Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Frambramen: de leukste combinatie van framboos en braam in de tuin!

Frambramen: de leukste combinatie van framboos en braam in de tuin!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 23-05-2024
Geschreven door Frank Houweling

De frambraam is een unieke combinatie van een framboos en een braam(boos) die je gewoon zelf je eigen tuin kunt plukken. Maar wat is een frambraam precies? En wat maakt deze fruitsoort nu de moeite waard? In dit artikel vertellen we je er alles over, en vertellen we ook direct alles wat je moet weten over de verzorging.

Meer dan één plant

Voordat we verder kunnen praten over de frambraam moeten we het eerst hebben over de belangrijkste vraag: wat is een frambraam precies? De frambraam is een kruising tussen een framboso en een braam. Daar komt dus ook de naam vandaan. 

Er is niet één frambraam. Er zijn verschillende frambramen, waaronder de loganbes, taybes en boysonbes. Alle drie zijn deze planten kruisingen tussen een framboos en braam, met een smaak en uiterlijk die ergens tussen die twee inliggen. Welke het beste is? Dat hangt natuurlijk af van jouw voorkeur!

Loganbes

Loganberries De loganbes is de oudste van deze drie. De loganbes is per ongeluk gevonden door meneer Logan (hoe kan het ook anders) in de VS in 1881. Het ras is waarschijnlijk een kruising tussen de framboos 'Red Antwerp' en de 'Texas Early' of 'Aughinbaugh' bramen.

Tegenwoordig is vooral de doornloze variant van de loganbes populair. De loganbes die wij verkopen is deze doornloze variant.

Vergeleken met de Taybes en Boysonbes lijkt de loganbes het meeste op een framboos. De vruchten zijn felrood tot paarsrood van kleur, langwerpig en hebben een aangenaam zachtzure en aromatische smaak die zeker aan framboos doen denken. De vruchtjes kunnen in juli geplukt worden en zijn heerlijk om direct van de struik te plukken, maar kunnen ook verwerkt worden in jams, sauzen en gebakjes als frambozen.

Een groot voordeel van de Loganbes tegenover een 'gewone' framboos is dat de vruchten wat steviger zijn, en zich daarom goed laten bewaren.

Bekijk de Loganbes in onze webwinkel

Taybes

Taybes vruchten De tayberry of taybes is de andere bekende frambraam. Ook deze plant is gevonden uit een kruising van een framboos en een braam. Deze frambraam is wel een stuk moderner, want hij werd pas in 1979 gevonden door meneer Jennings of Dundee in Schotland. De Tayberry is (vanzelfsprekend) dus niet vernoemd naar de uitvinder. Er is voor gekozen om deze bes te vernoemen naar de lokale Tay rivier.

De Tayberry is rijp iets donkerder (paars) van kleur dan de loganbes. Ook deze vrucht is langwerpig, maar waar de Loganbes vaak bol afloopt is een rijpe taybes vaak wat puntiger.

Ook de pluktijd is iets anders. De Taybes is vaak net enkele weken later rijp dan de Loganbes, rond augustus. De smaak is wat milder, met en minder herkenbaar zachtzure aroma van de braam.

Ook bij de Tayberry is er weer een doornloze variant, en ook hier hebben wij ervoor gekozen om de doornloze variant te verkopen.

Tayberry in de webwinkel

Boysonbes

Boysonbessen in struik De boysonbes is met afstand de minst bekende frambraam. De herkomst van de Boysonbes is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is het ras gevonden door Rudolph Boysen in de jaren 1920. Deze frambraam is een kruising tussen een wilde framboso en een dauwbraam. De dauwbraam is een wilde braam die ook in Nederland gevonden kan worden.

De boysonbes lijkt wat uiterlijk betreft het minste op een framboos. Deze frambraam geeft namelijk zwarte, wat rondere vruchten. Toch proef je direct dat het om een frambraam gaat. De smaak is namelijk veel zoeter dan een braam, en ook de schil van deze vruchtjes is een stuk dunner dan van een 'echte' braam.

De heerlijke smaak en dunne schil hebben boysonbessen een populaire fruitsoort gemaakt in Amerika, waar deze bessen nog steeds commercieel geteeld worden en gemakkelijk te verkrijgen zijn. In Europa is deze fruitsoort nooit commercieel doorgebroken, mogelijk omdat de vruchten niet zo goed te bewaren zijn. Het beste eet je ze direct van de struik, of verwerk je ze direct in heerlijke taartjes of jam.

In ons assortiment vindt u een smakelijke boysonbes, die ook nog eens doornloos is.

Boysonbes in de webwinkel

Frambraam, framboos of braam?

Loganbes bij schutting Als je maar ruimte hebt voor één struik kan het best een moeilijke keuze zijn: moet je nu een framboos, braam of brambraam aanplanten? Je kunt dan het beste kiezen voor een plant die het beste bij jouw wensen past!

Een framboos heeft altijd (kleine) doorntjes, en als je dus op zoek bent naar een plant waar kinderen zich geen pijn aan kunnen doen, dan is een (doornloze) braam een betere keuze. Maar een braam heeft dan weer een wat zuurdere smaak waar niet iedereen weg van is.

De frambraam, met haar zachtere smaak maar geheel doornloze takken, is dan een interessante optie!

Verzorging

De frambraam staat het liefst op een zonnige plaats. Bijvoorbeeld in de volle zon, of in de halfschaduw op een plaats waar de struik zeker de helft van de dag zon krijgt. Zo kunnen de vruchten goed afrijpen en zoet worden.

Wat ondergrond betreft is een goed doorlatende ondergrond belangrijk. De structuur moet niet hard zijn, en water moet goed weg kunnen lopen. Een lichtzure ondergrond zoals veengrond is voor frambramen perfect.

Opbinden en uitleiden

Braam uitgeleid aan draden Omdat frambramen groeien met lange, uitgestrekte takken is het verstandig om de takken aan te binden. Dit kan langs een schutting, maar mag ook gewoon langs draden. Zo wordt het licht en warmte beter langs de takken verdeelt en kan je meer fruit plukken. Het maak onderhoud ook een stuk gemakkelijker!

Wil je weten hoe je een frambraam uitleid? Volg dan onze instructie voor het uitleiden van bramenstruiken.

Frambraam snoeien

Zowel loganbessen, taybessen en boysonbessen geven fruit op tweejarig hout. Dit betekend dat je deze struiken snoeit in de herfst, en daarbij de takken verwijderd die eerder dat jaar fruit hebben gedragen. Die knip je af op zo'n 10cm boven de grond. Je kunt ze gemakkelijk herkennen omdat de vrucht'stengels' nog aan de tak hangen. Als je die hebt weggehaald kan je altijd nog zien dat deze oudere takken verhout zijn en bruin van kleur.

Jonge takken die dat jaar gegroeid zijn en geen fruit hebben gedragen zijn groen van kleur. Deze moeten blijven en worden aangebonden, zodat ze volgend jaar fruit kunnen dragen.

Bemesting

Bemest een frambraam in het voorjaar met een organische meststof. Bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels is perfect. Voor de meest smakelijke vruchten gebruik je een meststof met een hoog kaligehalte.

Referenties

Foto van de taybes door Jean-Luc Toilet. CC BY-SA 2.0 licentie. 

Foto van boysonbes door Baybay1901. CC BY-SA 4.0 licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie