Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Appels kweken in een tropisch klimaat

Appels kweken in een tropisch klimaat

Frank Houweling

Gepubliceerd op 15-10-2023
Geschreven door Frank Houweling

Notarisappels Klimaatverandering zorgt er ook voor dat ons Nederlandse klimaat wordt. Het wordt natter en warmer, en écht koude winters zijn waarschijnlijk vooral iets van het verleden. Maar enkele vorstdagen zullen we naar alle waarschijnlijkheid wel behouden. Dit is heel anders in andere delen van de wereld, waar een tropisch klimaat te vinden is. In deze klimaten komen koude dagen eigenlijk helemaal niet voor. En vooral voor appels kan dit grote effecten hebben.

Koude uren of "chill hours"

Er is veel onderzoek gedaan naar het kweken van traditioneel "noordelijke" fruitsoorten in warmere klimaten. Van belang zijn dan altijd de "chill hours" of "koude uren". Veel fruitbomen groeien mee met de seizoenen, en hebben een winter nodig om te beseffen dat het voorjaar is. De bloesem die de bomen dan in het voorjaar aanmaken zijn het startpunt voor een nieuwe oogst die weer gaat groeien.

Het aantal "koude uren" die een boom nodig heeft om te beseffen dat er een winter is geweest, en weer bloeem aan te maken, verschilt per fruitsoort. We meten koude uren als het aantal uren per jaar waarin de temperatuur onder de 7 graden celcius zakt. Het hoeft dus niet per se te vriezen, maar het moet wel erg koud zijn.

Koude uren voor appelbomen

Fuji appel De meeste appelbomen hebben 600-800 koude uren per winter nodig om fruit te dragen. Dit komt dus neer op ongeveer 25 koude dagen per jaar. Geen probleem in Nederland, maar dit kan dus wel een groot probleem zijn in tropische landen.

Appelbomen voor tropische gebieden

Er zijn wel enkele appelbomen die specifiek erop geteeld zijn om een kleiner aantal koude uren nodig te hebben om fruit te dragen. Deze appelbomen zijn over het algemeen minder goed in Nederland te verkrijgen, maar wel weer bij lokale telers in die gebieden.

Deze appelbomen met een lagere behoefte aan koude dagen zijn goed geschikt voor sub-tropische gebieden, maar bieden geen oplossing voor de echte tropen. Daar geven appelbomen simpelweg geen appels, omdat het nooit koud wordt.

RasAantal benodigde koude uren
 Bij ons verkrijgbaar:  
 Fuji 400 
Granny Smith 200
Niet bij ons verkrijgbaar:  
Anna 200
Beverly Hills 300
Dorsett Golden 100
Gordon 400
Pettingill 100
Pink Lady 400
Sundowner 200
White Winter Pearmain 400
Winter Banana 300
Tropic Sweet 300

Appels kweken in Suriname

We krijgen nogal eens de vraag of appels specifiek in Suriname kunnen groeien. In de koudste, hoog gelegen gebieden van Suriname is de minimumtemperatuur 's nachts net iets boven de 10 graden. Niet zo warm als de 20-30 graden van de meeste gebieden, maar nog niet koud genoeg om als "koude uren" te worden aangemerkt. Daarvoor moet de temperatuur tot onder de 7 graden zakken.

Omdat deze koude temperaturen ook niet beperkt zijn tot enkele maanden aaneengesloten, maar juist jaarrond, zijn zelfs deze meest koude plekken niet goed geschikt om appels te telen. Appels plukken in Suriname is dus jammer genoeg niet haalbaar.

Andere fruitplanten

Bananen aan bananenstruik Niet alleen appelbomen hebben behoefte aan koude uren. Ook veel andere fruitbomen- en bessenstruiken hebben een winter nodig om te begrijpen wanneer het weer voorjaar wordt, en het dus weer tijd is om fruit te gaan dragen.

In het geval van bessenstruiken is het mogelijk om grote koelcellen te gebruiken om zo de winter na te bootsen. Vooral voor het telen van aardbeien wordt dit met enige regelmaat toegepast. Een appelboom is jammer genoeg te groot om tijdelijk in de koelcel te zetten.

In een tropisch gebied is het dus toch beter om fruit te planten wat daar ook van nature groeit. Deze zijn beter aangepast op het klimaat en geven dus ook een beter resultaat.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie