In een druif mag wat mij betreft één boom echt niet missen: de perzik. Toch is ook de druif mateloos populair. Logisch, want uit de kas pluk je ook in een minder warm seizoen heerlijk zoete druiven. De smaak van deze zoete druiven verslaat elke supermarktdruif. Maar welke soorten druiven zijn het beste voor in de kas? En hoe zorg je goed voor een druif in de kas? In dit artikel vertellen we je er alles over!
De beste druivenrassen voor de kas
De beste druiven voor in de kas zijn Fanny en Katharina. Dit zijn moderne rassen met een goede ziekteresistentie, met grote vruchten en een uitstekende smaak. Deze druiven hebben wel een pitje.
Meer klassieke druiven met pit die ook perfect zijn voor de kas zijn de Muscat Blue, Muskaat van Alexandrie, Frankenthaler, Golden Champion en Black Allicante. De laatste drie van die druiven werden vroeger ook veel aangeplant in het westland, waar ze in de kassen werden geteeld als heerlijk zoete consumptiedruif. Ze worden daarom ook wel 'westlandse druiven' genoemd. Hoewel de smaak van deze druiven subliem is, moet je wel een beetje opletten voor meeldauw.
De beste pitloze druiven voor in de kas zijn Heike (Flame Seedless), Venus, Suffolk Red en Lakemont. Deze druiven hebben een uitstekende ziekteresistentie en een heerlijke zoete smaak. Wil je het liefst ook een druif met grote bessen? Dan zijn de Heike en Suffolk Red de beste keuze.
De Heike wordt vaak aangeplant in warmere oorden, zoals in de video hierboven, en is daaroom perfect voor het warme microklimaat in een kas.
We vertellen je graag wat meer over die rassen:
- Fanny is een moderne, gezonde druivenstruik met een goede ziekteresistentie. De witte druiven zijn middelgroot tot groot, maar niet piloos.
- Katharina is en druif met een prachtige rode kleur. De vruchten zijn wat langwerpig en hebben een heerlijke zoete smaak. Het ras is goed resistent. De druiven hebben wel pitjes.
- Muscat Blue is een klassieker. Een heerlijke blauwe muskaatdruif. Hoewel dit een oud ras is, is deze nog steeds de moeite waard. Deze klassieke druif heeft pitjes.
- Muskaat van Alexandrie is een andere klassieker. Dit ras komt daadwerkelijk uit de oudheid. Hoewel het ras het aflegt van andere rassen wat betreft de ziektresistentie zijn de grote, witte druiven wat smaak betreft onevenaard. En ook deze druif heeft pitjes, en een duidelijk muskaataroma.
- Frankenthaler is nog zo'n druif met pitjes. Deze druif heeft grote, donkerblauwe druiven met een sublieme zoete smaak. Dit ras werd vroeger vaak in de westlandse kassen angeplant.
- Black Allicante is een zeer donkere blauwe druif met een uitstekende zoete smaak. Het ras werd vroeger veel in het westland aangeplant. Het ras kan wel gevoelig zijn voor ziekten. Het ras heeft wel pitjes.
- Golden Champion is de laatste van de lijst met westlandse druiven. Dit ras geeft grote trossen met grote, gele druiven met een heerlijke zoete smaak. Met pitjes natuurlijk.
- Heike is de eerste pitloze van het lijstje. Het ras staat ook bekend onder de naam 'Flame Seedless'. Verwijzend naar de prachtige rood-blauwe kleur van het ras. De trossen zijn groot met redelijk grote rode bessen. De vruchten zijn heerlijk zoet en sappig - perfect voor directe consumptie, en goed pitloos. Ook is het ras goed ziekteresistent.
- Venus is een prachtige pitloze druif met een donkerblauwe kleur. De smaak is zoet en aangenaam, perfect om direct van de struik te snoepen. Het ras is goed ziekteresistent.
- Suffolk Red is een andere pitloze druif met een goede ziekteresistentie. De kleur van deze druif is lichtrood, maar de vruchten zijn wat kleiner van stuk.
- Lakemont is de laatste pitloze druif van dit rijtje. Ook deze druif geen vruchten die wat kleiner zijn van stuk. Wel hebben ze een heerlijke zoete smaak. Het ras is ook goed ziekteresistent.
De witte pitloze druif Lakemont is goed geschikt om in de kas te houden, maar rijpt ook in de buitenlucht mooi af.
Wijndruiven in een kas
Er gaan veel wilde verhalen rond over het kweken van wijndruiven in de kas. Wat zeker is, is dat dit commercieel absoluut niet gebeurt. Maar waarom niet, daarover gaan veel onwaarheden rond.
Ten eerste wordt veel gezegd dat de kas te warm is, en daarom de druiven niet goed op smaak komen. Dit klinkt logisch, want in een kas kan een erg warm klimaat worden gecreëerd, en dat resulteert vaak in zoete maar minder complexe smaken.
Hoewel er dus een kern van waarheid in het argument zit, is dit niet een noodzakelijk kwaad. In de kas kan gemakkelijk een ander klimaat worden nagemaakt, en zo kunnen ook de ideale omstandigheden voor wijnbouw worden nagemaakt.
Een andere reden die vaak wordt genoemd is de ondergrond. De beste wijngaarden zijn te vinden op zandgronden, waar met wortelsnoei de planten worden gestimuleert om meters diep te wortelen. De mineralen die dan uit die bodem worden gehaalt verbeteren de smaak van de wijn.
Ook dit is zeker waar. Maar er zijn ook genoeg wijnbouwers die een 'toegankelijke' wijn willen produceren, en waarbij die diepe mineralen niet van belang zijn. En ook wat ondergrond betreft kan in een kas veel worden nagebootst.
De échte reden waarom wijndruiven praktisch nooit in de kas worden geteeld, is ruimte. Om een flesje wijn te kunnen produceren heb je al snel enkele druivenplanten nodig. Wijnvelden zijn over het algemeen groot en bevatten vele duizenden planten. Waar bij andere teelten met de ideale omstandigheden veel meer productie van een klein oppervlak kan worden behaald, is dit bij een wijndruif lastig. Daarom is het simpelweg commercieel niet interessant om wijn te telen in de kas.
Verzorging van een druif in een kas
Net zoals een druif buiten is de juiste verzorging van groot belang. Meer hierover lees je in ons artikel: een druivenplant planten en verzorgen. Erg belangrijk is daarbij het bemesten en bekalken, snoeien en ook krenten (of dieven).
Naast deze algemene verzorging zijn er ook wat andere zaken waar je specifiek in de kas op moet letten. Hierover lees je meer in dit artikel: 5 tips voor het kweken van fruit in de kas.
En ben je na het lezen van al deze informatie vooral op zoek naar een plek om de juiste druivenstruik te kopen? Denk dan ook even aan ons! In onze webwinkel vindt u een prachtig assortiment druivenstruiken:
Druivenplanten in de webwinkel
Referenties
Foto van Suffolk Red druif door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY.
Foto van Frankenthaler druiven door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY.