Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Welke appelboom moet ik kiezen? De 5 makkelijkste appelbomen voor de beginnende tuinliefhebber

Welke appelboom moet ik kiezen? De 5 makkelijkste appelbomen voor de beginnende tuinliefhebber

Frank Houweling

Gepubliceerd op 04-09-2023
Geschreven door Frank Houweling

Een appelboom in de tuin is een droom van velen. Maar nu je eindelijk een tuin hebt waar een appelboom in komt volgt natuurlijk de grote vraag: welke appelboom gaan we aanplanten? Er is ook zoveel om uit te kiezen! Je kunt natuurlijk alle appelbomen bekijken en vergelijken. Maar je kunt ook gewoon dit artikel lezen, en dan vertellen we je over onze 5 favoriete makkelijke appelbomen voor een beginnende moestuinier.

Wat maakt een appelboom makkelijk?

Appels aan boomVoor een gemakkelijke appelboom kijken we uit naar een aantal eigenschappen:

  • De appelboom moet zelfbestuivend zijn. Als een boom niet zelfbestuivend is moet er een andere appelboom in de buurt staan om jouw boom te bestuiven. Je kunt door middel van onze bestuivingstabel een combinatie uitzoeken. Maar door een zelfbestuivende appelboom te planten maak je het er makkelijk vanaf: dan gaat de bestuiving vanzelf.
  • Je moet de appels lekker direct uit de boom kunnen eten. Het liefst is de appel ook zoet of zachtzuur, en wordt deze door iedereen gewaardeerd.
  • De appelboom is resistent tegen ziekten of op zijn minst niet heel erg gevoelig. Want het bestrijden van plantenziekten is iets waar niemand gelukkig van wordt.
  • De appelboom geeft makkelijke vrucht. We willen natuurlijk niet jaren hoeven wachten om de eerste appels te kunnen plukken!

De 5 appelbomen die we hieronder beschrijven voldoen allemaal aan de eigenschappen hierboven.

Top 5 makkelijke appelbomen

5: Gloster

Gloster appels De Gloster appel valt op. Het is een behoorlijk grote en felrode appel. De appels zijn niet helemaal rond maar licht kroonvormig. Gloster appels zijn een verleidelijke combinatie van een heerlijk knappige bite en sappig vruchtvlees. De smaak is zacht- tot friszuur. Ideaal voor de liefhebber van de wat zuurdere appel, ook al is deze appel minder zuur dan bijvoorbeeld de Granny Smith. 

Naast de smaak en leuke kleur is de Gloster ook gewoon een heel fijne appelboom om in de tuin te hebben. Deze boom begint over het algemeen al op een redelijk jonge leeftijd appels te dragen, en draagt daarna ook betrouwbaar. Het is een gezonde en ook zelfbestuivende boom.

Appel Gloster in onze webwinkel

4: Benoni

Appel benoni

Benoni, een aangename historische appel afkomstig uit Massachusetts, Verenigde Staten. Het is een appel die nog steeds erg populair is bij fruitliefhebbers. Het is een smakelijke appel die vroeg rijpt, meestal al in het einde van augustus.

De aantrekkelijke gele schil wordt bijna geheel bedekt met een rode/oranje blos. Het vruchtvlees is licht en redelijk zacht, met een milde zoete smaak. Vanwege de zoete smaak en het redelijk kleine formaat doet de Benoni het vaak goed bij kinderen. Benoni appels zijn jammer genoeg niet zo lang houdbaar, je eet ze het beste direct van de boom.

De Benoni-appel draagt al op jonge leeftijd vrucht en levert goede oogsten op. Om te voorkomen dat de Benoni een beurtjaar heeft is het bij een overdadige vruchtzetting erg belangrijk om vruchtdunning toe te passen: zo voorkom je dat de appelboom het volgende jaar geen fruit draagt en een beurtjaar heeft.

Benoni is een gezonde zelfbestuivende appelboom die gemakkelijk groeit en fruit draagt. 

Appel Benoni in onze webwinkel

3: Notarisappel

NotarisappelDe Notarisappel is een andere historische appel die ook goed geschikt is voor in de particuliere tuin. Deze appel is gevonden door notaris J.H.Th.W. van den Ham te Lunteren in 1890, en was al snel een populaire appel voor de fruitteelt.

De smaak is goed: zoet tot zachtzuur en heerlijk sappig. Ook heeft de Notarisappel een aangenaam appel-aroma. Deze appel is geschikt als handappel, moesappel en sap-appel. Van de appels in de boom in onze showtuin wordt vooral appelsap gemaakt, want die is heerlijk fris en vol van smaak.

De notarisappel heeft een uiterlijk wat je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt bij de groenteboer. De appels zijn groot en redelijk plat, met een groen-gele basiskleur en een beetje rode blos aan de zonkant van de appel.

De notarisappel is voor de commerciele teelt inmiddels niet meer interessant, maar is dat nog wel voor thuis. Het is namelijk een zelfbestuivende boom die makkelijk fruit draagt. Het kan wel enkele jaren duren voordat de boom appels gaat dragen, maar als deze eenmaal appels geeft dan blijft de boom ze ook elk jaar plichtsgetrouw dragen. Hoewel niet bijzonder ziektegevoelig is de Notarisappel ook niet echt een resistente appel te noemen. Als ziekteresistentie erg belangrijk is, dan kan je beter voor de appel Ecolette kiezen.

De Notarisappel in de webwinkel

2: Elstar

Kist met Elstar appelsDe Elstar is misschien wel de meest bekende appel in Nederland. Tegenwoordig kennen we hem, door de vele populaire kleurmutaties, als een rode appel. Maar eigenlijk is de originele Elstar, zoals deze hiernaast op de foto staat, een gele appel met een felrode blos. Eigenlijk een heel erg gezellige kleur, zo met de gele en rode vlakken.

Het ras is gevonden in 1955 uit een kruising van Golden Delicious en Ingrid Marie. Wereldwijd is deze appel geliefd om zijn sappige en knapperige textuur, evenals zijn zoete tot zachtzurezure smaak. Tegenwoordig is de naam van de Elstar een beetje bedoezelt, omdat hij meestal te oud is als hij in de supermart ligt. Een goede Elstar eet je het liefste vers.

Deze populaire appelsoort gedijt goed in gematigde klimaten en wordt vaak gebruikt voor zowel verse consumptie als in diverse culinaire toepassingen, zoals appeltaarten en salades.

Voor in de tuin is de Elstar ook een goede keuze. Deze appel is goed zelfbestuivend, zeer productief en weinig ziektegevoelig. Een gemakkelijke en smakelijke appelboom, waarvan je zeker weet dat de appels je goed gaan smaken. 

Appel Elstar in de webwinkel

1: Ecolette

Ecolette is niet een heel bekende appel, en daarom zal het je mogelijk verbazen dat deze appel zo hoog op onze lijst eindigd.

Toch staat de Ecolette hier niet op de nr. 1 positie: het is namelijk echt een geweldige appel voor in de hobbytuin, vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met fruitbomen.

De Ecolette appelboom is een Nederlands ras en ontstaan uit een kruising tussen Elstar en Prima appels. Het is een modern ras die erg sterk is en goed resistent tegen schurft: een schimmelziekte die nogal eens Elstar appels kan aantasten.

Hoewel dit ras minder kilo's oplevert dan de Elstar, geeft het ras wel zeer smakelijke appels. De appels zijn middelgroot, geel maar versierd met veel blos aan de zonzijde. Zo lijkt de appel soms wel helemaal rood te zijn.

De Ecolette appel heeft een lekker stevige textuur en veel aroma. Het vruchtvlees is wit en heeft een fijne, zachtzure smaak.

Omdat de Ecolette resistent is tegen schurft, en ook weinig last heeft van meeldauw, maar veel eigenschappen deelt met de Elstar, wordt dit ras vaak als beter ziekteresitent alternatief aangeboden. Ideaal voor de biologische teelt, of voor thuis in de tuin.

Appel Ecolette in de webwinkel

Ecolette appel

Maar Ecolette appels kunnen een prachtig rode blos krijgen als ze volledig rijp zijn.

Een appelboom planten en verzorgen

Appels aan een zuilappelboom Dat je een makkelijke appelboom hebt uitgekozen, betekend natuurlijk niet dat alles verder vanzelf gaat. Ook bij een makkelijke en onderhoudsvriendelijke appelboom is het belangrijk om de boom op de juiste manier te planten en te verzorgen.

Meer informatie over appelbomen en hoe je ze kunt verzorgen lees je hier:

Referenties

Foto van appel Elstar door Frank C. Müller, Frankfurt am Main. CC BY-SA 4.0 referentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie