Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Hoe kan ik voorkomen dat een frambozenstruik gaat woekeren?

Hoe kan ik voorkomen dat een frambozenstruik gaat woekeren?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 10-05-2024
Geschreven door Frank Houweling

Gele framboos in struik Frambozen zijn zo heerlijk zoet - daar kan je toch niet genoeg van krijgen? Nou, er zijn wel grenzen. En die grens is bereikt als je tuin alleen nog maar uit frambozenstruiken bestaat. Misschien zelfs wel wat eerder. In dit artikel vertellen we je meer over het woekergedrag van frambozenstruiken en hoe je ze in het gareel kunt houden. Veel leesplezier!

Hoe erg woekeren frambozen?

Hoe erg frambozen woekeren is nogal eens een bron van discussie. Sommige mensen hebben de ervaring dat de framboos erg woekert en de hele tuin door gaat. Andere mensen geven weer aan dat de framboos helemaal niet woekert.

Mijn ervaring zit hier een beetje tussenin. De frambozenstruiken breiden zich wel horizontaal uit, en soms is er zelfs een kleine ondergrondse loper. Maar het is zeker niet zo als bij een bamboe waar je meters verder een nieuwe frambozenstruik gaat vinden.

Je hoeft dus bij het planten van een frambozenstruik niet bang te zijn dat je de plant nooit meer uit je tuin krijgt. Maar er zal wel wat onderhoud nodig zijn om deze plant in toom te houden. Anders wordt de struik elk jaar weer een stukje breder en groter, en 'wandelt' deze zo langzaam je tuin door.

Woekeren voorkomen

Frambozen in plantDus hoe kunnen we dit wandelen van de framboos voorkomen? Een goed begin is het halve werk! Als je het woekeren weet te voorkomen hoef je later ook geen ongewenste takken weg te halen. Daarom is het goed om daar bij het planten al aan te denken.

De framboos maakt maar weinig echt diepe wortels en diepe ondergrondse lopers. Daarom is het afschermen van de wortels tot een diep van zo'n 30cm genoeg om het woekeren voor het overgrote deel te voorkomen.

Om de wortels van een frambozenstruik in te perken kan gebruik gemaakt worden van speciale wortelbegrenzers, die ook bij bamboe gebruikt worden. Maar ook een stenen rand of zelfs worteldoek is effectief. Soms wordt ook gekozen voor het ingraven van een grote pot of cementbak, waar de bodem uit verwijderd is.

Framboos die niet woekert

Er zijn jammer genoeg niet specifieke rassen frambozen die wel of niet woekeren. Er zijn wel rassen die genoemd worden als minder woekerend, zoals de HeritageLoganbes (een kruising tussen een framboos en braam), Glencoe (paarse framboos), Himbotop of diverse dwergframbozen. Maar naar onze ervaring is dit verschil klein of er gewoon niet.

In plaats van een specifiek ras uit te zoeken kan je dus beter maatregelen nemen met de standplaats en verzorging om woekeren te voorkomen.

Schoffelen en weghalen

Heb je na het begrenzen van de wortels toch nog nieuwe uitlopers? Of heb je ervoor gekozen om je framboos helemaal niet in te perken? Dan is het een kwestie van nieuwe opkomende takken weg te schoffelen of weg te knippen. Door dit met enige regelmaat te doen kan goed voorkomen worden dat de struik zich alsmaar uitbreid en andere struiken verstikt.

Framboos in pot houden

Rode framboosHeb je niet zulke goede ervaringen met woekerende frambozen? Of wil je gewoon zeker zijn dat je geen frambozenplanten uit je tuin hoeft te verwijderen? Dan kan je ook overwegen om een framboos in pot te houden.

Kies bij voorkeur specifieke dwergframbozen met een compacte groei. Deze blijven mooi bossig en staan daarom mooi in de pot, zonder dat ze 'omvallen' en aangebonden moeten worden.

Verzorging vereist een ruime pot met drainagegaten, universele potgrond en regelmatig water geven, vooral in de zomer. Bemesting is cruciaal, met twee keer per jaar organische meststof van maart tot augustus. Kies vorstbestendige potten en beschutte locaties voor overwintering. Deze aanpak garandeert gezonde groei en een overvloedige oogst van sappige frambozen.

Wil je meer weten over het houden van een framboos in pot? Lees dan even hier verder:

Een framboos in pot houden

Aanbinden

Naast het woekeren zijn frambozenstruiken uberhaupt wat "onhandig". Op de eerder genoemde dwergrassen na groeien frambozen met erg lange, slappe takken die de neiging hebben om te gaan hangen of zelfs over de grond te liggen.

Daarom kan het verstandig zijn om frambozen aan te binden en te leiden. Dit kan door gebruik te maken van een mooi klimrek. Maar ook bamboestokken en wat draad kunnen prima gebruikt worden. Door de lange takken verticaal te binden wordt niet alleen voorkomen dat de struiken steeds meer ruimte innemen. Ze zorgen er ook voor dat de frambozen in je tuin beter kunnen afrijpen, en meer kilo's frambozen produceren.

Verder lezen

Gele framboos in struik Wil je meer te weten komen over het planten van een framboos in de tuin? Kijk dan even hier verder:

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie