Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden
Vijgenbomen & struiken

Vijgenboom of vijgenstruik kopen

Vijgen, zalig om rijp te eten of jam van te maken. De planten groeien heel goed in Nederland, maar ze willen alleen wel graag op het warmste plekje staan. Zoek voor vijgenstruiken een plaats op het zuiden, liefst dicht bij een muur of schutting. Zo rijpen de vruchten het beste af.

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 31 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een vijgenboom of -struik

Wil je graag een vijgenboom in de tuin? Dan is het belangrijk om de juiste plant aan te kopen. Zo weet je zeker dat deze vijg een groot succes wordt.

Let goed op het ras voor een vijg buiten

Vijg Brown Turkey Ga je de vijg in een kas houden? Dan kan je met de rassenkeuze veel kanten op. Het is alleen belangrijk om een vijg uit te kiezen die parthenocarpisch is. In andere woorden: een vijg die vruchten draagt zonder bestoven te worden door de vijgenwesp, een insect die in Nederland niet voorkomt. Gelukkig zijn alle vijgen in ons assortiment parthenocarpisch.

Voor een vijg buiten is het iets lastiger. Het is belangrijk om een ras te kiezen waarvan de rijpen in het Nederlandse klimaat goed afrijpen. Vaak is het dan een beter idee om een vijg te kiezen met iets kleinere vruchten. Die is eerder rijp en zoet, waardoor je er ook in een kouder seizoen van kunt genieten. Bij grotere vijgen heb je het risico dat je aan het einde van het jaar toch geen vijgen kunt plukken, omdat alle vruchten onrijp zijn.

De beste vijgenbomen voor buiten zijn Brown TurkeyBornholm's DiamondRonde de Bordeaux en Osborn Prolific. Deze rassen zijn zeer winterhard en heerlijk zoet. Met de Brown Turkey moet je wel een beetje oppassen. Er worden jammer genoeg veel vijgenbomen onder die naam verkocht, die eigenlijk van een heel ander ras zijn.

Onderschat de groene vijg niet

Groene vijgen aan een vijgenboom De meeste mensen die een vijgenboom of struik gaan aanplanten gaan al snel voor een donkere vijg. Logisch, want deze zien er het meest smakelijke uit.

Toch moet je de groene vijg ook niet onderschatten. Die zijn namelijk net zo zoet als de bruine of zwarte variant. En het leuke van deze vijgen is dat je ze in Nederland minder snel bij de groenteboer zult vinden. Ze zijn dus echt perfect voor verzamelaars. Leuke groene vijgen zijn bijvoorbeeld de Verdino en de Précoce de Dalmatie. De gestreepte vijg Panacheé is ook erg leuk, maar niet geschikt voor buiten. Dat ras is namelijk niet winterhard.

Denk na over je groeivorm en snoei

In principe kan je een vijg laten groeien als een boom, of als een struik. Hoe deze groeit, hangt helemaal af van hoe je hem snoeit. Zonder enige snoei zal elke vijg groeien tot een grote struik of meerstammige boom.

Wil je liever een boom met een enkele stam? Dan verkopen wij ook vijgen op stam. Of je plant een struik en knipt alle takken weg, om zo één hoofdtak als stam op te gaan snoeien.

Vijg little miss figgySommige vijgenrassen zijn beter geschikt als struikvorm dan anderen. Het beste geschikt als struik zijn de Rouge de Bordeaux en de Little Miss Figgy. Deze rassen groeien compacter, blijven lager en hebben meer stevige zijtakken. Ideaal als struik in de tuin, maar ook voor in pot zijn deze vijgen zeer geschikt. Let wel op met vijgen in pot in de winter. In pot zijn ze namelijk minder winterhard dan in de tuin, en met strenge vorst moet je ze wel beschermen.

Verschraal de bodem, of hou de vijg in een pot

Een vijgenboom kan behoorlijk hard groeien. En vooral in Nederland, waar onze grond vaak erg voedingsrijk en vochtig is, heeft de vijgenboom nog wel eens de neiging om veel lange takken met grote bladeren te maken. Het is natuurlijk een prachtig gezicht, maar niet ideaal als je beperkte ruimte hebt. En het zorgt er ook voor dat de vijgenboom of struik minder vrucht draagt.

Een vijg in pot houden is een ideale manier om de groei in te perken, en meer vijgen te kunnen plukken.

Ook kan je ervoor kiezen om onderin het plantgat van de vijg wat potscherven achter te laten. Zo maak je het de plant moeilijker om te wortelen, en verminder je de groei een beetje.

Heb je zelf zandgrond in de tuin? Dan is dit waarschijnlijk allemaal geen probleem, en kan je genieten van heerlijke vijgen uit je eigen tuin, zonder die enorme hoeveelheid groei en bladeren.

De juiste snoei

Wil je elk jaar veel vijgen kunnen eten, dan is de juiste verzorging van belangrijk. Bijzonder voor de vijg is vooral het belang van toedienen van kalk in het voorjaar, en de juiste snoei. Bij de juiste snoei worden de babyvijgen die in de herfst groeien maar pas in het voorjaar uitgroeien behouden.

Je leest alles over het verzorgen van een vijgenboom of struik in onze encyclopedie: een vijgenboom planten en verzorgen.

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Pluktijd: Open
Vruchtkleur: Open
Vruchtgrootte: Open
Vruchtvorm: Open
Winterhard: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open