Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een mini-appelboom kopen voor de kleine tuin of balkon

Een mini-appelboom kopen voor de kleine tuin of balkon

Frank Houweling

Gepubliceerd op 08-07-2023
Geschreven door Frank Houweling

Heb je alleen een piepkleine tuin? Of zelfs alleen een balkon en dakterras? Niet getreurt, ook daar past een appelboom in! Niet zo'n grote en ook niet één van lego, maar een mini-appelboom. In dit artikel vertellen we je precies over de verschillende soorten appelbomen en wat de verschillen zijn.

Dwergappelboom

Jonagold appels zijn geen dwergbomen. Ze zijn wel als patioboom te verkrijgen. In ons assortiment is één dwergappelboom te vinden, de Galina. Jammer genoeg wordt de naam 'dwergappelboom' tegenwoordig vaak gegeven aan patio-appelbomen, maar een patioboom is echt iets heel anders (meer daarover in een volgende paragraaf).

Een dwergappelboom is een appelboom met een natuurlijke 'afwijking' of 'mutatie'. Door deze mutatie groeit een dwergappelboom veel langzamer en compacter dan een gewone appelboom.

Door deze compacte en langzame groei is een dwergappelboom met redelijk weinig snoei toch erg klein en compact te houden, en dus goed geschikt voor een kleine tuin of balkon.

Een nadeel van de dwergappelboom is dat alleen heel specifieke rassen, zoals de Galina, zo'n dwerg-vorm hebben. Je kunt niet een dwergappelboom hebben met bekende Elstar of Jonagold appels, omdat de bomen van deze appelsoorten simpelweg anders groeien.

Zuilappelboom

Zuilappelbomen zijn te koop onder veel verschillende namen. Ook dit keer gaat het weer om een natuurlijke 'afwijking' of 'mutatie'. BIj deze mutatie is de boom niet alleen heel langzaam gaan groeien. De boom groeit ook bijna alleen maar omhoog, met nauwelijks zijtakken. Door deze verticale groei vormt de boom een soort kleine 'zuil', waar dan ook de naam 'zuilappelboom' vandaan komt. Deze bomen worden ook vaak 'ballerinabomen' genoemt. Die naam komt dan weer van een aantal rassen met deze groeiwijze die een dans-naam hebben, zoals Bolero en Polka.

Zuilappelbomen zijn een geweldige keuze voor een kleine fruittuin. Niet alleen blijven ze compact en hebben ze weinig snoei nodig. Ook zijn deze bomen productief en zijn ze te verkrijgen met verschillende kleuren en smaken appels. Onze favorieten zijn de McIntosh en Red Sensation, maar er is iets te verkrijgen voor elke smaak en voorkeur.

Met enige lichte snoei kan de boom gehouden worden op een breedte van 30cm en een hoogte van 200cm, en deze hoogte en breedte bereikt de boom pas na vele jaren.

Bekijk ons assortiment zuilappelbomen

Appels aan een zuilappelboom

Appels groeien bij een zuilappelboom direct aan de stam of aan zeer korte zijtakjes.

Gold Sensation gele appels aan zuilappelboom

De zuilappel 'Gold Sensation' geeft gele appels die doen denken aan Golden Delicious. 

Patio appelboom

Gloster appels in een boom Patio appelbomen zijn 'gewone' appelbomen, met rassen die bekend klinken voor iedereen die wel eens een groenteboer bezoekt. Zo is er een patioboom te verkrijgen voor de Elstar, JonagoldGolden Delicious en Granny Smith appel (en meer). Een mini elstar appelboom wordt dus een mogelijkheid!

Een patio appelboom is geënt op een langzaam groeiende onderstam. Zo wordt de groei van de boom geremd en wordt deze niet zo groot als hij normaal zou worden. Ook is deze ent erg laag geplaatst en is de boom compact gesnoeid. Zo vertakt de boom al laag waardoor deze goed geschikt is om in een pot te houden.

In de volle grond kan een patio appelboom ook gebruikt worden om een kleine boom te creëren, maar ondanks de langzaam groeiende onderstam wordt een patioboom toch aanzienlijk groter dan een zuilappelboom of ballerianboom, met zo'n 1.5 tot 2m en even breed. Het is ook belangrijk om een patioboom goed te blijven snoeien.

Ben je bereid om elk jaar goed te snoeien? Dan is de patioboom een goede optie om bekende appelrassen in pot of een kleine tuin te krijgen. Doe je liever zo min mogelijk aan de boom? Dan is de ballerainboom waarschijnlijk een betere optie.

Bekijk ons assortiment patio appelbomen

Mini appelboom in pot

Zuilappelboom in pot Je kunt een mini appelboom dus ook goed in een pot planten. Alle drie de eerder genoemde boomvormen: de patioboom, ballerinaboom en patioboom zijn hiervoor geschikt. Wij hebben zelf de beste ervaring met de ballerina-appelbomen. Door de verticale groeiwijze kan je hier ook mooi nog wat sierplanten zoals bodembedekkers of perkgoed onder planten. Ook komt aan deze bomen volop bloesem en fruit.

Bij een boom in pot zijn er drie dingen waar je echt op moet letten:

  1. Water geven en bemesten. Vergeet de boom niet voldoende water te geven, en één of twee keer per jaar te bemesten. Als je een appelboom in pot niet genoeg water geeft zal deze eerst zijn appels laten vallen, en dit is natuurlijk zonde. Afhankelijk van de grootte van de pot en het gebruik van hydrokorrels of niet moet je een appelboom in het hoogst van de zomer twee keer per week of dagelijks water geven.
  2. Een grote pot. Het is belangrijk om een pot te gebruiken die groot genoeg is voor de appelboom om in te groeien. Een mini appelboom heeft een minder grote pot nodig dan een volwassen appelboom, maar een pot van 25-30 liter is zeker nodig.
  3. Een beschutte plaats. Een appelboom staat niet graag vol in de wind. In de zomer kunnen bij een storm de appels uit de boom blazen, en in de winter of het vroege voorjaar kan een appelboom lichte vorstschade oplopen. Een appelboom is zo winterhard dat hij in Nederland nooit dood zal vriezen, maar late nachtvorst kan wel een jaar oogst kosten. Kies dus het liefste een plaats voor de appelboom waar deze een beetje verborgen staat achter een muur of schutting, en niet alle wind vangt.

Wil je meer weten over hoe je een mini appelboom in pot moet verzorgen? Lees dan hier: een fruitboom in pot verzorgen.

Wij kunnen je ook helpen bij het aanschaffen van een mini-appelboom voor in pot. Kijk daarvoor even naar ons assortiment mini-appelbomen in de webwinkel.

Mini appelboom planten

Een mini-appelboom kan je in pot of in de volle grond planten. Let er wel op dat een boom in de volle grond al snel wat groter wordt: dit is vooral bij de patiobomen het geval. Ballerinabomen blijven vaak wel smal, maar kunnen wel hoger worden.

Mocht je een rijtje van bomen aan gaan planten, dan kan je de onderstaande plantafstanden aanhouden. Deze zijn gemeten van stam-tot-stam.

Soort mini-appelboomPlantafstand
Dwergappelboom 70cm
Patio-appelboom 100cm
Zuilappelboom 20cm

Een pot die in pot geteeld is kan je in principe het hele jaar door planten, maar de beste tijd om dit te doen is in de herfst als het blad net gevallen is. De boom heeft dan de hele winter om nieuwe wortels te vormen en kan daarna rustig gaan bloeien en fruit dragen.

Voor het planten van de boom kan je gewoon de plantinstructies gebruiken zoals je ze hier vindt. Een boompaal hoef je niet te gebruiken want deze mini-appelbomen zijn klein genoeg dat ze eigenlijk nooit omwaaien.

Zuilappelbomen als haag

Zuilappelbomen laten zich ook goed in een rij aanplanten, waar ze een leuke haag vormen. Plant ze op 20cm afstand van stam tot stam.

Zuil-appelbomen in de winkel.

Wij bieden jaarrond een enorm assortiment mini-appelbomen aan in pot. Voor ieder wat wils!

Verzorging van een mini appelboom

Appels aan McIntosh zuilappelboom De verzorging van een mini-appelboom is niet anders dan het verzorgen van een gewone appelboom in de tuin. Zorg ervoor dat je een boom in pot goed water geeft, geef genoeg (maar niet teveel) mest en zorg voor de juiste snoei. Verder is het vooral geduld hebben en genieten van de heerlijke appels uit eigen tuin!

Lees vooral hier verder voor meer informatie:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie