Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

 • Telefoon 06 1843 1532
 • E-Mail info@fruitbomen.net
 • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

De appels vallen van mijn appelboom, wat doe ik nu?

De appels vallen van mijn appelboom, wat doe ik nu?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 01-06-2020
Geschreven door Frank Houweling

Wat een enorme teleurstelling. Na prachtige bloesem in maart en de vele groeiende appeltjes daarna had u zich verheugd op een rijke oogst. Maar tot uw schrik treft u op de grond naast uw boom nu allerlei gevallen appeltjes aan. Wat is er aan de hand, en wat kunt  u eraan doen?

Gevallen appeltjes onder een appelboom.

Deze boom heeft een deel van zijn appeltjes laten vallen.

Vallende appeltjes door de junirui.

Leest u dit artikel ergens tussen half mei en half juni? Dan is het waarschijnlijk helemaal niet nodig om te schrikken. Het is namenlijk normaal voor een appel om haar appels in deze tijd voor een deel te laten vallen. Het is een soort selectieprocedure waar de appeltjes die achterblijven in hun groei vallen, om de grotere appels genoeg ruimte en energie te geven om door te groeien. Dit fenomeen heet 'junirui', en komt ook voor bij perenbomen.

Jonge bomen kunnen een grotere hoeveelheid appels laten vallen dan u gewend bent. Ook bomen die het jaar daarvoor een erg grote oogst hebben gehad hebben wel eens opvallend weinig fruit, of laten hun fruit vallen. Dit heet een 'beurtjaar'. Om een beurtjaar te voorkomen wordt wel eens geadviseerd om in jaren met weinig junirui handmatig vruchten te verwijderen, wij adviseren dit alleen bij een extreem volle boom te doen waarin uberhaupt meer fruit hangt dan wat rijp kan worden. Verwijder in dit geval appels die te dicht bij elkaar hangen, om andere appels voldoende ruimte te geven om te groeien.

Junirui is niet te voorkomen, en een normaal en natuurlijk proces voor de fruitboom.

Meer informatie over appelbomen

Vallende appels in de zomer

Vallen de appels in uw boom tussen eind juni en eind augustus? Dan is er, behalve als u een zeer vroeg rijpende zomerappel in de tuin heeft staan, wel iets aan de hand. Er zijn vier redenen waarom een appelboom zijn appels kan laten vallen:

 1. De boom heeft teveel water gekregen,
 2. De boom is verdroogd,
 3. De boom heeft last van een schimmelziekte, of
 4. De boom heeft last van een insecten/vogels of andere dierlijke plaag.

In een uitzonderingssituatie kan het ook een combinatie van bovenstaande factoren zijn waarom de appels van uw boom af vallen.

Te veel of te weinig water

Gek genoeg is het moeilijk aan een boom te zien of hij teveel of te weinig water heeft gehad. De symptomen zijn namenlijk bijna hetzelfde:

 • Slap hangende bladeren.
 • Opvallend klein en weing blad.
 • Gele of zelfs oranje/bruine verkleuring van het blad.
 • Inkrimpen van takken (dit symptoom is een duidelijk teken van ernstige verdroging).

Als een fruitboom te veel of te weinig water heeft gekregen zal hij als eerste zijn fruit laten vallen. Dit is als natuurlijke bescherming van de boom. De vruchten vragen namenlijk veel energie en voedingsstoffen, en door ze laten vallen kan hij zichzelf beschermen. Als een boom eenmaal zijn fruit heeft laten vallen, is er dat jaar natuurlijk niet veel meer aan te doen. Wat wel kan is maatregelen nemen om het voor een volgend jaar te voorkomen.

Bij een boom die te veel water heeft gekregen

Als een boom teveel water heeft gekregen, en u deze zelf water geeft, is het simpelweg een kwestie van minder water geven. Het beste watergeefschema vindt u hieronder bij het kopje 'Bij een boom die te veel water heeft gekregen'. Als de boom teveel water heeft gekregen omdat het waterpijl is gestegen, of omdat na een flinke storm het water niet kon weglopen, is de oplossing minder makkelijk. U kunt in dat geval het beste wachten tot de winter, om dan de boom naar een beter gedraineerde plaats te verplanten.

Bij een boom die te weinig water heeft gekregen

Natuurlijk is het uiteindelijke doel om een jonge boom zo te laten groeien dat hij in de toekomst zelf voldoende water kan vinden, zodat u zelf geen water meer hoeft te geven. Om de wortelgroei te stimuleren kunt u beter met een lage frequentie water geven, en veel tegelijk, dan frequent (bijvoorbeeld elke dag) een klein beetje.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een watergeefschema voor fruitbomen (appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen). De exacte hoeveelheid water die u geeft is afhankelijk van de grootte van een boom (een grote boom met veel blad heeft meer water nodig dan een kleine boom) en de standplaats. U zult op een veengrond met een hoog bodemwaterniveau veel minder water hoeven geven dan op een heuvel met zandgrond.

  Fruitboom minder dan 2 jaar geleden geplant Fruitboom meer dan 2 jaar geleden geplant
  Normale neerslag Langdurige droogte  Normale neerslag
Langdurige droogte
Voorjaar (10-20 graden) U hoeft geen water te geven. Eén keer per week 1-2 gieters water geven per boom. U hoeft geen water te geven. U hoeft geen water te geven.
Zomer (20-25 graden) Eén keer per week 1-2 gieters water per boom. Twee keer per week 1-2 gieters water per boom voor een jonge boom, en 2-3 gieters water voor een oude boom. U hoeft geen water te geven. Eén keer per week 2-4 gieters water per boom.
Zomer (30 graden) Twee keer per week 2-3 gieters water per boom. Twee keer per week 2-3 gieters water per boom voor een jonge boom, en 3-4 gieters water voor een oude boom. U hoeft geen water te geven. Twee keer per week  3-5 gieters water voor een boom.
Herfst (10-20 graden) U hoeft geen water te geven. Eén keer per week 1-2 gieters water geven per boom. U hoeft geen water te geven. U hoeft geen water te geven.

 

Schimmelziekten

abc

Vraatschade door insecten

abc

Vraatschade door vogels en andere dieren

abc

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie