Een appelboom en perenboom naast elkaar planten is een populaire keuze. Door deze twee bomen te combineren kan je heerlijke appels- en peren plukken uit een kleinere tuin. Maar kan dit wel? En hoe pak je dat slim aan? Je leest het in dit artikel!
Goede combinatie
Het combineren van een appelboom en een perenboom is gunstig. Ze veroorzaken bij elkaar geen ziekten en kunnen samen groeien zonder problemen. Hun nabijheid biedt wederzijdse beschutting, wat gunstig is voor gezonde groei en vruchtzetting. Ook bloeien ze iets na elkaar, wat ervoor zorgt dat bijen langer bij de bomen in de buurt blijven. En dat is dan weer goed voor de bestuiving.
Andere groeivorm
Een appelboom en een perenboom hebben wel een andere groeivorm. De appelboom groeit van nature wat breder uit, en vormt echt een bolboom. De perenboom hierintegen groeit vaak wat meer verticaal, als een zuilvorm. Natuurlijk is deze groei met de juiste snoei wat te corrigeren, waardoor de bomen op elkaar gaan lijken, maar helemaal gelijk zullen de bomen nooit zijn.
Iets andere bloesem
Ook het blad en de bloezem zijn anders voor een appel- en perenboom. Hoewel beide bomen groen blad hebben is de vorm anders.
Een appelboom bloeit met roze-witte bloemen in april of mei. Een perenboom bloeit met felwitte bloemen in april.
In een natuurlijke tuin zijn de verschillen in uiterlijk van de twee bomen natuurlijk geen probleem. Maar als je op zoek bent naar een heel strakke, moderne tuin, dan is dit misschien niet een ideale optie.
Laagstam, halfstam of hoogstam?
Zowel de appel- als de perenboom zijn te verkrijgen als laagstam, halfstam en hoogstam bomen. Door het gebruik van de juiste onderstam wordt de uiteindelijke grootte van de boom bepaald. In een kleine tuin is de laagstam boom het meest toepasselijk, maar ook een halfstam kan populair zijn om wat meer hoogte in de tuin te brengen. Een hoogstam boom is eigenlijk alleen geschikt voor de grote tuin of boomgaard.
Een hoogstam appelboom past alleen in een grote tuin.
Leibomen
Naast een boom in een natuurlijke groeivorm is het ook mogelijk om een leiboom aan te planten. Doordat zo'n leiboom aangebonden wordt is het verschil in groeivorm van een appel- en perenboom minder duidelijk zichtbaar. Ook is een leiboom makkelijk en methodisch te snoeien, waardoor het onderhoud wat makkelijker is.
Een leiboom geeft in verhouding tot de kleine grootte meer fruit dan een gewone boom. Vooral als erfafscheiding of tegen een muur of schutting is een leiboom prachtig.
Twee zuilbomen
Zijn zelfs twee laagstam appelbomen nog te groot voor je tuin? En heb je geen goede plaats voor een leiboom? Dan is een zuilappelboom en een zuilperenboom de ideale manier om toch appels en peren te kunnen plukken van een heel kleine ruimte. Zowel een zuilappelboom als een zuilperenboom wordt maximaal 30cm breed en twee meter hoog. Deze kunnen op 30cm stam-tot-stam worden aangeplant, en nemen samen dus nog geen meter in beslag.
Door de vergelijkbare groeivorm van deze speciale 'zuilbomen' kan je op een heel sierlijke manier een appelboom naast een perenboom planten.
Onze favorieten zuilappel is de McIntosh, met zoete tot zachtzure en sappige vruchten.
Onze favoriete zuilpeer is de Benita, een kruising tussen een europeese en nashi peer met heerlijke sappige vruchten. Ook de rode zuilpeer verdient een vermelding.
Bekijk ons assortiment zuilbomen
Kruisbestuiving of zelfbestuivers?
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Er zijn drie manieren om ervoor te zorgen dat beide bomen bestoven worden:
- Plant zelfbestuivende bomen aan. Er zijn voldoende appel- en perenbomen die zelfbestuivend zijn. Dit betekend dat er geen andere boom in de buurt hoeft te staan om fruit te kunnen plukken. Deze zelfbestuivende bomen vind je het makkelijkste in onze bestuivingstabel.
- Maak gebruik van de boom van een goede buur. Een bestuivende boom mag op maximaal 50 meter van de boom in jouw tuin staan. Als de buren dus een appel- en perenboom hebben staan kan het zo zijn dat deze jouw boom bestuiven. Gebruik onze bestuivingstabel om dit te controleren, want niet elke appel bestuift elke appel en niet elke peer bestuift elke peer.
- Plant een tweede boom. Als je de ruimte hebt kan je natuurlijk ook zelf een tweede boom aanplanten voor de bestuiving. Dit hoeft niet altijd een grote boom te zijn. Je kunt bijvoorbeeld twee laagstambomen in de tuin aanplanten, en twee mini-fruitbomen in potten op het terras voor de bestuiving. Bij kruisbestuiving geven beide bomen fruit, dus zowel de bomen in de tuin als de mini-bomen in pot.
Meer weten over bestuiving van appel- en perenbomen? Lees dan hier verder:
Vergelijkbare verzorging
Het onderhouden van appel- en perenbomen vertoont veel overeenkomsten. Correct zorgen voor de bomen is belangrijk voor een goede oogst en een gezonde boom.
Kalk en bemesten
In februari, voordat de knoppen ontluiken, is kalktoediening cruciaal om de bodem pH in balans te houden, waardoor de boom optimale voedingsstoffen kan opnemen. In maart bemest je met organische koemestkorrels om een geleidelijke voedingsafgifte te garanderen en de bodemstructuur te verbeteren. Bij schrale zandgronden kan je extra bijbemesten.
Vruchtdunning en plukken
Verwijder in juni overtollige vruchten voorzichtig uit de boom. Vruchtdunning, zoals dat heet, voorkomt overbelasting en minimaliseert risico op takbreuk of een beurtjaar. Het plukken van rijpe vruchten doe je in september of oktober, afhankelijk van het ras en natuurlijk de warmte van het seizoen.
Snoeien
Tijdens de winter, wanneer de boom in rust is en er geen vorst is, is het ideale moment om te snoeien. Dit vormt de basis voor een gezonde groei en vruchtzetting.
Over het geheel genomen biedt zorgvuldige en regelmatige aandacht aan appel- en perenbomen een smakelijke beloning voor tuinders en liefhebbers van vers fruit.
Verder lezen
Ben je enthousiast geworden over het planten van een appel- en perenboom in je tuin? Lees dan hier verder: