Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Planten voor een fruittuin in de schaduw

Planten voor een fruittuin in de schaduw

Frank Houweling

Gepubliceerd op 23-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Welke fruitbomen groeien goed in de schaduw?, is een vraag die wij vrijwel dagelijks krijgen. Tegenwoordig hebben veel mensen een tuin in het Noorden en willen ze daar toch graag fruit van plukken. Hoewel veel fruitsoorten écht de volle zon nodig hebben zijn er ook veel fruitsoorten; vooral bessen, die het erg goed doen in de schaduw. In dit artikel geven we een overzicht van fruitsoorten die groeien in de schaduw, en noemen we ook enkele mogelijkheden voor de halfschaduw.

Zure kersen

Zure kersen staan erom bekend dat ze letterlijk overal groeien en fruit geven. Deze bomen zijn dus niet alleen onderhoudsvriendelijk, ze zijn ook ideaal voor op een schaduwplaats! Bij mij staat hij op de meest schaduwrijke plaats in de tuin en hij geeft prima fruit. De kersen van de zure kers (ookwel: kriek, morel) zijn niet erg geschikt voor directe consumptie maar de jam is heerlijk. Zie de rassen in onze webwinkel.

Japanse Wijnbes

Japanse wijnbes Japanse wijnbes groeit als een framboos en is zeker aan aanrader op een schaduwrijke plek. Deze plant geeft kleine, rode vruchten die erg lekker zijn; ze smaken een beetje naar braam. De plant groeit zeer goed in de schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Bramen

Bramen komen ook in het wild in Nederland in de schaduw van andere planten voor en geven daar ook goed vrucht. Snoei de braam wel goed zodat hij open blijft en dus elke tak vrucht draagt; een braam laat zich erg goed leiden. Zie de rassen in onze webwinkel.

Frambozen (vooral herfstframbozen)

Hoewel bramen nog een beetje zuur mogen zijn als ze gegeten worden wil ik mijn frambozen goed zoet. Dat is voor mij ook een rede geweest om de frambozen íets zonniger te zetten. Toch zijn frambozen, en daarmee bedoel ik dan vooral frambozen die in het einde van de zomer rijp zijn, geschikt voor in de schaduwrijke tuin. Ook hier geldt dat de plant voor het beste resultaat goed gesnoeid en geleid moet worden. Zie de rassen in onze webwinkel.

Vroegrijpende perenbomen

Met dank aan dit artikel op fruitabc kwam ik op het idee om een vroege peer op een zeer schaduwrijke plaats te planten. Deze boom staat bij mij diep in de schaduw, maar aangezien dit het eerste jaar was heb ik er nog geen fruit aan mogen hebben. De plant groeit wel gezond en ik heb er ook het volste vertrouwen in dat er eetbare peren aan gaan komen. Op het artikel op fruitabc staat ook dat het aan te bevelen kan zijn om de peer in een leivorm aan te planten. Dit klinkt logisch aangezien het licht en warmte wát er is dan beter verdeeld wordt. Toch ben ik koppig en heb ik voor een normale struikvorm gekozen. Zie de rassen in onze webwinkel.

Blauwe bes (halfschaduw)

Blauwe bessen zijn een zeer dankbare plant in de halfschaduw, en zelfs volgens sommige in de volledige schaduw nog steeds goed produceren. Toch probeer ik het zelf alleen in de halfschaduw; een blauwe bes moet goed zoet zijn en ik betwijfel of hij dat in de schaduw elk jaar wordt. Zie de rassen in onze webwinkel.

Appelbes

Appelbes is een middelgrote struik met zwarte bessen waar een lekkere sap van gemaakt kan worden. Deze plant doet het prima in de schaduw en heeft hier al fruit geproduceerd in de schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Vlierbes

De vlierbes is een perfecte plant voor in de schaduw. Van deze plant kan zowel de bloesem (vlierbloesem) als de vruchten gebruikt worden in een reeks gerechten (zie ook: vlierbessen.nl). De originele vlierbes wordt een vrij grote struik van wel (2.5m!) hoog, de varieteit met rood blad (Black Beauty) hierintegen wordt maar de helft hiervan. Roodbladige vlierbes / gewone vlierbes in de webwinkel.

Witte bes / Rode Bes (halfschaduw)

De witte én zwarte aalbes doen het vrij goed in de schaduw. Om de besjes echt zoet te laten worden kan een plek in de halfschaduw toch wel aan te bevelen zijn. Mijn Red Lake staat in de halfschaduw en doet het daar prima! Lees meer in onze webwinkel.

Kruisbes (halfschaduw)

De kruisbes is een makkelijke plant die het prima doet in de schaduw. Kruisbessen zijn heerlijk friszuur en knappen als je op ze bijt; daarom heten ze ook wel knapbessen. Lees meer in onze webwinkel.

Zwarte bes

Zwarte bessen zijn zeer bekend door het heerlijke sap wat je ervan kunt maken. Deze planten geven zeer makkelijk vrucht en doen het prima in zelfs de volledige schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Japanse Dwergkwee

Japanse dwergkwee Crimson and Gold vruchten Deze plant wordt ook wel de japanse sierkwee genoemd aangezien hij vaak voor de sier wordt aangeplant. De varieteit Crimson and Gold, die wij verkopen, wordt max. 30cm hoog en bloeit prachtig met rode bloemen. Daarna vormen en groen-rode vruchten die verwerkt kunnen worden in o.a. jam en vaak worden gecombineerd met de echte kweepeer. Lees meer in onze webwinkel.

Nashi Peer (halfschaduw)

Hier heb ik zelf nog weinig ervaring mee. Hoewel ik de nashipeer zelf op een vrij schaduwrijke plaats heb geplant is de plant nog niet oud genoeg om fruit te dragen. Aangezien ik mijn peren zo zoet mogelijk eet raad ik ook hier aan om zo min mogelijk schaduw te geven, en er een leiboom van te maken om het beetje licht wat er is beter te verdelen. Mensen met meer ervaring met nashiperen op een schaduwplek mogen gerust aanvulling hierop geven!  Lees meer in onze webwinkel.

Appelbomen (halfschaduw)

Hoewel appelbomen wel wat zon nodig hebben om hun fruit af te laten rijpen worden de appels op een schaduwplek vaak ook rijp. Planten in de halfschaduw kan dus ook prima.

Honingbes

Er zijn twee varianten van de honingbes: de kamtschatica die laag blijft, en de caerulea die wat hoger wordt. Beide planten geven langwerpige, blauwe vruchten die goed te verwerken zijn in bijv. jam. Hoewel veel mensen beweren dat hij vers heerlijk is eet ik hem liever in de jam

Poolbraam

Een delicatese in Noorwegen. Deze zeer lage, kruipende plant bloeit met kleine roze bloemen en geeft rode vruchtjes. Deze vruchtjes zijn eetbaar en smaken naar braam. Deze plant is zeer winterhard (tot -30!) en groeit zeer makkelijk in Nederland. Een hoge productie is vaak wat minder makkelijk te krijgen: er komen vaak niet erg veel vruchtjes aan een plant.

Kruipend Kornoelje

De kruipende versie van de bekende sierplant (Cornus). Sommige varianten van de kornoelje, zoals deze, kunnen ook gebruikt worden voor consumptie. Deze plant vormt een prachtige groene bodem met witte bloemen. De rode vruchten die hierna komen zijn eetbaar en kunnen o.a. gebruikt worden voor verwerking.

Vossenbes / Rode Bosbes (halfschaduw)

De rode bosbes is een groenblijvende bodembedekker die erg compact wordt en met witte bloemetjes bloeit. Daarna vormen rode bessen die goed geschikt zijn voor verwerking in diverse gerechten. Hoewel de plant zeer winterhard en makkelijk in onderhoud is, is hij nogal kieskeurig in zijn grondkeuze. Plant de vossenbes op een zure grond zoals bosgrond of veen.

 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie