Er is niets zo persoonlijk als smaak, en het maken van een lijst met best smakende fruitrassen komt dus altijd met een risico. Misschien vind je de peren die ik hier noem helemaal niet zo lekker? Toch ga ik het risico nemen, en in dit artikel vertel ik je over mijn 5 favoriete handperen om van te smullen uit de eigen moestuin. Ze zijn zoet, sappig en hebben een heerlijk perenaroma.
De missende peer: Doyenne du Comice
Veel mensen zouden de Doyenne in deze lijst verwachten. Deze peer is niet voor niets één van de meest populaire peren bij de groenteboer. Hoewel de peer meestal wat duurder is dan de bekende Conference, is hij dat zeker waard door het lekkere zoete perenaroma en voldoende sappigheid. Ook de productiviteit is geweldig, en de peer kan goed bewaard worden. De vorm van de Doyenne du Comice is herkenbaar bol tot middelgroot met een aantrekkelijke geelbruine kleur.
Toch staat deze peer niet in deze top 5. De reden hiervoor is de ziektegevoeligheid. De Doyenne du Comice perenboom is jammer genoeg redelijk gevoelig voor schimmelziekten. En aangezien je in de moestuin toch liever niet met fungiciden aan de gang wilt, kan je deze peer misschien beter bij de groenteboer kopen.
Ondanks deze nadelen is de Doyenne du Comice volgens velen wel de lekkerste handpeer: een handpeer om zo uit de hand op te eten.
(5) Triomphe de Vienne
Om deze peer te kunnen eten moet je iemand kennen met een boom, of een heel goede groenteboer kennen. Dit ras wordt namelijk nog maar zeer beperkt commercieel geteelt. Toch zijn er nog een paar fruittelers die het ras hebben. De reden hiervoor is de heerlijke smaak met een sterk perenaroma. De Triomphe de Vienne is een fantastische, zoete handpeer. Eet de peer wel vers, want als je hem bewaard gaat hij snel achteruit.
De peren zijn opvallend groot, met een redelijk dikke en bolle buik. De peren zijn geelgroen tot bronskleur met veel bruine vlekken.
Hoewel het ras productief is en gemakkelijk fruit draagt is het niet heel erg resistent. Ook is de boom niet zelfbestuivend. Je plant daarom bijv. een Clapp's Favourite of Comice perenboom in de buurt aan als bestuiver.
Dit ras klassieke is in 1864 gevonden door Jean Collaud in Nontagnon, Frankrijk en daarna in de franse plaats Vienne verder geteelt.
De Triomphe de Vienne is in het kort dus een peer met een kwaliteit en smaak waar moderne rassen niet aan kunnen tippen, maar door de korte bewaarbaarheid en ziekteresistentie ook enige nadelen.
Triomphe de Vienne in de webwinkel
De Triomphe de Vienne peer heeft een opvallende brede 'buik' onderaan de vrucht.
(4) Clapp's Favourite
De Clapp's Favourite heeft wel wat overeenkomsten met de Triomphe de Vienne hierboven. Ook dit is een oud ras, maar dan met een heel andere herkomst. De Clapp's Favourite is in 1860 op de markt gekomen in Massachusetts, USA. Het ras werd al snel mateloos populair vanwege haar heerlijke, sappige vruchtvlees met een zoete smaak.
De Clapps Favorite-peer is een heeft een klassieke perenvorm. Smal, langwerpig en aflopend naar een wat bolle onderkant. De peer heeft een gele schil met een lichte blos aan de zonzijde.
De peren zijn perfect als een smakelijke handpeer vol aroma, maar kunnen ook geschikt worden voor verwerking. De vroege rijping, je plukt deze peer al in augustus, maakt het een aantrekkelijk ras om te combineren met andere laatrijpende peren. Op die manier kan je een langer seizoen verse peren uit de tuin eten.
Maar naast deze goede smaak heeft de Clapps Favourite ook andere overeenkomsten met de Triomphe de Vienne peer. Jammer genoeg is ook deze peer niet geweldig houdbaar, en ook deze boom kan wat ziektegevoelig zijn. Perenschurft komt bij deze boom namelijk wel voor. Gelukkig valt naar onze ervaring aantasting bij dit ras wel mee.
De Clapp's Favourite is niet zelfbestuivend. Combineer dit ras dus bijvoorbeeld met een Comice, Conference of Legipont perenboom voor goede kruisbestuiving.
Clapp's Favourite peer in de webwinkel
(3) Conference
De Conference peer is de koning van de peren. Je kunt geen groenteboer binnenwandelen zonder over deze peer te struikelen. En het is heel makkelijk om te begrijpen waarom. Deze peer heeft een paar unieke en uitstekende eigenschappen.
Allereerst is de Conference perenboom goed resistent. Je hebt bij deze boom niet snel last van perenroest, en ook andere ziekten komen maar zelden voor. Daarnaast is de Conference boom zelfbestuivend, al geeft de boom meer fruit met kruisbestuiving, en geeft deze zeer makkelijk fruit.
De laatste en belangrijkste goede eigenschappen hebben te maken met het bewaren en vervoeren van deze peer. Je kunt Conference peren uitstekend vervoeren, en onder gekoelde eigenschappen tot het begin van het volgende jaar bewaren. Dit maakt deze peer commercieel zeer interessant.
Wat smaak betreft is de Conference zeker niet slecht. De Conference peer is sappig en erg zoet. Maar voor de perenliefhebber doet deze peer toch onder aan de eerder genoemde rassen wanneer het aankomt op aroma.
De Conference peer is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, waar het ras door Thomas Francis Rivers in Sawbridgeworth is gevonden. De naam komt van het National British Pear Conference in 1885 waar deze peer de eerste prijs won. Nog steeds is deze 19e eeuwse peer een geweldige keus voor de professionele teelt, of in de tuin.
Conference peer in de webwinkel
(2) Williams
De Williams peer is één van de meest geteelde peren in de wereld. Toch zie je deze peer praktisch nooit in de Nederlandse supermarkt liggen.
In andere werelddelen is deze peer juist de klassieke peer. Groot, rond en met een wat lichte, gelige kleur. In de VS en Canada staat deze peer vooral bekend onder een andere naam, de Bartlett. Waarschijnlijk komt het ras uit 1770, en is gevonden in Engeland in de regio van Aldermaston (Verenigd Koninkrijk).
De Williams peer pluk je in augustus of begin september. Ze zijn heerlijk zoet, en sappig en hebben een goed aroma. Vanwege dit aroma zijn de peren populair als handpeer, maar ook om brandewijn van te maken. De Poire Williams.
Wij adviseren dit ras ook vaak voor de particulier. Vooral vanwege de redelijk goede ziekteresistentie en sterke groei, waardoor het een gemakkelijke peer is om te telen. Het ras past zich ook goed aan op andere ondergronden en klimaten. En als laatste voordeel is de Williams peer ook goed zelfbestuivend, waardoor een tweede perenboom in de buurt niet essentieel is. Plant je wel een andere perenboom in de buurt? Kies dan een bestuiver zoals de Conference, Clapp's Favourite, Bonne Louise of Comice. Zo pluk je meer fruit.
(1) Concorde
De Concorde is niet een heel bekende peer. Toch is het wat ons betreft één van de beste perenrassen om aan te planten in de particuliere tuin. En dit komt door een combinatie van unieke eigenschappen.
Het ras is net als de Conference een britse uitvinding, maar wel een stuk moderner. De Concorde is in 1977 geselecteerd uit een kruising van Conference en Doyenne du Comice.
Het doel van deze kruising ligt voor de hand. De fantastische teelteigenschappen van de Conference combineren met de heerlijker aromatische smaak van de Doyenne du Domice.
En hoewel dit ras dus commercieel nooit echt een heel groot succes is geworden, is deze kruising zeker geen mislukking te noemen. Sterker nog, het is een geweldige peer die je dus ook goed thuis kunt telen.
De peren zelf lijken vooral op de Conference. Ze zijn langwerpig en smal, misschien nog wel smaller dan de Conference zelf. De peren hebben een groene tot lichtgele kleur, met een bruine blos aan de zonzijde.
Wat smaak betreft lijkt de Concorde wat meer op de Doyenne du Comice. Zoet, sappig maar met een heerlijk perenaroma. Dit ras is een geweldige handpeer die je vooral vers moet eten, maar ook redelijk goed kunt bewaren. Je pukt deze peer uit je eigen tuin in September.
De Concorde heeft weinig groeikracht, en blijft dus een redelijk kleine boom. Naar onze mening kan het wel enkele jaren duren voordat de boom fruit gaat dragen. Je zult dus wel enig geduld moeten hebben.
Ook het benoemen waard
Met 5 heerlijke handperen zou je mogelijk denken dat we alles wel genoemd hebben, maar niets is minder waar. Het was erg moeilijk om een selectie te maken van de beste handperen, en er zijn ook rassen die deze lijst bijna gehaald hadden en dus wel het benoemen waard zijn. Deze peren zijn:
Een perenboom in de tuin
Ben je na deze lijst vol heerlijke peren enthousiast geworden over een perenboom in de tuin? Leuk! Lees dan ook hier even verder om meer hierover te weten te komen:
- Een perenboom planten en verzorgen
- Bloesem van perenbomen
- Mini perenboom kopen voor de kleine tuin of op balkon
- De beste perensoorten om te stoven
- Bestuivingstabel voor peren
- Perenbomen in de webwinkel
Referenties
Foto van Doyenne du Comice door Silverije. CC BY-SA 3.0 licentie..
Foto van Clapp's Favourite door nationalfruitcollection.org.uk. Open Government Licence 2.0
Foto van Williams peer door Jonathan Billinger. CC BY-SA 2.0 licentie.