Met een bramenstruik in je eigen tuin heb je altijd genoeg bramen om van te genieten. Een goed gesnoeide braam van een productief ras zoals Chester Thornless of Triple Crown levert een behoorlijke oogst op: tot wel 8kg per struik!
Dit zijn teveel bramen om direct van de struik te snoepen, dus moet je op zoek naar recepten om langer van je bramen te kunnen genieten.
In dit artikel vertellen we jou over onze favoriete recepten om bramen uit je eigen moestuin te verwerken. Eet smakelijk!
Bramenjam
Bramenjam is misschien wel de bekendste manier om een grote bramenoogst langer te conserveren. Een voordeel van jam maken is niet alleen dat je jam heel lang kunt bewaren. Je kunt ook goed minder mooie, beschadigde of niet volledig rijpe bramen in jam verwerken. De grote en mooie bramen bewaar je natuurlijk liever ter decoratie van de andere recepten hieronder.
Bramenjam kenmerkt zich door een goed gebalanceerde zoet-zure smaak, met het heerlijke fruitige aroma van bramen. Of je deze jam nu gewoon op de boterham doet, of later weer gebruikt in andere recepten. Bramenjam is altijd handig om in de kast te hebben.
Ontbijtmuffins met bramen
Ontbijt: voor sommige mensen is het iets om de hele dag naar uit te kijken, voor anderen is het iets wat liever wordt overgeslagen.
Met een lekker en gezonde variatie kan ontbijt voor iedereen een feestje worden.Gezonde ontbijtmuffins zijn bij ons thuis nu echt een favoriet geworden. En je kunt er eindeloos mee variëren. Natuurlijk is de variant met blauwe bessen populair.
Maar de ontbijtmuffins met bramen uit het onderstaande recept is ook heerlijk, en een goede en gezonde manier om bramen in je ontbijt te verwerken.
Recept voor ontbijtmuffins met bramen
Bramenlikeur
Deelnemers aan “dry january” kunnen dit recept beter overslaan. Maar voor alle anderen die wel een borrel lusten is deze gemakkelijk te maken bramenlikeur een ideale manier om ook ‘s avonds bij de borrel heerlijk te genieten van bramen uit eigen tuin.
Doordat dit recept zo weinig stappen en ingrediënten heeft is het ideaal voor iedereen die graag wil experimenteren met zelfgemaakte drankjes, maar niet de complexe wereld van wijn of fermentatie in wil.
Bramencurd
Lemoncurd is één van de ‘guilty pleasures’ van onze bezorgheldin Corry. De heerlijke zoete en zachtzure smaak en de zachte textuur maken deze zoete lekkernij heerlijk op scones, cake of andere gebakjes.
Maar wist je dat er ook een bramenvariant is van de lemoncurd, bramencurd? Net zoals lemoncurd heeft deze een heerlijke zachte textuur en een zoete smaak, maar in plaats van de citrussmaak van lemoncurd heeft deze curd de zachtzure smaak van bramen.
Bramen plaatcake
Na de bramencurd en bramenlikeur zetten we de lijst door met een wat klassieker bramenrecept: bramen plaatcake. Dit gemakkelijke recept is een heerlijke dagelijks tussendoortje. Doordat je bramensap gebruikt in plaats van hele bramen kan je dit recept ook heel mooi maken met de bramen die je maanden geleden hebt geplukt en ingewerkt. Zie hiervoor ook het recept voor bramensap iets verder in deze lijst met recepten.
Maak je deze cake op het moment dat je wel verse bramen plukt uit de tuin? Dan gebruik je die bramen natuurlijk om deze cake mooi te garneren. Zo zie je goed wat voor lekkers er allemaal in de cake verstopt zit!
Wentelteefjes spiezen met rood fruit (en bramen)
Deze wentelteefjes zijn nog een andere ontbijtoptie. Nu zijn wentelteefjes iets minder gezond dan de ontbijtmuffins eerder uit de lijst. Maar het is wel een ideale manier om wat minder vers brood toch te kunnen gebruiken.
Deze wentelteef-spiezen met heerlijk rood fruit (met bramen!) zijn een leuke variatie en echt een feestje op je bord. Door deze wentelteefjes midden in de zomer te bakken kan je er heerlijk je eigen aardbeien, frambozen en natuurlijk bramen in gebruiken.
Recept voor de wentelteefjes spiezen
Bramensap
Bramensap is naast de bramenjam waar we de lijst mee begonnen één van de basisproducten om je eigen gekweekte bramen in te verwerken.
Dat heerlijke bramensap kan je daarna natuurlijk opdrinken (het is wel logisch om te vermengen met ander sap, anders is bramensap érg sterk van smaak!). Maar je kunt het ook verwerken in andere gerechten, zoals de bramencake van eerder in deze lijst.
Het fijne van bramensap is dat het redelijk gemakkelijk te maken is. Na het maken kan je het gemakkelijk en lang bewaren. Op die manier kan je nog vele maanden na het plukken genieten van de bramen uit je eigen tuin.
Recept voor het maken van bramensap
Bramentaart
We hebben het lekkerste weer voor het laatst bewaard. Deze bramentaart maak je met de beschadigde en kleine bramen voor de vulling, en de mooiste grote bramen voor de decoratieve vruchten bovenop.
Een bramentaart is een heerlijke zoete versnapering. De zoet-zure vruchten maken van deze taart echt een zomerse verassing.
Een bramenstruik in de tuin
Heb je van dit artikel zoveel inspiratie gekregen, dat je ineens niet genoeg bramen meer hebt? Geen probleem! Je kunt natuurlijk bij de groenteboer wat bramen gaan kopen, maar dat schiet niet op. Beter pluk je de bramen heerlijk uit je eigen tuin. Hoe doe je dat? Kijk daarvoor even hier verder:
Referenties
Foto van het maken van bramensaus (inleiding) door Samuelistok. CC BY-SA 3.0 licentie.