Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 12:00 tot 17:00

Gekruld blad bij een Gieser Wildeman stoofperenboom

Gekruld blad bij een Gieser Wildeman stoofperenboom

Frank Houweling

Gepubliceerd op 20-05-2023
Geschreven door Frank Houweling

Elk jaar krijgen we rond mei weer een paar bezorgde e-mails en telefoontjes: waarom begint het blad van mijn Gieser Wildeman zo te krullen? Is de boom ziek? Als u met dezelfde vraag op dit artikel bent beland heb ik waarschijnlijk goed nieuws, en is er niets aan de hand. De Gieser Wildeman staat namelijk bekend om de bijzondere opgevouwen bladeren die rond deze tijd van het jaar zichtbaar worden.

Gevouwen bladeren

De Gieser Wildeman perenboom heeft rond deze tijd bladeren die gevouwen zijn rond de middelste bladnerf, en vaak ook wat naar beneden hangen. Samen met de grijsgroene bladkleur maakt het het ras erg makkelijk te herkennen.

Hoewel dat het beeld kan geven alsof de boom ziek- is of te weinig water heeft gehad is er niets aan de hand. Dit is een normaal beeld voor een Gieser Wildeman, en wordt door het jaar heen steeds minder.

Vooral als de Gieser Wildeman naast een andere perenboom staat is het een opvallend gezicht, want andere perenbomen hebben over het algemeen groter, lichter en 'platter' blad. Dit is het geval bij stoof- en handperen: de gevouwen bladeren zijn echt uniek voor het ras Gieser Wildeman.

Blad van stoofperenboom Gieser Wildeman

De opvallend gevouwen en wat gekrulde bladeren van een Gieser Wildeman stoofperenboom.

Blad van groene zuilpeer Green Column

Blad van de groene zuilpeer 'Green Column' is dieper groen en niet gevouwen.

Gieser Wildeman met vruchten

Later in het jaar zijn de gekrulde bladeren van een Gieser Wildeman wat minder zichtbaar.

Wanneer wel ziek?

Gezond gekruld blad van de Gieser Wildeman Hoewel het, zeker bij een Gieser Wildeman, niet altijd zo is dat een perenboom met dichtgevouwen bladeren ziek is, kan het wel een teken zijn van een ziekte. Het is dus goed om het blad goed te inspecteren om een schimmelinfectie of insectenplaag uit te sluiten.

Kijk eerst goed naar de bovenkant van het blad: is deze egaal gekleurd of zijn er verkleuringen zichtbaar? Een gezonde boom heeft een egale kleur. Middelgrote bruine vlekken kunnen een teken zijn van perenroets. Kleine donkergroene tot bruine ronde vlekjes zijn vaak een teken van perenpokziekte. Zwarte vlekjes zijn een symptoon van perenschurft.

Neem hierna ook een kijkje onder het blad. Hoewel het niet vaak voorkomt kan een perenboom ook worden aangetast door bladluizen. Deze krullen de bladeren vaak naar beneden, en verstoppen zich in de holte onder het blad. De kleine groene of zwarte insecten worden vaak vergezeld door mieren.

FotoZiekte of plaag
Perenroest op blad peer Perenroest. Bruine plekken op en bruine sporen onder het blad van perenbomen Meer informatie.
 Bovenkant blad van peer met perenpokziekte Perenpokziekte. Geel-groene (boventkant) en bruine (onderkant) vlekken op het blad van een perenboom, veroorzaakt door kleine mijt. Meer informatie.
 Aantasting met schurft op blad peer Perenschurft. Schimmelaantasting veroorzaakt donkerbruine tot zwarte stippen op blad en vruchten van de peer. Meer informatie.
Zwarte bladluizen op blad kersenboom Bladluis. Veel voorkomende plaag: kleine zwarte, groene, gele of oranje insecten verstoppen zich op jonge uitlopers en onder bladeren. Meer informatie.

Zie de informatiepagina van de ziekte of plaag voor licentie-informatie van de daarbij behorende foto.

Stoofperen zonder gevouwen bladeren

Stoofperen van het ras Winterjan Wij vinden deze gevouwen bladeren zelf erg mooi en uniek, maar mogelijk vind je het zelf niet zo'n goed idee.

Geen probleem, er zijn namelijk genoeg andere stoofperenbomen te verkrijgen. En hoewel de peren van deze bomen dus ook gebruikt kunnen worden om een heerlijk oud-hollandse lekkernij van te maken, heeft de boom het blad van een 'gewone' perenboom.

Onze favoriete 'alternatieve' stoofperenbomen zijn:

  • Saint Remy

    De Saint Remy is een heerlijke variëteit van stoofperen die bekend staat om zijn zoete smaak en sappige textuur. Deze peren zijn middelgroot en hebben een kenmerkende groenbruine schil. Ze zijn perfect om te stoven omdat ze hun vorm behouden en niet snel uit elkaar vallen. De Saint Remy peren absorberen gemakkelijk de smaken van kruiden en specerijen, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van smaakvolle stoofperencompote of desserts.

  • Kleipeer (Winterjan)

    De Kleipeer, ook bekend als Winterjan, is een stevige stoofpeer met een kenmerkende groenbruine schil en een zoete smaak. Deze peren zijn iets kleiner van formaat en hebben een dikkere schil, wat hen ideaal maakt voor langdurig stoven. De Kleipeer is goed bestand tegen koude temperaturen en kan daarom tot in de winter worden bewaard. Door hun stevigheid blijven ze tijdens het stoven vaak heel en behouden ze hun vorm. Ze zijn heerlijk als dessert, bijgerecht of als vulling voor taarten en gebak.

  • Jut (Juttepeertje)
    De Jut, ook bekend als Juttepeertje, is een kleine stoofpeer met een rijke zoete smaak en een opvallende rode blos op de groenbruine schil. Deze peren hebben een zachte en sappige textuur, waardoor ze snel gaar worden tijdens het stoven. Ze zijn perfect om te gebruiken in stoofperencompote, waarbij ze hun zoetheid en aroma afgeven aan de siroop. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt in desserts, taarten of als bijgerecht bij hartige gerechten.
  • Noordhollandse suikerpeer
    De Noordhollandse suikerpeer is een oude, traditionele variëteit van stoofperen die bekend staat om zijn zoete en aromatische smaak. Deze peren hebben een lichtgroene tot gele schil met een rode blos. Ze hebben een zachte textuur en zijn perfect om te stoven, waarbij ze hun sappigheid behouden. De Noordhollandse suikerpeer wordt vaak gebruikt in traditionele Nederlandse stoofperen recepten en is een favoriet bij het maken van stoofperencompote. Ze zijn ook heerlijk om te gebruiken in taarten, gebak of als bijgerecht bij vleesgerechten.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie