Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden
Vijf fruitrassen met een bijzondere vorm

Vijf fruitrassen met een bijzondere vorm

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-02-2024
Geschreven door Frank Houweling

Uniforme appels in de supermarkt In de wereld van groente- en fruitteelt staat perfectie vaak hoog in het vaandel. Gewassen die vallen onder "Klasse I" zijn meestal volgroeid en hebben een glanzende schil. Vruchten met 'plekjes' of afwijkende kleuren belanden vaak niet eens in de supermarkt, omdat ze niet als 'perfect' worden beschouwd. Dit is jammer, aangezien hierdoor hoogwaardige producten onnodig in de prullenbak terechtkomen.

Gelukkig groeit het bewustzijn over voedselverspilling, en wordt er steeds meer gepleit voor de verkoop en consumptie van groenten en fruit met een afwijkende kleur of vorm. Een positieve ontwikkeling, omdat het uiterlijk van de vrucht niet noodzakelijk iets zegt over de smaak!

Er komen steeds meer aandacht voor vruchten die opzettelijk ‘anders’ zijn van vorm of kleur dan de standaard. In dit artikel zetten wij graag deze fruitrassen in het zonnetje.

Platte perzik 'Saturne'

De platte perzik is inmiddels helemaal ingeburgerd in de meeste supermarkten. En terecht: het kleine, platte broertje van de perzik is zeer zoet van smaak. Bij Fruitbomen.net bieden we meerdere platte perziken aan in ons assortiment.

Platte perzik SaturneDenk bijvoorbeeld aan de Saturne. Deze perzikboom is geheel zelfbestuivend. Saturne staat het liefst op een zonnige plek in de luwte. Nog beter is het om de boom in de kas te houden: de boom blijft zo beter beschermd tegen de krulziekte.

Naast de platte perzik Saturne is er ook een platte nectarine. Deze heeft dezelfde bijzondere vorm, maar dan een gladde schil. Dit is het ras Flateryna.

Platte perzik Saturne in de webwinkel

Platte nectarine Flateryna in de webwinkel

Kweepeer Vranja

Kweepeer Vranja Wat een joekels! De kweeën van de Vranja-boom zijn fors, hebben een peervorm en vertonen enige ongelijkheid. Met een gewicht dat kan oplopen tot 600-700 gram, vallen ze echt op. De vruchten sieren zich met een egale groen-gele kleur. Niet alleen zijn de kweeperen groot, maar ze zijn ook verrukkelijk.

Rijp en vol aroma worden ze in oktober geplukt. Vanwege hun iets zachtere textuur zijn ze gemakkelijker te verwerken dan kweeperen van andere bomen. Perfect voor het maken van kweepeergelei, jam of membrillo. Het vruchtvlees van de Vranja is te hard om rauw te eten; verwerking voor consumptie is altijd vereist.

Kweepeer Vranja in de webwinkel

Druif Souvenir

De druif 'Souvenir' is echt apart. In plaats van rond, zijn de druiven namelijk langwerpig en puntig. Daarom noemt men ze soms ‘de dadeldruif’ of ‘vingerdruif.’ De vruchten zijn donkerblauw tot zwart en smaken lekker zoet.

Vingervormige druiven van de SouvenirDe 'Souvenir'-druif is vooral fijn om zo te eten. Hij heeft wat meer tijd nodig om rijp te worden, dus het is goed om hem op een warme plek in de tuin te zetten. De struik is wel goed winterhard.

Druif Souvenir in de webwinkel

Appel Apistar

Een appel in de vorm van een ster? Ja, dat zie je goed! De appel ‘Apistar’ heeft een gehoekt en plat uiterlijk, waardoor je haast niet meer ziet dat het een appel is. De vrucht is geel van kleur en heeft een gezonde rode blos als deze afrijpt.

Apistar appel De Apistar gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats. De boom staat bekend als erg vruchtbaar; de boom produceert gemakkelijk grote hoeveelheden vruchten. Het is daarom erg belangrijk om de boom in juni uit te dunnen. Dit betekent dat je een aantal minder mooie of kleinere vruchten uit de boom haalt. De boom kan op deze manier in de maanden tot de oogst meer energie steken in de vruchten die overblijven. Zo kunnen deze vruchten zich mooi tot sterren ontwikkelen.

Om vruchten te krijgen, is het belangrijk om deze boom aan te planten met een bestuiver. Denk bijvoorbeeld aan een “James Grieve.”

Stervormige appel Apistar in de webwinkel

Appelboom 'Groninger Kroon'

In het jaar 1875 werd in Noorbroek, Groningen, een opmerkelijke appelsoort ontdekt. De Malus domestica ‘Groninger Kroon’, een Nederlandse appelvariant, is beroemd vanwege haar bijzonder vorm. De vruchten van deze boom lijken namelijk op een kroon – wat de naam ‘Groninger Kroon’ verklaart. 

Groninger Kroon appelDeze middelgrote tot grote appel, is geliefd bij kenners. De schil is goudgeel met rode strepen, wat de appel een opvallend en levendig uiterlijk geeft. Het vruchtvlees is stevig en sappig, met een uitgesproken zoete en licht zure smaak. Dankzij deze veelzijdige smaak is de appel geschikt voor diverse toepassingen, zoals vers uit het vuistje, in appeltaarten en in appelmoes.

Bijkomend voordeel van deze mooie appelboom is dat het ras Groninger Kroon als zeer sterk bekend staat. Het wordt daarom ook een zogeheten ‘eco-ras’ genoemd: omdat de boom heel goed ziekteresistent is, zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig.

Groninger Kroon appelboom in de webwinkel

Blauwe bes Chandler

Blauwe bes Chandler De blauwe bes Chandler heeft vooral een opvallende grootte. Deze blauwe bes kan namelijk tot wel twee keer zo groot worden als een 'gewone' blauwe bes. Vanwege het grote formaat van deze blauwe bes wordt de Chandler ook wel een "XXL" blauwe bes genoemd.

Hoe dan ook haal je met de Chandler een zoete en smakelijke blauwe bes in huis. En de vruchten zijn zeer decoratief. Echt een plant die de moeite waard is voor een verzamelaar dus.

Blauwe bes Chandler in de webwinkel

Meer bijzondere fruitsoorten

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook eens één van deze andere blogartikelen over bijzondere fruitsoorten in ons assortiment:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie