Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

De 5 vroege pruimen die je als eerste uit je tuin kunt plukken

De 5 vroege pruimen die je als eerste uit je tuin kunt plukken

Frank Houweling

Gepubliceerd op 22-02-2024
Geschreven door Frank Houweling

Een pruimenboom in de tuin is leuk, maar voor sommige mensen is de pluktijd niet ideaal. Augustus is een populaire vakantietijd. En als al je pruimen precies dan rijp zijn, dan heb je er zelf natuurlijk niet zo veel aan. En als het een beetje tegen zit, word je bij thuiskomst verwelkomd door een grote groep wespen die de gevallen pruimen opeten.
Dit kan je allemaal voorkomen door een vroeg rijpende pruim aan te planten. Zo pluk je de pruimen al voordat je op vakantie gaat en kan je er zelf van genieten. En door een vroeg rijpende pruim aan te planten voorkom je ook aantasting door de pruimenmot.

Pruimen in alle vormen en maten

Gele pruimen Pruimen komen in allerlei vormen, maten en kleuren. Klein, groot, langwerpig, rond, blauw, geel, roze of rood. En ook het gebruik kan verschillen. Sommige pruimen eet je het liefste direct van de boom, maar andere pruimen kan je beter verwerken. In deze lijst komen ze allemaal naar voren.
De beste vroeg rijpende pruimen die je in je eigen tuin kunt kweken zijn: Early Laxton, Opal, Czar en Early Prolific. Deze pruimen en enkele anderen beschrijven we hieronder verder.

Pruim 'Early Laxton'

De Early Laxton is een klassieke Britse pruim. Dit ras staat bekend om haar super vroege rijping. Tijdens een warm seizoen kan je in de tweede week van juli al pruimen plukken van deze boom, en dat is opvallend vroeg.
Geel-roze Early Laxton pruimen in boomDe pruimen zelf zijn prachtig. Ze hebben een gele achtergrond die zichtbaar blijft aan de schaduwzijde, met een mooie licht roze blos aan de zonkant. Deze ongelijke kleur maakt het een heel vrolijke pruim om te zien.
De pruimen zelf zijn zoet en sappig, en de steen komt gemakkelijk los van het vruchtvlees. Dit maakt de Early Laxton ideaal om direct van de boom te eten.
Hoewel de Early Laxton een relatief gezonde boom is die gemakkelijk vrucht draagt, is vruchtdunning en een goede snoei belangrijk om veel pruimen te kunnen plukken. De boom is enigszins zelfbestuivend, maar geeft meer fruit met een bestuivende pruimenboom in de buurt.

Early Laxton in de webwinkel

Pruim 'Opal'

De pruim ‘Opal’ is een beroemde pruim in Nederland. Deze pruim wordt nog steeds massaal aangeplant bij Nederlandse fruittelers. Niet voor niets is deze pruim dus ook met enige regelmaat te zien bij de groenteboer. Vaak is het daar de eerste hollandse pruim van het seizoen.
De Opal pruim komt van origine uit Zweden en is dus goed geschikt voor iets koudere klimaten. Wat veel mensen niet weten is dat één van de ouders de Reine Claude d’Oullins is. Dit karakteristieke reine claude aroma is niet zo heel goed meer te herkennen. De andere oude van dit ras, de Early Favorite, heeft meer ingebracht. Zowel de kleur als vroege rijptijd komen bij die ouder vandaan.
De Opal rijpt midden tot eind juli af en heeft een uitstekende smaak. Vruchtdunning is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de pruimen een mooie grootte bereiken en ook goed sappig worden. De beste smaak wordt bereikt net voordat de pruimen een geheel blauwe kleur hebben gekregen. Het liefst pluk je deze pruim net voordat deze die kleur heeft bereikt, om overrijpheid te voorkomen. Je kunt de Opal pruimen over een tijd van één à twee weken plukken, en daarna nog uiterlijk enkele weken gekoeld bewaren.
Doordat de Opal pruim goed zelfbestuivend is en ook gemakkelijk vrucht draagt, is deze pruim ook zeer populair bij hobbytuinders. Het ras is samen met de Victoria de populairste pruimenboom in ons assortiment.

Blauw-gele pruimen van het ras Opal

Opal pruimen zijn ook zeer populair voor de professionele teelt in Nederland, en vaak bij de groenteboer te vinden!

Opal in de webwinkel

Roodbladige pruim 'Trailblazer'

Pruim met rode bladeren op de achtergrond

Deze pruim is een bijzondere toevoeging aan dit lijstje. De pruim 'Trailblazer' is namelijk een pruim die je nooit bij de groenteboer zult vinden. Wat kwaliteit en zeker productie betreft kan hij echt niet op tegen de rassen zoals die hierboven en hieronder staan. Toch is het een ras die ik hier benoem omdat het voor een heel specifieke doelgroep een ideale boom is. Namelijk mensen die een boom zoeken die een balans treft tussen een smakelijke fruitboom en een prachtige sierboom.

Laten we beginnen met het sier-aspect, want daar straalt deze boom. Wat mij betreft is de pruim Trailblazer één van de mooiste kleine bomen die je in de tuin kunt aanplanten. Met prachtig dieprood blad, wat later in het jaar naar groen verkleurt, en prachtige en uitbundige witte bloesem in het voorjaar. Door de opgaande, relatief rustige groei, past deze pruimenboom als sierboom in veel tuinen.

Heel veel sierwaarde dus, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de dieprode pruimen, die in de zomer de boom versieren. Je kunt ze enkele weken laten hangen voor de sierwaarde, of plukken om op te eten.

De pruimen zijn al heel vroeg in het seizoen rijp om te eten. Vaak kleuren de pruimen eind juni of begin juli, en kunnen dan geplukt worden. Dit is dus zeker enkele weken voor de eerste 'echte' pruimen. De vruchten zijn middelgroot en rond tot licht langwerpig. Het vruchtvlees is ook bloedrood van kleur. De pruimen zijn zachtzuur en aromatisch van smaak. Hoewel ze goed geschikt zijn voor directe consumptie, zijn ze vooral perfect voor verwerking tot heerlijke jam of in smakelijke gebakjes. 

Trailblazer in de webwinkel

Pruim 'The Czar'

De Czar is een pruim die je in Nederland iets minder vaak ziet. Zonde, want bijvoorbeeld in Engeland is deze pruim mateloos populair. Hoewel je bij deze naam zou verwachten dat het ras Russisisch is, is het eigenlijk ook in Engeland gevonden. Het ras is in 1874 gevonden in Sawbridgeworth en vernoemd naar de Czar van Rusland die dat jaar Engeland bezocht. Zo zie je maar hoe een naam kan misleiden.

De Czar is een prachtige grote, dieppaare pruim die al vroeg in het seizoen rijpt. Zo eind Juli kunnen de eerste Czar pruimen geplukt worden. De pruimen zijn vooral heerlijk aromatisch, met een diep pruimenaroma. Omdat ze minder zoet en sappig zijn dan de eerder genoemde rassen is de Czar vooral perfect voor verwerking. Van deze pruim maak je echt de lekkerste pruimenjam en gebakjes. Toch is deze pruim zeker ook een acceptabele consumptiepruim. Vooral wanneer je hem goed laat afrijpen kan hij een aangenaam zoete smaak krijgen.

De goede ziekteresistentie, winterhardheid en productiviteit maken de Czar een populaire pruim onder hobbytuinders.

Paarse pruim van het ras The Czar De Czar is een prachtige pruim met een donkerroze tot lichtpaarse kleur.

Czar in de webwinkel

Pruim 'Early Prolific'

Kleine blauwe pruimen in boom van het ras Rivers Early Prolific Early Prolific is een kleine, blauwe pruim met groen-geel vruchtvlees en rijpt opvallend vroeg in augustus. Voornamelijk gebruikt voor verwerking, zoals in jam of gebak. Hoewel eetbaar, heeft het niet de smaak van rassen zoals Opal, Victoria en Jubileum. Het ras is zeer productief. Je kunt bij deze pruim constante en hoge opbrengsten verwachten. Ook is het ras goed zelfbestuivend, en is er dus geen andere pruimenboom in de buurt nodig om pruimen te kunnen plukken.

Het ras is oorspronkelijk Brits, en in 1820 ontdekt bij Rivers Nursery in Sawbridgeworth (Herefordshire). Daarom staat het ras ook bekend als River's Early in het Verenigd Koninkrij. In Nederland staat het ras ook bekend onder de naam Eldense Blauwe.

Early Prolific in de webwinkel

Een pruimenboom in de tuin

Witte bloemen in een pruimenboom Ben je door dit artikel helemaal enthousiast geworden over het plukken van pruimen uit je eigen tuin? Dan wordt het tijd voor een pruimenboom! Lees gerust hier verder om meer hierover te weten te komen:

Referenties

Foto van Early Laxton pruimen door National Fruit Collection, Brogdale. Open Government Licence v2.0.

Foto van River's Early Prolific pruimen door National Fruit Collection, Brogdale. Open Government Licence v2.0.

Foto van Czar pruimen door National Fruit Collection, Brogdale. Open Government Licence v2.0. 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie