Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Moet je fruit in het eerste jaar weghalen?

Moet je fruit in het eerste jaar weghalen?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 21-04-2024
Geschreven door Frank Houweling

Het eerste seizoen nadat je een fruitstruik of boom hebt aangeplant kan je al het geluk hebben dan je bloemen én fruit krijgt. Super leuk natuurlijk, en ook een heel goed teken. Maar mag je dit fruit nu gewoon laten groeien, of kan je het beter wegplukken? Veel ervaren moestuiniers plukken fruit in het eerste jaar liever weg. In dit artikel lees je waarom, en of je dat zelf ook moet doen.

Waarom überhaupt wegplukken

Frambozen dragen vaak al snel fruit Het is een vraag die veel beginnende tuiniers zich stellen: waarom zou je in hemelsnaam fruit wegplukken als het net begint te groeien? Nou, er zijn eigenlijk best goede redenen voor.

Als je te veel fruit aan een jonge boom of struik laat hangen, kan dat behoorlijk wat problemen veroorzaken. Denk maar eens aan de dunne takken die het gewicht van al dat fruit moeten dragen. Die kunnen gemakkelijk afbreken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien heeft zo’n jonge boom of struik maar een beperkte hoeveelheid energie, en als al die energie naar het rijpen van fruit gaat, blijft er weinig over voor andere belangrijke zaken, zoals groei en het ontwikkelen van een sterk wortelgestel. En in het eerste jaar willen we vooral een mooie, sterke boom of struik vormen.

Dit komt allemaal nog sterker naar voren door de stress die zo’n boom of struik net heeft verdragen tijdens het (ver)planten. Als je een fruitboom of struik verplaatst, heeft dat een behoorlijke impact op het wortelgestel. Met een kleiner wortelgestel heeft de plant minder vermogen om water en voedingsstoffen op te nemen, wat kan leiden tot uitdroging. Dit kan des te snel gebeuren bij een fruitboom- of struik die vol zit met fruit, en dus erg veel vocht nodig heeft.

Een beetje fruit is wel zo leuk

Er zijn dus redenen waarom een boom vol met fruit, in het eerste jaar na het planten, geen goed idee is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je al het fruit genadeloos weg moet plukken.

Een beetje fruit is juist hartstikke leuk! Het geeft je direct voldoening en biedt je de kans om te proeven of het fruit wel echt lekker is. Al moeten we eerlijk zijn, de kwaliteit van het fruit zal bij een jonge boom of struik waarschijnlijk niet op zijn best zijn. Maar hé, het is een begin!

Je hoeft fruit het eerste jaar dus niet allemaal weg te halen, maar put de boom of struik niet uit. Het beste laat je een deel van het fruit hangen om direct van te proeven en genieten, maar niet zoveel dat het de boom of struik kan uitputten.

Bloemen plukken bij doordragende aardbeien

Aardbeien aan struik Een uitzondering op het verhaal hierboven zijn doordragende aardbeien. Een slimme zet is om de eerste bloemen van het seizoen weg te plukken. Waarom? Nou, dat geeft de struik de kans om meer bladeren te vormen, wat uiteindelijk resulteert in meer en grotere aardbeien later in het seizoen. Maar let op, dit geldt alleen voor doordragende aardbeien. Pluk je de bloemen weg van een struik die maar éénmaal draagt? Dan ben je je productie van dat jaar kwijt!

Het wegplukken van de eerste bloemen is niet een eenmalige actie. Nee, dit moet je bij doordragers elk jaar herhalen om de beste oogst te garanderen.

Bloemen wegplukken bij fruitbomen

Bloesem van perzikboom Dit wegplukken van bloemen is echt specifiek voor aardbeien. Bij andere fruitbomen en struiken is het weghalen van de bloemen echt niet nodig. Ook bij een pas aangeplante boom of struik kan je heerlijk genieten van de bloesempracht, en pas nadat de plant uitgebloeit is moet je een deel van de vruchten wegdunnen.

Vruchtdunning bij fruitbomen

Tot slot is het goed om ook stil te staan bij vruchtdunning bij fruitbomen. Bij vruchtdunning wordt in juli een deel van het fruit verwijderd, zodat er nog maar enkele vruchten per tak overblijven.

Dit is vooral belangrijk in het eerste jaar, om te voorkomen dat de takken scheuren onder het gewicht van te veel fruit.

Maar vruchtdunning heeft nog meer voordelen. Het zorgt ervoor dat het fruit groter, sappiger en smakelijker wordt, en het voorkomt ook beurtjaren, waarbij een boom het ene jaar veel fruit draagt en het volgende jaar nauwelijks iets produceert.

Dus ja, vruchtdunning is cruciaal, vooral in het eerste jaar. Later kun je het wat minder rigoureus toepassen, maar een beetje vruchtdunning blijft altijd verstandig.

Verder lezen

Zuilappelbomen Wil je meer weten over het aanplanten van fruit in je tuin? Leuk! Lees dan vooral even hier verder:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie