Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Welke appelboom heb ik in de tuin? Zelf een appel determineren

Welke appelboom heb ik in de tuin? Zelf een appel determineren

Frank Houweling

Gepubliceerd op 19-07-2024
Geschreven door Frank Houweling

Het komt bijna dagelijks voor bij ons in de kwekerij: iemand die langs komt met een blaadje van een appelboom. "Ik heb een huis gekocht met een appelboom in de tuin, maar welke appel is dit?". Jammer genoeg is het voor de meeste appelbomen praktisch onmogelijk om dat aan alleen het blad te zien. Om goed te kunnen determineren (het ras van een appelboom bepalen) heb je zo veel mogelijk informatie nodig over de boom en het fruit. Ook thuis kan je proberen te bepalen welke appelboom je in de tuin hebt. In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf een appelboom kunt determineren.

Welke soort appel heb ik in de tuin?

Zuilappels in een boom

Veel mensen proberen er dus achter te komen welk ras een specifieke appelboom heeft. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Je gaat verhuizen of de boom kappen, en je wilt graag een nieuwe appelboom van hetzelfde ras terug.
  • Je bent van plan een tweede appelboom aan te planten, en je wilt graag dat deze elkaar kunnen bestuiven.
  • Je bent gewoon nieuwsgierig.

Natuurlijk allemaal goede redenen om een appelboom te determineren!

Benodigde informatie om een appel te kunnen determineren

Gold Sensation appels Hoe meer informatie je hebt over de appelboom en vooral de appels, hoe beter je kunt determineren om welk ras het gaat. Verzamel dus eerst zoveel mogelijk informatie voordat je een poging waagt.

De volgende informatie is erg belangrijk om het ras goed vast te stellen:

  • Rijptijd (lees hier hoe je weet of een appel rijp is)
  • Kleur van schil (basiskleur, 'blos' aan zonkant)
  • Vorm (rond, plat, langwerpig, kroonvormig)
  • Grootte van de appels
  • Smaak (zoet, zachtzuur, aromatisch)
  • Vruchtvlees (los, vast, hard, zacht en/of sappig)
  • Kleur van vruchtvlees (wit, geel of roomwit, roze, diep rood)
  • Bewaartijd (hoe lang blijft de appel goed na het plukken)

De volgende informatie kan ook helpen:

  • Gevoeligheid voor ziektes (als bekend)
  • Bladkleur (vooral als deze rood of donkerbruin is)
  • Boomvorm (breed, smal en hoog, kolomvormig)
  • Bloemkleur (vooral als deze afwijkt van de normale bloesemkleur)

Probeer deze informatie te verzamelen en maak ook enkele duidelijke foto's. Het liefste maak je foto's van rijpe appels. Daarbij hebben we nog de volgende tips:

  • Zorg dat tenminste de zon- en schaduwkant van de appel duidelijk op de foto staat.
  • Maak ook een foto met een meetlint of meetlat, zodat de afmetingen duidelijk af te lezen zijn.
  • Maak ook een foto van de dwarsdoorsnede van de appel.

Elstar appel doorsnede

Een voorbeeld van een perfecte foto voor het determineren van een appel.

Een appel determineren: stap-voor-stap

Om vast te stellen om welke appel het gaat is het het beste om systematisch te werk te gaan. Zo komen we tot het meest accurate resultaat.

Zelf determineren met onze beschrijvingen

Rode Boskoop appel Een goed begin is een blik te werpen op de lijst met appelbomen in onze webwinkel. Natuurlijk adviseren wij altijd graag een bezoek aan onze webwinkel, maar wanneer het op determineren aankomt is het ook daadwerkelijk een geweldige bron. Hier vind je namelijk meer dan 90 verschillende soorten appelbomen, waaronder alle meest aangeplante rassen. Door gebruik te maken van de filters links op het scherm (alleen op laptop of desktop pc) kan heel gemakkelijk gezocht worden naar appels met bepaalde eigenschappen.

Gebruik de informatie die je eerder hebt verzameld om de appelbomen te filteren. Begin eerst met de informatie waar je het zekerste van bent, en voeg filters toe totdat je een appel of 15 over heeft.

Ga nu stuk voor stuk de appels langs, bekijk de foto's en lees de beschrijvingen. Bij sommige appels is het uiterlijk uniek en heb je aan de foto eigenlijk al genoeg. Andere appels hebben een uiterlijk wat op veel verschillende rassen lijkt, en daar geeft de pluktijd en smaak duidelijkheid.

Met een beetje geluk weet je nu aan de hand van de omschrijving en foto zeker welke appelboom je in de tuin hebt. Gefeliciteerd, je hebt uw eerste appelboom gedetermineerd!

Verder kijken

Kan je je appel echt niet vinden op onze webwinkel? Dan kan het natuurlijk ook een bijzonder ras zijn! Foto's en omschrijvingen van meer bijzondere appels vindt je ook hier:

Hulp bij determineren

Liefhebbers van Fruitteelt facebook groep screenshot Toch kan het dat je er niet helemaal uitkomt met het zelf determineren. Misschien omdat je twijfelt tussen verschillende appelrassen. Of omdat je simpelweg geen beschrijving kunt vinden die lijkt op de appel in uw tuin.

Het is dan mogelijk dat de appel nooit gedetermineerd zal worden. Mogelijk is het zelfs een zaailing, en geen ras wat ooit beschreven of verspreid is.

Toch is er nog een laatste ding wat je kunt proberen: hulp inroepen! Op Facebook is de groep 'Liefhebbers van fruitteelt' aan te bevelen. Hier zijn veel liefhebbers te vinden die je kunnen helpen. Ook op moestuinforum zijn enige liefhebbers te vinden. En als laatste optie kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Zorg ervoor dat als je hulp van anderen inroept, je zoveel mogelijk informatie deelt. Hoe meer informatie de hulptroepen hebben, hoe beter ze je kunnen helpen bij het determineren van het appelras.

Tips bij het determineren

Laten we eindigen met enkele handige laatste tips om in gedachten te houden:

  • De kans dat je een bekende appel in de tuin hebt is een stuk groter dan een onbekende. Twijfel je dus of je een Elstar in de tuin hebt, of een ouderwets ras uit Frankrijk? Dan is het waarschijnlijk gewoon een Elstar!
  • De pluktijd van appels is ook afhankelijk van het seizoen en de standplaats. Schrijven websites dat een appel rijp is in september, maar pluk jij hem pas in oktober? Dan kan het ook zijn dat de standplaats en het weer in dat seizoen van invloed zijn geweest.
  • Komt de smaak niet overeen? Check dan of de appels wel echt rijp zijn. Sommige appels moeten wat langer blijven hangen om goed op smaak te komen. Zorg er dus voor dat je ze niet te vroeg plukt! Anders komt de smaak niet overeen met de omschrijving van het ras die je leest op het internet.
  • Geeft je appelboom geen appels? Dan is determineren (vaak) erg moeilijk. Plant een sierappel in de buurt, zodat de appelboom bestoven wordt. Zo kan je volgend jaar met wat geluk appels plukken en de boom determineren.

Meer weten over appelbomen

Gele appels in appelboom Wil je graag meer te weten komen over appelbomen in de tuin? Leuk! Lees dan vooral even hier verder:

Referenties

Foto van appel Elstar (voor determinatie) door National Fruit Collection, Brogdale. Open Government Licence v2.0.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie