Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 12:00 tot 17:00

5 fruitbomen die het liefst in de volle zon staan

5 fruitbomen die het liefst in de volle zon staan

Frank Houweling

Gepubliceerd op 05-05-2024
Geschreven door Frank Houweling

Een tuin met veel zonuren is een echt genot. Natuurlijk voor de mens, omdat je in zo'n zonnige tuin al vroeg in het voorjaar buiten kunt genieten. Maar ook voor planten is een zonnige tuin heerlijk. Hier groeien veel zomerbloeiers heel goed. En ook voor veel fruitbomen is een zonnige tuin perfect. In dit artikel vertellen we je over 5 fruitbomen die het beste groeien op een warme, beschutte plaats in een zonnige tuin.

1) Abrikoos, perzik en nectarine

Abrikozen in tak van een abrikozenboom De abrikoosperzik en nectarine zijn allemaal aan elkaar verwant. Deze steenvruchten groeien het beste op een warme en beschutte plaats. Zo rijpen de vruchten het beste af en krijgen ze hun heerlijke zoete smaak. Deze bomen staan dus het liefst in de volle zon.

Al in de 18e eeuw werden in Nederland stenen muren geplaatst, zogenaamde slangenmuren, die beter warmte konden vasthouden. Door bomen tegen deze muren aan te planten konden in Nederland ook perziken, druiven en vooral abrikozen worden geteelt.

Een abrikoos zou ook nu de boom zijn die wij aanbevelen op een warme, zonnige plaats in de tuin. Waar perzikbomen en nectarines in Nederland al snel last krijgen van de krulziekte, een schimmelziekte die vooral in natte jaren om zich heen grijpt, is de abrikoos volledig resistent. Een abrikozenboom kan geen krulziekte krijgen.

Abrikozen zijn natuurlijk heerlijk om direct uit de boom te snoepen. Maar ook voor verwerking zijn ze goed geschikt.

Gele perzik in boomWil je toch liever een perzik of nectarine? Kijk dan eens naar de rassen Avalon Pride en Benedicte. Die worden minder heftig aangetast door krulziekte dan andere rassen. En als de planten overdekt aangeplant kunnen worden, onder een afdakje of in een kas of serre, dan is dat nog beter.

Plant de boom op een zonnige plaats. Door een leiboom te kopen of zelf een boom uit te leiden wordt de licht en warmte optimaal over de takken verdeelt. Zo pluk je de meeste en de meest smakelijke vruchten.

2) Druif

Bij druiven denken we al snel aan de heuvels van Zuid-Europa, waar in de gloeiende hitte rijen vol druivenplanten staan en de lekkerste trossen groeien.

Witte tros druiven En dat is niet voor niets. Want hoewel er wel enkele druiven zijn die ook op een schaduwrijke plaats afrijpen (zoals de Zilga) hebben de meeste druiven veel behoefte aan zon en warmte. Want door die zon en warmte rijpen de druiven goed af, worden ze zoet en super smakelijk.

Een voordeel van de druif tegenover sommige andere planten in deze lijst is de winterhardheid. Hoewel een druif veel zon en warmte nodig heeft in de zomer, kan dezelfde plant ook veel hebben in een koude winter. Temperaturen van -15 graden doen een druif helemaal niets, zolang de plant maar goed in winterrust is. Heb je dus een beschutte plek in de zon? Overweeg dan om een druif aan te planten!

Er is behoorlijk wat variatie. Zo zijn er gemakkelijke buitendruiven die vooral geschikt zijn voor consumptie. Onze favorieten zijn Bianca, Summer Sweet, Boskoop Glory en Katharina. Die rassen zijn onderhoudsarm en hebben weinig last van ziekten. Tegenwoordig zijn er ook pitloze druiven die in Nederland goed rijp worden. Zoals bijvoorbeeld de Lakemont, Heike, Suffolk Red en Venus. En als je graag wijn wilt kunnen drinken uit je eigen tuin? Overweeg dan RegentJohanniter of Solaris. Dit zijn goede rassen voor ons natte en koude klimaat.

Bij een druif is de verzorging erg belangrijk om lekkere druiven te kunnen oogsten. Lees je dus goed in over de juiste snoei, bemesting en ook het krenten van een druivenstruik. Meer hierover lees je in ons artikel over het planten en verzorgen van een druivenstruik.

Blauwe druif Muscat BlueMuskaatdruiven zoals de Muscat Blue hebben een zonnige plaats nodig om goed af te rijpen.

3) Vijgenboom

Donkere Ronde de Bordeaux vijg in een vijgenstruik. De vijg is nog zo'n boom die een tropische sfeer in je tuin kan brengen. Het liefst staat een vijg dan ook op een warme en beschutte plaats met lekker veel zon. Hoe meer zon de boom heeft, hoe beter de vruchten afrijpen.

Voor een minder warme tuin adviseren wij altijd de vijgen Brown Turkey en Bornholm. En ook in een heel warme tuin zijn deze rassen een goede keus. Je kunt hier misschien zelfs twee keer per seizoen vijgen plukken: één keer in de zomer, en één keer in de herfst.

Je kunt er ook voor kiezen om een ander ras aan te planten. Op een heel zonnige plek kom je misschien wel weg met een Brogiotto Nero of Bianco. De Nero heeft heel grote en donkere vruchten, met dieprood en zoet vruchtvlees. Smakelijker wordt het niet! De Bianco is wat minder bekend. Ook die is heerlijk zoet en sappig, maar dan met een bijzondere gele kleur.

Een vijgenboom is in de volle grond goed winterhard. De boom in pot houden heeft zo z'n voordelen. De boom wordt dan namelijk niet zo groot en geeft sneller fruit. Maar in pot is een vijg dan weer niet winterhard. Je zult een vijgenboom in pot dus met (zware) vorst moeten beschermen tegen de elementen.

Brown Turkey vijg De vijg Brown Turkey staat graag op een zonnige plaats!

4) Aardbeien

AardbeienAardbeien zijn een van de meest geliefde fruitgewassen voor thuis tuinieren. Met de koosnaam "zomerkoninkjes" verbaast het niemand dat aardbeien ook wel erg van zon houden.

Voor smakelijke aardbeien zijn eigenlijk maar drie dingen belangrijk:

  • Gezonde en jonge aardbeienplanten. Een aardbeienplant geeft ongeveer drie jaar fruit, en daarna kan je de planten beter vervangen.
  • Goed doorlatende, bij voorkeur licht zure grond om de aardbeien op te laten groeien. Ook in pot groeien aardbeien goed.
  • Genoeg zon. Zorg ervoor dat aardbeienplanten ten minste 6 uur zon op een zomerdag krijgen.

Als aan deze drie zaken voldaan is, blijft eigenlijk alleen nog water geven over. Aardbeienplanten wortelen niet erg diep, waardoor vooral tijdens droge periodes en tijdens het rijpingsproces van de vruchten water geven essentieel is. Mulchen rond de planten helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof, vooral tijdens het groeiseizoen.

Witte ananasaardbei Er valt nogal wat te kiezen wat betreft aardbeien. Er zijn doordragende aardbeienvariëteiten zoals de Ostara die gedurende het hele seizoen vruchten blijven produceren. Maar er zijn ook aardbeien zijn met vroege, midden- of late rijping, die slechts eenmaal per seizoen vruchten dragen. Vaak wel met aardbeien van een iets hogere kwaliteit.

Voor verzamelaars en liefhebbers van bijzondere smaken zijn er verschillende unieke aardbeiensoorten om te ontdekken. Dit omvat klimaardbeien, die verticaal kunnen groeien en ruimte besparen in de tuin, ananasaardbeien met een subtiele ananasachtige smaak, frambozenaardbeien die lijken op kleine frambozen en de verrassend zoete 'cherryberry' met een prachtige donkere kleur.

Omdat de aardbei een bodembedekker is, is hij ook leuk om te combineren met andere fruitsoorten uit dit artikel!

5) Passievrucht

Er zijn weinig fruitsoorten die zo'n exotisch uiterlijk hebben als de passievrucht! Deze klimplant groeit met prachtige slingerende takken en groene bladeren. In de zomer vormen de prachtige exotische bloemen die ook erg groot zijn. De rijke bloei maakt dit een fantastische sierplant. De vruchten rijpen later in het seizoen af, zo rond september, en zijn vooral goed geschikt voor verwerking. De smaak is heerlijk zoet en aromatisch. Je maakt van de passievrucht natuurlijk de lekkerste tropische mocktails.

Passiebloem in plant Er bestaan in de natuur verschillende soorten passievruchten. Twee soorten passievruchten zijn in ons assortiment te vinden: de gele passievrucht en de paarse passievrucht. Welke plant het beste geschitk is voor jou is een heel praktische vraag. De paarse passievrucht heeft namelijk een wat betere smaak, en een meer opvallende bloem. Maar de paarse passievrucht is niet winterhard, en moet dus in een kas geplant worden. Heb je die ruimte niet, en zoek je een passievrucht voor buiten? Dan kan je beter voor de gele passievrucht kiezen.

Gelukkig is de bloem van de gele passievrucht (hiernaast afgebeeld) nog steeds echt prachtig, en de gele vruchten zijn smakelijk en vol van aroma. Je haalt hiermee dus een échte passievrucht in huis om van te genieten.

De passievrucht heeft wel een heel geschikte plek nodig om in Nederland de winter te overleven en vrucht te dragen. Een goede plaats heeft een doorlatende grond waar niet lang plassen blijven staan. Daarnaast staat de struik ook beschut, bijvoorbeeld in de hoek tussen twee schuttingen, maar wel vol in de zon. Met al die warmte en beschutting kunnen de vruchten goed afrijpen.

Omgaan met droogte in een zonnige tuin

Groene vijg van het ras Nazareth Nu komt met volle zon en warmte niet alleen het voordeel van smakelijk en zoet fruit. Er is ook een groot nadeel: droogte! En hoewel het in Nederland behoorlijk kan regenen kan het ook voor langere tijden droog zijn, en dan is droogte iets waar je in een zonnige tuin rekening moet houden.

Er zijn enkele fruitsoorten die goed met de droogte om kunnen gaan. Een vijgenboom kan bijvoorbeeld best goed met wat minder water omgaan, en zal het best een tijdje uithouden.

Maar een druif bijvoorbeeld is dan weer helemaal niet zo tolerant tegen droogte. Een druivenstruik moet in het groeiseizoen genoeg water hebben om zo sappige en zoete vruchten te kunnen vormen. In drogere jaren is het dus belangrijk om een druivenstruik voldoende water te geven.

Dat water geven is nog een kunst op zich. In het eerste jaar is het altijd belangrijk om water te geven. In daarop volgende jaren zijn de planten al verder geworteld, en is het geven van water minder belangrijk geworden. Alleen bij aanhoudende droogte, of bij kortstondige droogte in tuinen die slecht vocht vasthouden (zoals pure zandgrond), is bewateren dan nodig. Geef liever om de dag veel water, dan elke dag een beetje. Zo is niet alleen de toplaag van de bodem vochtig, maar bereikt het water juist ook diepere wortels.

Wil je meer weten over de juiste manier om fruitbomen- en struiken te bewateren? Lees dan hier meer over het geven van water in de fruittuin.

Bomen en struiken voor een tuin met weinig zon

Vruchten van de japanse wijnbes De meeste fruitbomen en struiken groeien dus goed in de volle zon. Je hebt het met een tuin in de zon dus voor het uitkiezen!

Gelukkig is er ook nog wel het één en ander mogelijk als je een tuin in de schaduw hebt. Zo groeit de japanse wijnbes, blauwe bes en appelbes ook in de schaduw. En ook vroege peren en appels kunnen goed afrijpen in de halfschaduw.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een fruittuin in de schaduw? Lees dan ons artikel over fruitbomen en struiken die in de schaduw kunnen groeien.

Referenties

Foto van tak met abrikozen door RjcastilloCC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van aardbeien in een pot door Formulax. CC BY-SA 2.0 licentie.

Foto van ananasaardbei (pineberry) door GrendelkhanCC BY-SA 4.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie