Een pruimenboom in de tuin betekent heerlijk zoete vruchten snoepen uit je eigen tuin. En naast direct opeten zijn pruimen ook heel veelzijdig: je maakt er bijvoorbeeld ook de lekkerste jam van. Maar een pruimenboom in de tuin, daar heeft niet iedereen de ruimte voor. Vooral als je weet dat een pruimenboom al snel wat groter wordt dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom. Gelukkig zijn er ook mini pruimenbomen. Deze bomen nemen veel minder ruimte in beslag en passen daarmee ook in een kleine stadstuin of zelfs op een balkon of terras. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten mini pruimenbomen en de verschillen.
Een kleine pruimenboom of toch wat anders?
Als je echt heel weinig ruimte in je tuin hebt, is de mini-pruimenboom misschien niet de beste keus. Vergeleken met een gewone pruimenboom blijven deze boompjes misschien wel heel klein, maar dat betekend dat je nog steeds rekening moet houden met een hoogte van zeker 1.5 tot 2 meter, en een breedte van 70-100cm. Heb je hier geen ruimte voor? Dan is een mini-appelboom of mini-perenboom misschien een betere keuze. Deze groeien nog net iets langzamer, en zijn daarmee beter geschikt.
Dwergpruimenboom
Voor een heel kleine tuin is een dwergpruimenboom de beste optie. Wij hebben in ons assortiment één soort dwergpruimenboom: de dwergpruim Sweet Blue. Deze blauwe pruimenboom groeit van nature langzamer en compacter dan andere pruimenbomen. De pruimen zijn middelgroot en hebben een diepblauwe kleur. Door hun zoete smaak zijn ze perfect om direct van te snoepen om te verwerken. Doordat deze pruimenboom zelfbestuivend is heb je aan één boom genoeg om fruit te kunnen plukken.
In tegenstelling tot bijv. de dwergpeer heeft deze dwerg pruimenboom nog wel wat groeikracht. Het is dus niet zo dat je de boom helemaal niet hoeft te snoeien. Door de pruim jaarlijks te snoeien is het wel goed mogelijk om deze boom klein en compact te houden. Beter dan bij een 'gewone' pruimenboom.
Dwergpruim Sweet Blue in de webwinkel
Zuilpruimenboom
Een andere optie is de zuilpruimenboom. Een zuilpruimenboom is een boom die minder zijtakken geeft dan een gewone pruimenboom. De zijtakken die wel groeien zijn ook verticaal en lopen paralel aan de stam. Zo blijft de boom erg smal en past deze dus ook in een kleine tuin. De boom wordt door de langzaam groeiende onderstam maximaal 200cm hoog (volle grond), of maar 150cm in een pot. Zuilpruimenbomen zijn goed geschikt om in een pot te houden, maar hebben wel voldoende water en voedingsstoffen nodig.
Een zuilpruimenboom heeft dus een andere groeivorm dan een zuilappelboom. Die bomen hebben enkel een stam waar de appels direct aan groeien. Een zuilvormige pruimenboom heeft wel zijtakken, maar deze groeien verticaal waardoor de boom minder breed wordt.
Onze favoriete zuilpruimenboom is de Mirabelle Ruby. Deze heeft dieprode smakelijke vruchten die heerlijk zijn om direct op te eten, maar vooral geweldig zijn om een felrode pruimenjam van te maken. Dit ras groeit van nature in een mooie smalle zuilvorm. Ook bloeit het ras een week of twee eerder dan de meeste pruimenbomen. Dit is een zege en een vloek: het zorgt voor een vroeg voorjaar in de tuin, maar maakt het ras wel vatbaarder voor late nachtvorst.
De pruimen van de Mirabelle Ruby zijn wat kleiner van stuk, dieprood en met lichtrood vruchtvlees.
De pruimenboom Mirabelle Ruby bloeit een weekje eerder dan andere pruimenbomen. De opgaande (verticale) takken zijn op deze foto duidelijk zichtbaar.
Naast de Mirabelle Ruby zijn ook de pruimenboom Imperial en Hanita geschikt om een zuilpruimenboom van te maken. Deze bomen groeien van nature iets breder dan de Mirabelle Ruby en zullen dus ook wat snoei nodig hebben om mooi smal te blijven. Een voordeel van deze rassen zuilpruimenbomen tegenover de Mirabelle Ruby is dat ze grotere vruchten dragen die beter geschikt zijn voor directe consumptie.
Zowel de Mirabelle Ruby, Imperial en Hanita zijn zelfbestuivende pruimenbomen waarbij er geen andere boom in de buurt nodig is voor de bestuiving. Wel zo handig als je op zoek bent naar een mini pruimenboom om ruimte te besparen!
Zuilpruimenbomen in de webwinkel
Patio pruimenboom
De meest verkochte soort mini pruimenboom bij ons in de winkel is de patioboom. Dit komt doordat een patiopruimenboom in de meeste varianten te verkrijgen is. De meeste bekende pruimensoorten, waaronder onze 3 favoriete gemakkelijke pruimenbomen voor beginners (Opal, Victoria en Mirabelle de Nancy), zijn als patioboom te verkrijgen.
Een patioboom is een 'gewone' pruimenboom. Deze boom heeft dus geen mutatie waardoor de groei achterblijft. Wel is een patioboom geënt op een zeer langzaam groeiende onderstam om de groei te remmen. Ook is de boom zo gesnoeid dat deze laag vertakt en direct veel zijtakken heeft. Deze boom heeft zo de perfecte start om met de juiste snoei klein gehouden te worden. Met een stevige snoei wordt de boom maximaal 160cm hoog. Dit gaat vooral goed in pot, waar de boom toch al wat minder hard kan groeien. Vergeet de pruimenboom in pot natuurlijk niet genoeg water te geven, en jaarlijks te bemesten. En een jaarlijkse snoei is dus ook belangrijk om de boom klein te houden.
Patiofruitbomen in de webwinkel
Mini pruimenboom planten
Een mini-pruimenboom kan je zowel in de volle grond als in een pot planten. Een mini pruimenboom kan in de volle grond al snel wat groter wordt dan in een pot. Een aantal mini pruimenbomen in een rij aanplanten kan ook. Gebruik hiervoor de plantafstanden (stam-tot-stam) in de tabel hieronder.
Soort mini-pruimenboom | Plantafstand |
---|---|
Dwerg pruimenboom | 100cm |
Patio pruimenboom | 120cm |
Zuilpruimenboom | 80cm |
Het beste plant je een pruimenboom in de winter, als de boom in rust is. Dat is tussen November en Maart. In andere maanden kan je ook een mini pruim planten, maar dan is het extra belangrijk om de boom de eerste maanden goed water te geven.
Voor het planten van de boom volg je het beste onze plantinstructies. Een boompaal hoef je niet te gebruiken want deze mini-pruimenbomen vangen door hun kleine postuur niet zoveel wind.
Verzorging van een mini pruimenboom
De verzorging van een mini pruimenboom is niet heel anders dan de verzorging van een gewone pruimenboom. Net zoals bij zo'n boom zijn water geven, snoeien en bemesten van groot belang. Door dit consistent en goed te doen blijft de mini pruimenboom gezond en gelukkig. Een pruimenboom heeft al snel enkele jaren nodig om fruit te gaan dragen. Dit is ook het geval bij een mini pruimenboom. Geduld is dus misschien wel het belangrijkste!
Wil je meer weten over het verzorgen van een mini pruimenboom? Lees dan hier verder:
- Een pruimenboom planten en verzorgen
- Plantinstructies
- Water geven
- Fruitbomen in pot houden
- Ons assortiment mini-fruitbomen
Wij hebben (vrijwel) jaarrond een prachtig assortiment mini-pruimenbomen op voorraad in onze winkel en webwinkel. Tot snel!