Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

De 10 leukste recepten met vlierbessen uit je eigen tuin!

De 10 leukste recepten met vlierbessen uit je eigen tuin!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 26-07-2024
Geschreven door Frank Houweling

Vlierbessen in een vlier struikHeb je een vlierbes in de tuin maar heb je geen idee wat je eigenlijk met vlierbessen kunt maken? Of heb je net vlierbessen geplukt in het wild, maar heb je meer dan je raad mee weet? No stress! Wij hebben hier de 10 leukste dinge verzamelt die je thuis kunt maken met zelf geplukte vlierbessen.

Vlierbes - super gezond

Vlierbes is goed voor je gezondheid vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat. Ze zitten vol antioxidanten, vooral vitamine C, die je immuunsysteem versterken. Ook bevatten ze vezels, wat goed is voor je spijsvertering. Daarnaast zijn vlierbessen rijk aan fenolzuren en flavonoïden, die helpen ontstekingen in je lichaam te verminderen. Deze bessen kunnen ook bijdragen aan een gezond hart door hun positieve effect op je cholesterol- en bloeddrukwaarden. Door regelmatig vlierbessen te eten, bijvoorbeeld in de vorm van siroop of sap, kun je je algemene gezondheid verbeteren en je lichaam ondersteunen bij het bestrijden van ziektes. 

Omdat vlierbessen rauw giftig zijn is het wel erg belangrijk om ze op de juiste manier te bewerken. Zo loop je geen risico, en profiteer je juist van al dat gezonds. Volg daarom altijd goed de recepten hieronder. 

Vlierbesbloesem siroop

Screenshot recept vlierbloesemsiroopSteeds meer mensen kennen de vlierbes. Bijvoorbeeld vanwege chique cocktails met vlierbessiroop erin, of de medische hulpmiddelen die vanwege de vele gezondheidseffecten vaak vlierbes bevatten.

Maar de bloesem van de vlierbes is minder bekend. Toch is juist die bloesem heerlijk aromatisch en wat subtieler van smaak. Deze vlierbesbloesem siroop is vooral erg lekker met wat bruiswater.

Bekijk het recept

Vlierbessap

Screenshot recept vlierbessapIk kan bijna geen recepten-lijst maken zonder een recept van Okke erin te verwerken. Zijn recepten zijn natuurlijk ook echte klassiekers, en dat is ook hier weer het geval.

Hoewel vlierbessap dus super gezond is, is het wel echt meer een startproduct om verder mee aan de slag te gaan. Het sap is zeer fel van kleur en zit boordevol smaak en vitaminen. Vaak wil je het wat verdunnen om het daarna te drinken, of het gebruiken als startpunt voor een ander recept. Bijvoorbeeld één van de recepten hieronder.

Bekijk het recept

Framboos-vlierbes-taart

Screenshot recept framboos vlierbes taartDeze framboos-vlierbes-taart gebruikt eigenlijk geen vlierbessen, maar juist vlierbloesem. Zowel de rauwe vlierbloesems als de vlierbloesemsiroop van het eerste recept worden gebruikt, en gecombineert met frambozen. Zo wordt een heerlijke taart gemaakt die net even een stukje interessanter is dan een frambozentaart. En ook net een stukje gezonder. Hoewel - met zoveel suiker en boter is deze taart niet echt gezond te noemen. Maar lekker, dat is hij wel!

Bekijk het recept

Vlierbessenwijn

Screenshot recept vlierbessenwijn Ook niet gezond is deze vlierbessenwijn. Maar soms moet je ook van het leven genieten. Het resultaat van dit recept is een alcoholische drank met een mooie dieprode kleur en een zeer kruidige, wat zoete smaak. Heerlijk om een dessert te vergezellen.

Bekijk het recept

Even tussendoor: wat is vlierbesbloesem eigenlijk?

Voordat we verder gaan met recepten moeten we het even hebben over vlierbesbloesem. De donkerzwarte trossen met vlierbessen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar minder bekend is dat andere smakelijke ingrediënt die je van een vlier haalt: de vlierbesbloesem.

Vlierbesbloesem groeit aan dezelfde struik als vlierbessen. In de vroege zomer, zo rond juni, bloeien vlierbessen in Nederland met grote trosbloemen. Deze trosbloemen bestaan uit honderden kleine witte tot lichtroze bloemetjes. Sommige vlierbesbloesem geurt ook licht zoet.

De bloemen kunnen geplukt worden en worden gebruikt om vlierbloesemsiroop te maken. Maar pas op: als je de vlierbloesem van een struik plukt, dan zal die struik dat jaar geen bessen meer dragen. Je moet dus kiezen wat je dit jaar plukt!

Witte schermbloemen van de Vlier Een vlier bloeit met prachtige witte schermbloemen rond Juni.

Jam van vlierbes, bramen en japanse wijnbessen

Screenshot recept vlierbessenjam In de supermarkt zie je allerlei soorten jam in het schap staan. Maar vlierbessenjam, die heb ik. nog nooit gevonden. Jammer, want de vlierbes is met zijn kruidige smaak perfect om jam van te maken. En vooral als je die vlierbessen dan combineert met wat zuurdere vruchten zoals bramen of japanse wijnbessen krijg je een heel smakelijk geheel.

Een leuk recept voor vlierbessenjam met bramen vind je op de website van Cookie Cottage. Uberhaupt vind je op die website veel leuke en bijzondere recepten. Zeker de moeite waard om eens te kijken dus!

Bekijk het recept

Smoothy met vlierbessen

Screenshot recept smoothy met vlierbessen Ook smoothies met vlierbessen zijn populair. De romige smaak combineert lekker met de toch wat sterke smaak van vlierbessen. Pas wel op met smoothies, want je kunt vlierbessen niet zomaar in een blender stoppen. Rauw zijn de bessen namelijk giftig. Het is dus belangrijk om eerst vlierbessensap in te koken, om deze daarna in de smoothy te gebruiken.

Bekijk het recept

Vlierbloesempannenkoeken

Vlierbes bloesem pannekoeken recept Alles is beter in een pannenkoek, en dat is ook het geval met vlierbloesem. Dit is een gemakkelijk en snel recept om vlierbes bloemen uit je eigen tuin in te kunnen gebruiken. En het is een origineel gerecht waarmee je toch iets meer variatie op de tafel zet. De pannekoeken hebben een subtiele, zoete smaak en zijn heerlijk te combineren met wat suiker en kaneel.

Bekijk het recept

Vlierbloesemlikeur

Screenshot vlierbloesemlikeur recept Diana's website is echt een fantastische bron voor moestuin-liefhebbers vol met geweldige en gedetailleerde informatie. Ook dit recept voor het maken van vlierbloesem is fantastisch. Met stap-voor-stap instructies en duidelijke foto's kan iedereen hiermee aan de slag.

De vlierbloesem likeur is een heerlijke alcoholische drank met een subtiele, kruidige smaak. Heerlijk voor het maken van huisgemaakte cocktails.

Bekijk het recept

Oostenrijkse vlierbessensoep

Screenshot recept oostenrijkse vlierbessensoep Ontdek een verrassende hartige creatie: Oostenrijkse vlierbessensoep! Vlierbessen, vaak gebruikt in zoete gerechten, komen hier perfect tot hun recht in een unieke, kruidige soep. Lauwwarm geserveerd met geroosterd brood is deze soep een echte traktatie als voorgerecht of hoofdgerecht.

Bekijk het recept

Panna cotta met vlierbloesem en aardbeiensaus

Screenshot recept panna cotta met vlierbes Het laatste recept van deze lijst is misschien wel de meest toegankelijke. Ideaal als je eigenlijk nooit vlierbessen of vlierbesbloesem eet, maar het eens wilt proberen. De zachte panna cotta en de zoete aardbeiensaus werken erg goed met de zachte maar kruidige smaak van de vlierbesbloesem. En dit recept is, zoals je van Rutger mag verwachten, weer erg duidelijk en van hoge kwaliteit.

Bekijk het recept

Vlierbes in de tuin

Witte bloesem van vlierbes Black Beauty Je kunt vlierbessen natuurlijk heerlijk in het wild plukken. Maar als je echt een groot liefhebber bent van vlierbessen, is een vlierbes in de tuin zeker de moeite waard. Vooral als je weet dat er ook vlierbessenstruiken zijn met veel sierwaarde. Natuurlijk vanwege de grote witte schermbloemen en de zwarte besjes. Maar ook vanwege prachtige bladkleuren.

De meest sappige en smakelijke bessen pluk je van de vlierbessen Korsör en Haschberg. Deze rassen zijn speciaal geselecteerd op het beste fruit. Maar wat sierwaarde betreft zijn die natuurlijk wat minder.

Meer weten? Kijk dan even in onze webwinkel! Vinden wij super leuk :)

Vlierbessenstruiken in de webwinkel

Referenties

Foto van witte bloem van de vlier door W. BulachCC BY-SA 4.0 licentie. 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie