Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Welke kersenboom geeft de lekkerste kersen? Onze favorieten!

Welke kersenboom geeft de lekkerste kersen? Onze favorieten!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 28-12-2023
Geschreven door Frank Houweling

Ik kan elk jaar niet wachten tot de kersentijd begint. Maar als je in de supermarkt kersen haalt, dan kan je wel eens teleurgsteld thuiskomen. Want waar goede kersen heerlijk sappig en knapperig zijn, met een zoet smaak en vol met kersenaroma. Zo zijn slechte kersen... slecht. Zacht, muf en met weinig smaak. Als je nu goede kersen uit je eigen tuin wilt eten, wat is dan de beste kersenboom om aan te planten? In dit artikel vertellen we je over onze favorieten!

Twee bomen is beter dan één

Rode kersen in een kersenboom Wil je veel kersen plukken uit je eigen tuin? Dan is het verstandig om niet één boom, maar twee bomen aan te planten. Op die manier kan je profiteren van kruisbestuiving, waardoor je meer fruit kunt plukken. Veel rassen geven uberhaupt geen fruit zonder een bestuivende kersenboom in de buurt.

In dit artikel geven we voor alle kersen aan welke andere kersen je kunt gebruiken als bestuiver. Voor andere kersenbomen kan je dat opzoeken in onze bestuivingstabel voor kersen. Heb je daar geen ruimte voor? Dan eindigen we het artikel met onze favoriete kersenboom die zelfbestuivend is: deze geeft dus wel kersen als je geen bestuiver hebt, maar minder.

In een tuin met weinig ruimte kan het ook de moeite waard zijn om een kersenboom op gisela 5 onderstam te overwegen. Deze boom blijft kleiner, en geeft sneller fruit. Ideaal voor wie snel veel kersen wil kunnen plukken!

Waar zijn we naar op zoek?

Wij geven altijd de voorkeur naar donkere, middelgrote tot grote kersen met een zoete smaak en een goed aroma. Ook hebben we de voorkeur aan een knapperige schil, en heerlijk sappig vruchtvlees.

Alle rassen hieronder voldoen aan die beschrijving.

Kordia en Regina, heerlijke donkere kersen

Donkere Regina kersen op een tafel Onze favoriete kersen zijn de Kordia en Regina. Deze rassen geven de lekkerste kersen. Ze hebben een geweldige, zoete smaak en zitten vol kersenaroma. De kersen zijn relatief groot, zeer donker van kleur (bijna zwart) en lekker knapperig. Het vruchtvlees is diep rood en heerlijk sappig.

De Regina rijpt een weekje later dan de Kordia. De rijptijd van deze kersen loopt dus meestal ergens van half juli tot de eerste week van augustus. Zo laat in het kersenseizoen is er genoeg zon, zodat de kersen heerlijk zoet worden.

Zowel de Kordia en Regina zijn relatief moderne rassen. De kordia is in 1963 als zaailing gevonden in Tsjechië. Regina is in de jaren '50 ontwikkeld in Duitsland, en ergens in de jaren '90 op de markt gekomen. Het zijn gezonde rassen met een hoge productiviteit.

Deze bomen zijn perfect geschikt voor ons klimaat: ze zijn winterhard en rijpen goed af. Veel Nederlandse kersentelers gebruiken de rassen Kordia en Regina, en als je rond half juli bij een boomgaard langs de weg verse kersen koopt, is de kans groot dat het om één van deze rassen gaat.

Bekijk deze kersen in de webwinkel:

Kordia kersenboom kopen Regina kersenboom kopen

Hedelfinger, een ouderwetse knapkers

Hedelfinger kersenDe Hedelfinger, ook wel Hedelfingerse Riesenkirsche, is ons advies voor iedereen die op zoek is naar een 'ouderwets' lekkere kers.

Het ras is ergens rond 1850 gevonden in Hedelfingen, een gebied in Duitsland. Het ras werd al snel populair vanwege de heerlijke zoete smaak, en werd verspreid naar Engeland. Hier vandaan ging het ras al snel de wereld over.

Hoewel de Hedelfinger dus een relatief oud ras is, heeft het wel veel eigenschappen die je van een modern kersenras zou verwachten. Het ras heeft een redelijk hoge productiviteit, en draagt ook betrouwbaar kersen. Het kan wel enkele jaren duren voordat de boom productief wordt.

Het ras is niet zelfbestuivend, dus plant in de buurt een bestuiver. Je kunt o.a. de Bigarreau Napoleon, Stella, VanKordia of Regina als bestuiver gebruiken.

De Hedelfinger kers is middelgroot, redelijk knapperig en heerlijk zoet. De kersen hebben een helderrode tot donkerrode kleur. De Hedelfinger is relatief laat rijp, dus je plukt de kersen pas ergens in het einde van Juli.

Tijd voor een hedelfinger in de tuin? Kijk dan even in onze webwinkel!

Hedelfinger kersenboom kopen

Ruimte voor maar één boom?

Dubbele Meikers kersen Als je maar ruimte hebt voor één boom, zijn de bovenstaande rassen geen opties. De beste zelfbestuivers zijn zure of halfzure kersen zoals de Dubbele Meikers. Deze bomen zijn perfect voor de makkelijke fruittuin, maar niet zo smakelijk.

Echt lekkere zoete kersen pluk je wel van de Karina. Dit ras heeft een diep tot donkerrode kleur en een heerlijke zoete smaak. Het ras is deels zelfbestuivend, en geeft dus ook kersen zonder dat er een andere kersenboom in de buurt staat.

Ook de Lapins kers is een goede optie. Dit ras is een kruising tussen de Van kers en de Stella kers en geeft helderrode tot donkerrode kersen met een zoete smaak.

Karina kersenboom kopen Lapins kersenboom

Een kersenboom in de tuin

Kersenbloesem Eerder vertelden we al over de kersenboom op een Gisela 5 onderstam, die kleiner blijft en op jongere leeftijd fruit geeft. Er zijn nog veel meer maten kersen, zoals de halfstam en hoogstam, of natuurlijk de leiboom. Meer over deze verschillende maten, en hoe groot ze worden, lees je hier: verschillende maten van kersenbomen.

Een kersenboom staat het liefst op een zonnige plaats in de tuin. Ook is een kersenboom niet dol op natte voeten, en het is dus belangrijk dat de aftwatering goed is.

Wat verzorging betreft is het voorkomen van vogelvraat, snoei en bemesting erg belangrijk.

Wil je meer weten over een kersenboom in de tuin? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van Hedelfinger ('Hedelfingen') kers door Meakem, Victoria, USDA, ARS. U. S. Department of Agriculture., ARS GRIN.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie