Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie
Tuinklussen in de fruittuin in augustus

Tuinklussen in de fruittuin in augustus

Frank Houweling

Gepubliceerd op 03-08-2024
Geschreven door Frank Houweling

Een gezonde tuin, dat is een kwestie van blijven bijhouden. Daarom is het ook goed om ook in augustus, ondanks het warme weer, toch het nodige onderhoud te plegen. In dit artikel vertellen we over alle tuinklussen en het belangrijkste onderhoud in de fruittuin die je in Augustus kunt uitvoeren.

Zomersnoei bij appel- en perenbomen

Gele appels in een appelboom In augustus is het tijd voor de zomersnoei van appel- en perenbomen. Zomersnoei is een goede manier om de groei van de bomen te bevorderen en de kwaliteit van het fruit te verbeteren. Tijdens de zomersnoei verwijder je voornamelijk waterloten, dat zijn de recht omhoog groeiende scheuten. Deze scheuten nemen veel zon en energie van de boom weg die anders naar de vruchten zou gaan. Door waterloten te verwijderen, zorg je ervoor dat de boom meer energie kan steken in de rijping van het fruit en de ontwikkeling van bloemknoppen voor het volgende jaar.

Daarnaast helpt de zomersnoei om de kroon van de boom open te houden, wat de luchtcirculatie en lichtinval verbetert. Dit vermindert de kans op schimmelziekten en bevordert een gelijkmatige rijping van de vruchten. Het is belangrijk om de snoeiwonden klein te houden en scherp gereedschap te gebruiken om te voorkomen dat de boom beschadigd raakt.

Begin met het verwijderen van alle dode, zieke en beschadigde takken. Vervolgens knip je de waterloten tot op een paar centimeter van de hoofdtakken terug. Let erop dat je niet te veel wegknipt; ongeveer 10 tot 20% van het nieuwe hout mag worden gesnoeid. Zo blijft de boom gezond en in balans. Als je meer weg wilt snoeien kan je beter wachten tot de wintersnoei.

Zomersnoei is een belangrijke stap in het onderhoud van je appel- en perenbomen, en zorgt voor een betere oogst en gezondere bomen in de toekomst.

Zomersnoei bij appelbomen

Lichte zomersnoei overige fruitbomen

In augustus kun je ook een lichte zomersnoei uitvoeren bij pruimen-, kersen- en perzikbomen. Ook hier verwijder je zieke en beschadigde takken. Snoei bij deze bomen geen grote takken af. Er is nog veel sapdruk en deze bomen kunnen gaan bloeden uit grote snoeiwonden.

Druiven ontbladeren

Blauwe druiven Ontbladeren is een stukje onderhoud die de meeste mensen overslaan. Het is zeker ook niet verplicht om te doen, maar er zijn veel wijnbouwers die erbij zweren. 'Ontbladeren' houdt in dat je bladeren verwijdert die de druiventrossen overschaduwen, zodat de zon de trossen beter kan bereiken. Dit bevordert niet alleen een rijkere smaak en diepere kleur, maar versnelt ook het rijpingsproces en verhoogt de suikerniveaus. Ook verbetert ontbladeren de luchtcirculatie binnen de druivenstruik. Hierdoor neemt de kans op schimmelaantastingen zoals meeldauw en Botrytis af. Belangrijk is om alleen de bladeren direct rond de trossen te verwijderen, zodat de plant nog voldoende blad behoudt voor fotosynthese. Zo zorg je voor gezonde, smakelijke en goed ontwikkelde druiven en een gezonde druivenstruik.

Druiven ontbladeren

Netten bij bramen en herfstframbozen

Veel bramen zijn deze maand rijp, en ook enkele late frambozenrassen beginnen nu goed rijp te worden. In veel tuinen, inclusief de onze, worden de frambozen niet gegeten door vogels. Die hebben zoveel om te snoepen, dat frambozen en bramen niet de eerste prioriteit hebben. Fijn, want dat scheelt een hoop werk.

Als jij niet zoveel geluk hebt, en de vogels het gemunt hebben op het fruit waar je zo hard voor gewerkt hebt, dan is het tijd om maatregelen te nemen. De beste methode is en blijft toch een net. Maar het is dan wel belangrijk om het juiste net te gebruiken, en op de juiste manier. Anders loop je het risico dat vogels verstikt raken, en dat willen we natuurlijk absoluut niet.

Een net gebruiken 

Gebruik een net met een kleine maaswijdte. We willen niet alleen dat de vogel er niet doorheen kan komen, maar we willen ook voorkomen dat vogels gaan proberen hun nek door het gaas te steken. Een zeer fijn net voorkomt dit. Daarnaast hang je het net liever niet direct over de struik. Ook hier heb je dan het risico dat vogels gaan proberen door het net heen het fruit te eten. Beter is om het net met enkele bamboestokken of een andere constructie op enige afstand van de struiken te bevestigen. Eigenlijk maak je dus een heel kleine fruitkooi.

Weet je nog niet zeker of je last krijgt van vogelvraat, omdat je net begonnen bent in de fruittuin? Sla dan een jaartje over. Vaak is bescherming bij frambozen en bramen echt niet nodig.

Frambozen in de tuin

Frambozen worden bij ons in de tuin niet door vogels gepakt - maar dat is geen garantie!

Wespenvraat voorkomen

Benita peren in een boom Een groter risico dan vogelvraat is vraat door wespen. Rond augustus gaan 'limonadewespen' op zoek naar zoetigheid. Natuurlijk doen ze dat graag bij zoete drankjes en snoepgoed, maar ook vers fruit is populair. In de fruittuin zie je dat vooral (licht) beschadigd fruit aanlonkelijk is voor wespen. Bij een kleine beschadiging, bijvoorbeeld waar een tak door de wind tegen een peer aan is geslagen, hollen wespen gezamelijk een hele vrucht uit.

Beschadigde vruchten verwijderen

De ervaring leert dat wanneer de beschadigde vruchten zijn opgegeten de wespen zich vaak naar onbeschadigde vruchten in de buurt verplaatsen. Veel meer dan wanneer er geen beschadigd fruit in de buurt is om de aandacht van de wesp te trekken.

We willen natuurlijk liever voorkomen dat wespen ons fruit opeet. Daarom is het verstandig om beschadigde vruchten uit de plant te verwijderen en op de composthoop te gooien. Op die manier kunnen insecten nog steeds van het fruit profiteren, maar het risico dat wespen zich ook tegoed gaan doen aan het onbeschadigde fruit is veel lager.

Maatregelen bij plagen

Heb je last van een daadwerkelijke wespenplaag in de tuin? Dan is het natuurlijk het beste om de bron van het probleem aan te pakken. Maar als tussenoplossing kunnen ook wespenvallen gebruikt worden om de meeste schade aan het fruit in je fruittuin te beperken.

Einde van de maand mooie tijd om bessenstruiken te planten

Witte bessen in bessenstruik Fruitbomen plant je het beste in de winter. Ze zijn dan in rust en slaan het beste aan. Ook bessenstruiken plant je in die tijd goed. Maar wij hebben ook erg goede ervaringen met het planten van bessenstruiken in de herfst. Als de temperaturen afnemen is er niet zo'n grote kans meer dat de struiken verdrogen. En struiken die je in de herfst koopt zijn al mooi geworteld en kunnen ook nog enkele maanden groeien voordat ze de koude en vaak natte winter moeten doorkomen. Hierdoor is het slagingspercentage van fruitstruiken die in het einde van augustus zijn aangeplant erg goed. Nu fruitstruiken aanplanten is dus zeker het overwegen waard!

Het enig nadeel van planten in deze tijd, is dat het assortiment toch wat kleiner is. In het najaar zijn ook de rassen die wij in de volle grond telen weer beschikbaar. En als je in één van die rassen geinteresseerd bent, zit er niets anders op dan wachten tot de bladval in oktober of november.

Bekijk ons assortiment fruitstruiken

Op warme dagen nog water geven

Augustus kan een erg warme maand zijn, en bij zulke hoge temperaturen hoort natuurlijk ook water voor de planten.

Bij hoge temperaturen moeten planten in potten regelmatig water krijgen om uitdroging te voorkomen. En bij langdurige droogte hebben ook fruitbomen en struiken in de volle grond baat bij extra water. Zodra de temperaturen dalen, kun je stoppen met water geven.

Gebruik bij voorkeur oppervlaktewater in plaats van kraanwater, aangezien kraanwater vaak veel kalk bevat, wat nadelig kan zijn voor de planten. Geef liever elke paar dagen een flinke hoeveelheid water dan dagelijks een beetje. Dit bevordert de wortelgroei, omdat de wortels dieper moeten groeien om het water te bereiken. Diepere wortels zorgen voor sterkere en gezondere planten.

Water geven in de fruittuin

Snoeien van zomerframbozen

Frambozen in een struik Waar je bij de herfstframbozen nu dus volop aan het plukken bent, zijn de zomerframbozen waarschijnlijk bijna klaar met hun jaarlijkse productie. Daarom mag je in de laatste weken van augustus de struiken gaan snoeien. Door de takken die veel fruit te hebben gedragen weg te snoeien geef je de takken die dit jaar nieuw gegroeid zijn de energie en ruimte om verder te groeien. Deze grote nieuwe takken kunnen dan volgend jaar fruit gaan dragen.

Komt nu snoeien niet helemaal goed uit? Of kan je niet goed zien wat je doet? Dan mag de je de zomerframbozen ook in de herfst, na de bladval snoeien. Dan snoei je ook de herfstframbozen. Maar let op: herfstframbozen snoei je op een andere manier.

Frambozenstruiken snoeien

Aardbeien vermeerderen met lopers

Een bed aardbeien met vruchten Direct de eerste week mag van augustus mag je aan de gang met de aardbeienplanten. Aardbeienplanten produceren uitlopers, lange stengels met wat wortels en bladeren aan het uiteinde. Eigenlijk een nieuwe aardbeienplant dus, die je ook los kunt knippen en kunt verplanten. Knip de uitlopers af en plant ze in potten of direct in de grond, waar ze kunnen wortelen. Door lopers te gebruiken om nieuwe aardbeienplanten te kweken, kun je eenvoudig je aardbeienoogst vernieuwen en vergroten zonder extra kosten.

Wil je liever gewoon nieuwe plantjes kopen? Of wil je eigenlijk wel een nieuw soort erbij in de tuin? Kijk dan ook even naar de aardbeien in onze webwinkel.

Stap-voor-stap instructies voor stekken maken van aardbeien

Fruit plukken

Vijg in vijgenboom Herfstframbozen, bramen, blauwe bessen, vlierbessen, aardbeien, zwarte bessen, japanse wijnbessen, zomerappels, vroege peren, perziken, nectarines, pruimen, nashiperen, moerbeien en vijgen. Er is zo ongelovelijk veel fruit te plukken in deze maand. Natuurlijk niet echt onderhoud, maar toch zeker een tuinklus. Dus pluk al dat fruit op tijd, zodat je er heerlijk van kunt genieten. Want dat mag na het harde werken natuurlijk ook!

Fruit uit je eigen tuin rijp in augustus

Referenties

Foto van aardbeien door Victor Quirós A. CC BY-SA 3.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie