Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

3 tips voor het aanplanten van een druif bij een pergola

3 tips voor het aanplanten van een druif bij een pergola

Frank Houweling

Gepubliceerd op 15-09-2023
Geschreven door Frank Houweling

Pergola met druiven Een pergola in de tuin is een geweldige plaats waar je gezellig in het groen kunt ontspannen. Onder zo'n pergola zit je heerlijk koel en comfortabel de schaduw. Overweeg je een druif aan te planten om van je pergola een groen bladerdak te maken? Een goed idee! In dit artikel geven we je 3 tips waar je aan moet denken als je een druif over een pergola wilt laten groeien.

Waarom een druif als bedekking van een pergola?

Een druif is zeker niet de enige optie die je hebt bij het plaatsen van een pergola. Je kunt een klimroos aanplanten, een blauwe regen, een kiwi of een andere klimplant.

Toch is er veel voor te zeggen om een druif op deze plaats te zetten. Allereerst is een druif een gemakkelijke optie. Druiven zijn natuurlijke klimplanten die weinig begeleiding nodig hebben. Ze hebben groot, prachtig groen blad wat een mooi bladerdak vormt.Druiven pergola japanEn de vruchten zijn een prachtige decoratie, en ook een heerlijke gezonde snack.

Doordat druiven goed winterhard en relatief onderhoudsvriendelijk zijn, zijn ze ook geschikt als je iets minder groene vingers hebt.

Een groen dak

Een pergola, prieel of zelfs een carport. In al deze gevallen kan een druif worden aangeplant om een "groen dak" te vormen. De grote bladeren bieden een mooi bladerdek met voldoende schaduw. Door de snoei aan te passen kan het bladerdek "bedekter" zijn en dus meer of minder licht doorlaten. Druiven aanplanten om een schaduwrijke en koele plaats in de tuin te creëren is erg populair in zuidelijke landen rond de middelandse zee, waar het al eeuwen wordt toegepast. Met de opwarming van ons klimaat is deze tactiek ook steeds belangrijker om in de zomer aangenaam in de Nederlandse tuin te kunnen zitten.

Tips voor een druif planten bij uw pergola

Een druif planten bij uw pergola is dus een heel goed idee. Toch zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanplanten. 3 tips:

Tip 1: Kies het juiste ras uit, zelfs/juist als de vruchten je niet zoveel uitmaken

Er wordt vaak gezegd dat het soort druif bij het aanplanten van een pergola niet zoveel uitmaakt. En hier zit zeker ook een kern van waarheid in. Alle druiven hebben namelijk grote, groene bladeren die goed voor schaduw zorgen. De verschillen tussen de bladervormen zijn klein en eigenlijk alleen voor druivenkenners te zien. Ook zijn alle druiven goede klimmers, en dus goed geschikt om de pergola te beklimmen.

Maar er zijn ook verschillen tussen druivenrassen. Niet alle druiven zijn bijvoorbeeld goed ziekteresistent. En als je bang bent voor de rommel die trossen kunnen geven, is het misschien beter om een druif aan te planten die geen fruit geeft (en alleen bladeren) zoals de Vitis coignetiae.

Voor Pergola's adviseren wij de rassen: Boskoop Glory (Blauw), Bianca (Wit), Eddy's Blue Wonder (Roze, pitloos) en Lakemont (Wit, pitloos). Klik hier om deze te vergelijken. Deze rassen zijn redelijk onderhoudsvrij en ook goed ziekteressitent. Andere rassen kunnen ook geschikt zijn, maar let goed op de ziekteresistentie.

Is de herfstkleur belangrijk voor je? Dan is het ras Dornfelder ook een goede optie: dit ras heeft een prachtige dieprode herfstkleur.

Rode herfstkleur van druif Dornfelder

De druif 'Dornfelder' heeft een prachtige rode herfstkleur en is goed geschikt om aan te planten bij een pergola.

Tip 2: Plant genoeg druiven, op de juiste plaatsen

Vaak horen wij van klanten de wens om alle 'palen' die het dak omhoog houden te laten begroeien met blad. Hoewel dit moeilijk is, een druif geeft op latere leeftijd steeds minder bladeren op de stam, is het niet onmogelijk. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat druiven niet snel naar beneden zullen groeien. Het is dus wel van belang om bij elke paal een druif aan te planten.

Gelukkig kan dit ook, want een druif is redelijk flexibel wat plantafstand betreft. Een druif die met de Guyot-methode gesnoeid wordt neemt maar heel weinig ruimte in beslag. Een druif die alleen sporarisch gesnoeid wordt en de ruimte krijgt kan tot wel 12m2 aan bladerdek vormen. Dit kan wel enkele jaren duren. Om binnen twee tot drie jaar een gevulde pergola te krijgen adviseren wij om één druif per 4-6 m2 pergola-dak aan te planten. De grote druivenplanten die wij verkopen zijn 2m hoog, en kunnen gebruikt worden om dit proces te versnellen.

Plant u nu meer druiven om snel de pergola te vullen? Dan betekend dit wel dat u later de druiven meer moet snoeien om deze gezond te houden. Als u minder druiven plant zal het langer duren voordat het bladerdak is gevormd, maar is ook minder snoei nodig.

Naast de hoeveelheid planten is het natuurlijk ook van belang om ervoor te zorgen dat de pergola op de juiste plaats in de tuin en op de juiste ondergrond staat. Druiven houden van een warme plaats, en staan dus ook graag in de zon. Ook is het voor de druiven van belang om op een goed doorlatende, liefst licht kalkrijke grond te staan. Is dit nog niet  helemaal het geval? Dan loont het om de ondergrond nu aan te passen, voordat u de druiven heeft geplant.

Pergola met druivenplanten bij alle palen

Deze pergola heeft een druivenplant bij elke paal. Het bladerdak is hierdoor snel volgegroeid.

Tip 3: Verzorging maakt een groot verschil, vooral als de druif al een aantal jaren staat

Blauwe druiven Het komt nogal eens voor dat zodra een druif eenmaal mooi gegroeid is, en goed fruit draagt, er niet veel onderhoud meer wordt gepleegd.

Dit is echt heel zonde, want juist door een druif goed te onderhouden kan je de struik gezond en productief houden. Ook smaken de druiven beter als een druif goed onderhouden is.

Zorg er dus altijd voor dat je het volgende onderhoud goed bij houdt bij een druif:

  • 'Dief' je druivenstruik, zodat de druiven mooi groot en zoet kunnen worden.
  • Geef elk jaar voldoende kalk en (organische) meststoffen.
  • Snoei de druif elk jaar, om zo mooie en vruchtdragende takken te behouden en ontwikkelen.

Alles over de verzorging van een druivenstruik in de tuin lees je hier:

Een druivenplant kopen, planten en verzorgen

Referenties

Foto van druif aan pergola "Coastal Georgia Botanical Gardens, Savannah, Chatham County, Georgia" door Michael RiveraCC BY-SA 4.0

Foto van roze druiventrossen die aan een pergola hangen " A vineyard at Katsunuma, Japan. The area is known as one of the major wine producing regions in Japan." door genta_hgrCC BY 2.0

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie