Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie
De 5 belangrijkste tuinklussen voor je fruittuin in mei

De 5 belangrijkste tuinklussen voor je fruittuin in mei

Frank Houweling

Gepubliceerd op 16-05-2024
Geschreven door Frank Houweling

Honingbes in mei In mei is het voorjaar in volle gang. De meeste fruitbomen zijn hun bloesem inmiddels verloren, en de eerste vruchten hebben zichtbare vruchtbeginselen. Alles lijkt vanzelf te gaan, maar toch is het belangrijk om ook nu goed voor de fruittuin te zorgen. De juiste verzorging nu zorgt voor heerlijk fruit later in de zomer! Lees daarom nu hieronder de 5 belangrijkste tuinklussen voor in mei.

Ziekten en plagen monitoren

De warmere temperaturen zorgen niet alleen dat wij mensen uit onze warme schuilplaats komen. Ook verschillende insecten doen dit, en die doen zich vaak tegoed aan de zachte jonge bladeren van bomen en struiken.

Bessen bloedblaar bladluisNu kunnen wat insecten in een boom of struik vaak geen kwaad. Maar teveel is nooit goed, en kan een boom of struik verzwakken. En sommige ziekten en aantastingen ben je echt liever kwijt dan rijk, omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken.

Insecten

Daarom is het belangrijk om planten te monitoren voor aantastingen door insecten. Vaak is in de eigen tuin het handmatig verwijderen van de zwaarste aantasting en het aantrekken van natuurlijke vijanden de beste behandeling. Maar kijk vooral ook even naar de lijst met plantenziekten bij fruitbomen op onze encyclopedie om te bepalen met welke insectenplaag u precies te maken heeft, en hoe u hier het beste mee omgaat.

De insecten die je in Mei het meeste ziet zijn: bladluizenbloedblaarluis (bij aalbes), wollige bloedluis (bij appel) en perenpokziekte

Schimmelziekten

Perzikkrulziekte Als het voorjaar nat en warm is kunnen ook schimmelziekten zich gaan verspreiden. Ook bij die planten is het het beste om even in onze encyclopedie te kijken hoe u hier het beste mee omgaat. Schimmelziekten in Mei nogal eens voorkomen zijn krulziekte (bij perzik en nectarine) en schruft. Andere schimmelziekten zoals meeldauw komen rond deze maand nog nauwelijks voor.

Water geven

Vooral met ons veranderende klimaat kan het in Mei best wel erg warm worden. De 20 wordt soms wel eens gepasseerd. Erg lekker voor iedereen die in de tuin wil genieten. Maar voor bomen en struiken die in het voorjaar aangeplant zijn kan die droogte ook nadelige gevolgen hebben. Vooral als de zon schijnt terwijk de wind waait kan een boom of struik zomaar uitdrogen.

Geef daarom na enkele warme en droge dagen goed water. Geef liever minder vaak wat meer water dan elke dag een beetje. Vooral jonge aanplant en struiken in pot verdienen wat water. Voor bomen die al enige jaren in de tuin staan is water geven natuurlijk niet nodig.

Wil je meer weten over de juiste manier om water te geven? Kijk dan vooral ook even naar dit artikel: water geven op de juiste manier.

Mulchen

Bij mulchen wordt een kleine laag organisch materiaal aangebracht over de grond. BIjvoorbeeld wat stro of plantenresten. Dit is niet alleen een goede voedingsstof voor de planten, maar het kan ook voorkomen dat de bodem uitdroogt. Daarom hoef je minder vaak water te geven. Sommige soorten mulch kunnen ook voedingsstoffen uit de grond onttrekken. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je doet. Lees daarom, voordat je met mulch aan de slag gaat, eerst ons encylcopedie artikel over mulchen in de fruittuin.

Vorstschade voorkomen

Kiwibes Issai Naast heel warm kan het in mei ook juist heel koud worden. Na een paar warme en zonnige dagen kan je zomaar een nacht vorst hebben. Geen probleem als de boom nog kaal is. Maar als de boom jonge bladeren, bloesem of kleine vruchtbeginselen heeft kan het wel degelijk schade opleveren aan de boom.

Hoewel de meeste fruitbomen an uitgebloeit zijn kan een laat bloeiende appel nog bloesemschade oplopen. Ook een kiwibes loopt nogal eens wat schade op in mei. In dat geval heb je hetzelfde jaar geen fruit aan de boom of struik. Als de boom al uitgebloeit is kan je vooral schade aan de jonge vruchten of bladeren verwachten.

Beschermen tegen vorstschade

Hoewel bij zware vorst de schade in een hobbymatige omgeving eigenlijk niet te voorkomen is, kan bij een lichte vorst van één tot twee graden onder het nulpunt toch voorkomen worden dat de boom of struik schade oploopt.

Dit kan op de volgende manieren:

  • Planten die in de wind staan lopen sneller schade op van nachtvorst dan planten die op een beschutte plaats staan. Bomen en struiken in pot kunnen dus het beste naast een schutting of onder een afdak gezet worden.
  • Inpakken van bomen tegen vorstschade Naast een beschutte plaats kan ook het inpakken van takken helpen. Vooral als er bloesem in de boom hangt kan dit toch net een belangrijke graad in de temperatuur schelen. Noppenfolie of jute kan allebei gebruikt worden. Ook plastic kan helpen als niets anders beschikbaar is.
    Vergeet de bedekking niet te verwijderen zodra de vorst afgelopen is. Als de temperatuur oploopt is de bedekking niet meer nodig en kan het juist nadelig zijn.
  • Ook warmtebronnen kunnen helpen. In de professionele kersenteelt worden bijvoorbeeld vuurpotten gebruikt. Dat is thuis minder handig. Maar ook wat kerstverlichting in de boom kan net wat warmte afgeven om zo vorstschade te voorkomen.

Bemesten

Witte bloemen van blauwe bessen Eigenlijk wordt een fruitboom het beste bemest in maart. Op die manier kan de meststof goed inwerken en zorgen voor een mooie groei in mei. Ben je in maart vergeten te bemesten? Dan kan je nu nog steeds meststoffen toedienen. Deze kan dan nu inwerken en zal over een week of 4 zorgen voor een gezonde groeispurt.

Gebruik voor het bemesten gewoon organische meststoffen, zoals bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Na het bemesten kan je het beste wat water geven om de meststof goed in de ondergrond te spoelen.

Voor blauwe bessen en cranberries gebruik je beter meststoffen voor zuurminnende planten. Gewone meststoffen maken de ondergrond licht akkadisch. Geen probleem voor de meeste planten, maar wel voor de twee eerder genoemde struiken. 

Eerste fruit plukken

Honingbessen aan tak Nu al? Ja, nu al! De allereerste honingbessen in de tuin zijn in deze maand rijp. Niet voor niets wordt deze fruitsoort ook wel de meibes genoemd. Maar let wel op met het plukken van de honingbes! In tegenstelling tot veel fruitsoorten is de honingbes nog niet helemaal rijp als deze een mooi blauwe kleur heeft gekregen.

Bij een honingbes is het dus belangrijk om eerst één of twee vruchten te plukken en proeven. Zijn ze al aangenaam zoet tot zachtzuur van smaak? Dan kan ook de rest geplukt worden! Maar hebben ze nog een wat bittere bijsmaak? Dan is het beter om de honingbessen nog een weekje te laten afrijpen!

Honingbessen kan je direct van de struik eten, maar ze zijn ook heerlijk om te verwerken. Bijvoorbeeld in huisgemaakte honingbessenjam. Ook zijn ze traditioneel de eerste fruitsoort om uit de tuin te plukken.

Alsj e een kasje of plastic tunnel hebt kan je misschien ook al ander fruit plukken. Zoals bijvoorbeeld een vroegrijpende aardbei als de Lambada. Geniet ervan!

Op naar een goede oogst!

Japanse wijnbessen Met deze goede zorgen hebben we er alles aan gedaan om onze planten goed voor te bereiden op de zomer. Het seizoen waarin het fruit lekker moet groeien en goed zoet moet worden. Zo kunnen we het aan het einde van de zomer of zelfs het begin van de herfst plukken en er heerlijk van genieten!

Wil je graag meer te weten komen over het kweken van fruit in je eigen tuin? En weten welke tuintaken komen kijken bij een fruittuin? Lees dan vooral ook hier verder:

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie