschaal laten liggen. Zo verspreiden ze een heerlijke zoete geur door je huis. Een natuurlijk "huisparfum" dus.

Meer weten over een kweepeer in de tuin? Lees dan hier verder:

Sierappelboom

Vruchten van een sierappelboom Sierappelbomen zijn een opvallende aanvulling op elke tuin vanwege hun diverse en prachtige kenmerken. Eigenlijk is er geen verschil tussen 'sier' en gewone appelbomen. Sierappelbomen zijn appelbomen die eetbare appels geven, maar de appels zijn geselecteerd om lang aan de boom te blijven hangen. Ook is de bloesem van een sierappel intenser. Hierdoor heeft een sierappel dus meer sierwaarde. Een sierappelboom staat bekend om zijn sierlijke uiterlijk, opvallende bloesems, kleurrijke vruchten en mooie herfstkleuren.

De bladeren van sierappelbomen zijn meestal donkergroen en ovaal van vorm. Deze bladeren verkleuren in de herfst naar een mooie oranje-gele herfstkleur, met soms wat bruin. De meeste sierwaarde komt van de vele felgekleurde appels die van september tot diep in de winter in de boom hangen. Je hebt met een sierappelboom dus de hele herfst kleur in de tuin!

Wat daarnaast ook in het oog springt zijn de bloesems in het voorjaar. Deze bomen kunnen een overvloed aan bloemen dragen in verschillende tinten wit of roze, en soms ook rood, afhankelijk van de variëteit.

Hoewel sierappels eetbare vruchten produceren, zijn ze over het algemeen te zuur voor directe consumptie. Ze kunnen wel gebruikt  worden om een smakelijke appelsap, moes of cider te maken.

De grootte van een sierappelboom varieert afhankelijk van de gekozen groeivorm. Er zijn laagstam, halfstam en hoogstam varianten beschikbaar met allemaal hun eigen uiteindelijke hoogte, evenals leibomen voor een ruimtebesparende groeiwijze.

De ideale standplaats voor een sierappelboom is in volle zon tot lichte schaduw en goed doorlatende, kalkrijke grond. Ze gedijen het beste in een niet te drassige bodem. Sierappelbomen zijn over het algemeen wat sterker dan appelbomen die voor het eetbare fruit zijn geselecteerd. Hierdoor hebben ze weinig onderhoud nodig.

Onze favoriete sierappels zijn Red Sentinel (dieprode vruchtjes), Professor Sprenger (oranje vruchtjes), Golden Hornet (gele vruchtjes) en Liset (dieproze bloesem, rood blad in het voorjaar en rode vruchtjes).

Met hun prachtige uiterlijk, eetbare vruchten en herfstkleuren zijn sierappelbomen een waardevolle aanvulling op elke tuin.

Chocobes (Fazantbes)

Chocobes vruchten De chocobes is een opvallende en veelzijdige struik die jammer genoeg maar weinig wordt aangeplant. Dit terwijl het een veelzijdige struik is. Deze struik heeft sierlijk groen blad met een subtiele glans en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 tot 2,5 meter. Een chocobes past dus ook in een kleinere tuin.

Wat deze struik echt bijzonder maakt, is zijn opvallende bloei en vruchtvorming in de herfst. Rond september vormt de Leycesteria formosa lange hangende trossen van witte tpt lichtroze bloemen met grote paarse schutbladeren. Na de bloei ontstaan clusters van glanzende, eetbare bessen die donkerpaars tot zwart van kleur zijn. In oktober verkleuren de bessen naar zwart en kan je ze eten. Ze hebben een zoete smaak, met een vleugje vanille, caramel of chocola. Deze bessen zijn niet alleen aantrekkelijk voor vogels, maar ook voor mensen, en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in jams en desserts.

De ideale standplaats voor de chocobes is een plek met lichte schaduw tot volle zon en goed doorlatende grond. De struik groeit ook perfect op een wat nattere zure ondergrond zoals de veengronden in Boskoop. Deze struik is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en is winterhard, waardoor hij geschikt is voor verschillende klimaten. Met zijn prachtige blad, opvallende bloemen en smakelijke bessen is de Leycesteria formosa een waardevolle aanvulling op elke tuin.

Chocobes bloemenIn augustus/september bloeit de chocobes met prachtige witte klokbloemen die ook veel bijen aantrekken.

Tamme kastanje

Herfstkleuren van de tamme kastanje Een lijst over herfstbomen kan niet compleet zijn zonder de kastanjeboom te benoemen. De wilde paardenkastanje kennen we allemaal van het rapen van kastanjes, een echte herfst-activitiet. Maar deze kastanjes kan je natuurlijk niet opeten. Bij tamme kastanjes kan dit wel!

De tamme kastanje (Castanea sativa) is een majestueuze boom met een rijke geschiedenis en talloze toepassingen. De bladeren van de tamme kastanjeboom zijn groot, glanzend groen en lancetvormig. In het voorjaar produceert de boom mannelijke katjes met stuifmeel en vrouwelijke bloemen die zich ontwikkelen tot kenmerkende stekelige bolsters die de vruchten beschermen.

In de herfst is de tamme kastanje op zijn mooist. De bladeren veranderen in schitterende tinten geel, oranje en rood. Tijdens deze periode vallen de bolsters (de groene 'schillen' waar de tamme kastanjes zich in bevinden) open om de smakelijke kastanjes te onthullen.

De vruchten van de tamme kastanje kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals geroosterd, gekookt of verwerkt in hartige en zoete gerechten. Ze zijn een rijke bron van voeding en hebben een kenmerkende nootachtige smaak.

De grootte van een tamme kastanjeboom varieert tot een maximum van 15 meter hoog, en is daarmee voor veel tuinen niet weggelegd. De varieteit 'Dorée de Lyon' variant blijft doorgaans wat kleiner, ongeveer 6 meter hoog, terwijl hij toch de meest heerlijke vruchten voortbrengt. Het maakt het ras perfect voor de middelgrote tuin.

De ideale standplaats voor een tamme kastanjeboom is in volle zon tot lichte schaduw, in een goed doorlatende, iets wat vochtige bodem. Deze boom is een waardevolle aanvulling op landschappen en biedt niet alleen esthetische schoonheid, maar ook een smakelijke oogst en herfstkleuren om van te genieten.

Tamme kastanjes De bolsters van de tamme kastanje hebben stekels om de heerlijke vruchten te beschermen.

Verder lezen

Wil je meer weten over het planten en verzorgen van fruitbomen- en struiken in de tuin? Of wil je graag een mooie struik of boom kopen? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van herfstkleuren van tamme kastanje door AnRo0002CC0 1.0 licentie.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie