Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Veel gestelde vragen over kweepeerbomen beantwoord!

Veel gestelde vragen over kweepeerbomen beantwoord!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 10-01-2024
Geschreven door Frank Houweling

De kweepeer is een prachtige boom die vooral in Zuid-Europa veel fans heeft. Maar in Nederland, kan je het gerust een vergeten fruitsoort noemen. Toch zijn er steeds meer mensen die de kweepeer her-uitvinden. Maar vaak levert deze bijzondere boom wel wat vragen op. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over deze prachtige fruitboom.

Over de kweepeerboom

Appelvormige kweepeer De kweepeer is een fruitboom uit de rozenfamilie, net zoals de meeste andere fruitbomen. In Nederland wordt de kweepeer vooral gebruikt als onderstam voor perenbomen, vanwege de sterke wortels en gezonde eigenschappen van deze boom. Toch is de kweepeer zeker geen peer (daarover later meer).

De kweepeer is een kleine tot middelgrote boom met prachtig groen blad en mooie bloesem. Ook de gele vruchten die aan het einde van de zomer zichtbaar worden zijn prachtig. En als je ze in de herfst kunt plukken zijn kweeperen fantastisch om in de keuken mee aan de slag te gaan.

Veel gestelde vragen over kweepeerbomen

Wanneer kan je een kweepeer planten?

Een kweepeerboom plant je het liefste als het blad van de boom gevallen is, en de boom in rust is. Dit is normaal gesproken in de periode tussen het einde van oktober en het begin van maart.

Kies bij voorkeur een dag waarop het niet vriest, en de grond ook niet te drassig is. Is de grond wel drassig van langdurige regen? Dan is het beter om het planten even uit te stellen.

Meer weten? Lees dan hier verder:

Is een kweepeer hetzelfde als een peer?

Kweepeer vruchten Nee, een kweepeer is absoluut niet hetzelfde als een peer. De naam "peer" verwijst naar de vorm van de vrucht. De kweepeer heeft namelijk grote, gele vruchten die meestal de vorm van een peer hebben. Kweeperen hebben een andere smaak dan de peer, en zijn ook geen directe familie van de peer.

Er zijn ook ronde kweeën, die meer op appels lijken. Bijvoorbeeld de Ludovic.

Kweeperen zijn grote, aromatische vruchten die heerlijk ruiken. Ze zijn te hard om direct uit de boom te eten, maar kunnen wel verwerkt worden in heerlijke gerechten. Vooral kweepeergelei is populair, en heeft een zoete en fruitige smaak.

Hoe kan ik een kweepeer stekken of zaaien?

Een kweepeer laat zich niet goed stekken of zaaien, het is beter om deze boom te enten. Natuurlijk kan je ook gewoon een kweepeerboom kopen. Deze is al voor je geënt.

Wil je toch een kweepeerboom zaaien of stekken? Volg dan de onderstaande instructies:

Kweepeer zaaien

Volg de volgende stappen om een kweepeer succesvol te zaaien:

  • Verzamel de zaden van een bestoven kweepeer. De zaden van een zelfbestoven kweepeer kiemen slecht. Verwijder de pulp en was de zaden in schoon water. Droog de zaden voor een dag op een koele plaats uit de zon.
  • Plaats de droge zaden in een hersluitbaar zakje die voor 2/3e gevuld is met licht vochtig en schoon zand. Bewaar de zaden voor zeker drie maanden in de koelkast, om de zaden te stratificeren.
  • Plant de zaden nu op ongeveer 1cm diepte in potgrond voor zaaien (vaak een mengsel van potgrond met zand). Zorg dat deze potgrond licht vochtig is, en houdt deze ook de komende weken licht vochtig.
  • Na enkele weken zullen de zaden gaan kiemen. Houdt de jonge plantjes uit de felle zon en wind, en laat ze daar enkele maanden verder groeien. Verplant in een grotere pot als de planten zo'n 10cm groot zijn. Bij een hoogte van zo'n 30cm mogen de plantjes naar buiten, en in de volle grond worden geplant. Natuurlijk is het wel van belang dat er geen al te groot temperatuurverschil is.  

Houdt er rekening mee dat de kweepeer niet zaadvast is. De boom die uit de pit groeit zal dus heel anders zijn dan de moederboom waarbij je zaden hebt verzamelt. Hoe groot de kweepeerboom wordt, of hij ooit vrucht zal dragen en hoe de kweeperen smaken is allemaal een groot raadsel.

Kweepeer stekken

Een kweepeerboom kan ook vermeerderd worden door stekken. Zoals eerder genoemd wordt een kweepeer beter geënt. Zo is de groeikracht beter te voorspellen. Een gestekte boom kan een zeer zwakke of juist zeer sterke groeikracht hebben.

Volg om een kweepeer te stekken de volgende stappen:

  • Een kweepeer stek je het beste aan het einde van de herfst, zo rond oktober of november.
  • Maak stekken van 20-25cm lengte, van éénjarige takken die dat jaar gegroeit zijn.
  • Snij het stekhout net boven een bladknop af. Verwijder de bast van de onderste 5cm van het stekhout.
  • Steek deze stekken nu zo'n 10cm diep in de aarde. Dit mag direct in de volle grond. Groeihormoon kan gebruikt worden om de slagingskans te verbeteren.

Wanneer kan je een kweepeer oogsten?

Rijpe kweeperen Wanneer een kweepeer rijp is verschilt een beetje per ras. De meeste kweeperen zijn begin oktober rijp.

Zo kom je erachter of een kweepeer rijp is, en je hem kunt plukken:

  • De kwee heeft een mooie, egaal gele kleur. Draai de kweepeer dus eens om, om de schil goed te bekijken.
  • Een rijpe kweepeer geurt licht met een heerlijke bloemige geur. Ruik dus even aan de kwee in de boom!
  • Een kweepeer wordt niet zacht als deze rijp is. Maar een rijpe kweepeer is wel een heel klein beetje zachter dan een onrijpe. Knijp dus gerust een beetje in de kwee om te voelen.
  • Als de kweepeer rijp is kan je hem zonder al teveel moeite plukken. Door de vrucht een kwartslag te draaien zul je hem zo uit de boom kunnen 'tillen'.

Pluk een kweepeer op tijd. Als je te laat bent, kan de kweepeer een bruine binnenkant krijgen. Dat is natuurlijk niet zo smakelijk. Je kunt een kweepeer ook goed narijpen in de fruitmand. Zo verspreiden de vruchten ook een heerlijke geur door je keuken.

Hoe moet je een kweepeer snoeien?

Kweepeer vruchten in een boom Een kweepeerboom snoei je in de winter, als de boom in rust is, maar wanneer het niet hard vriest. Wij snoeien onze kweepeer bomen zelf meestal in december, maar iets eerder of later mag dus ook.

Een kweepeer snoeien is belangrijk om de boom gezond en productief te houden. Je verwijderd oude en beschadigde takken, en zorgt ervoor dat alle takken mooi licht en warmte vangen. Zo voorkom je de verspreiding van schimmelziekten, en zorg je dat de vruchten genoeg warmte vangen om af te rijpen. Ook stimuleer je de ontwikkeling van vruchthout: takken die volgend jaar fruit gaan dragen.

Een uitgebreide omschrijving van het snoeien van een kweepeer vind je hier: een kweepeer verzorgen.

Je kunt van een kwepeer ook een prachtige leiboom maken. Instructies voor het snoeien van een kweepeer als leiboom vind je hier: leifruit snoeien.

Hoe smaakt een kweepeer?

De kweepeer is een grote, harde vrucht. Rauw kan je een kweepeer niet eten, want dan is hij veels te hard. Maar als je een kweepeer kookt wordt het vruchtvlees roze-rood en zacht, en krijgt het een heerlijke smaak.

Zoet met een complex aroma

Een kweepeer is zoet. De smaak doet wat denken aan een mengsel van appel en peer, maar er zijn ook aroma's van citrus en vanille te herkennen. De geur die van de vruchten afkomt doet denken aan bloemen.

Gebruiken als gelei

Je kunt een kweepeer op verschillende manieren bereiden en klaarmaken. De kweepeer wordt vooral verwerkt als kweepeerpasta (membrillo) of kweepeergelei. Op de website van Okke Amerongen vindt je een overweldigende hoeveelheid recepten: kweepeer recepten.

Membrillo van kweepeer

Foto van Membrillo (kweepeerpasta) door Rebecca SiegelCC BY 2.0 licentie.

Een kweepeerboom in de tuin

Kweepeer boom Kweeperen kan je kopen bij de betere groenteboer, maar nog lekkerder is natuurlijk om kweeperen uit je eigen tuin te eten. En gelukkig is deze boom dus ook goed geschikt om in Nederland aan te planten.

Wil je meer weten over een kweepeerboom in de tuin? Lees dan ons artikel: een kweepeerboom planten en verzorgen. Hier vindt je alles wat je moet weten al je een kweepeer in de tuin wilt aanplanten.

Ben je op zoek naar een adres waar je een kweepeerboom kunt kopen? Zoek dan niet verder, maar neem een kijkje bij de kweeperen in onze webwinkel of kom gewoon gezellig langs op onze kwekerij om een boom uit te zoeken. Tot snel!

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie