Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie
De bloedperzik: een bijzondere boom met een prachtige geschiedenis

De bloedperzik: een bijzondere boom met een prachtige geschiedenis

Frank Houweling

Gepubliceerd op 03-02-2024
Geschreven door Frank Houweling

De bloedperzik is een bijzondere fruitsoort waar veel mensen nog niet van gehoord hebben. Net zoals de perzik die wij kennen is het een ronde vrucht met een donkere, wat donzige schil. Maar toch zijn er ook zeker verschillen. In dit artikel vertellen we je meer over wat bloedperziken zijn, hun bijzondere geschiedenis en natuurlijk hoe je zelf bloedperziken in je eigen tuin kunt telen.

Ben je op zoek naar een bloedperzik voor in de tuin? Kijk dan even in onze webwinkel:
Bloedperzik in de webwinkel

Wat is een bloedperzik?

Doorsnede van een rode weinbergperzikBloedperziken zijn een groep perzikbomen die één gedeelde eigenschap hebben. Al deze rassen hebben rood vruchtvlees. Afhankelijk van het ras, de grondsoort en pluktijd varieert de kleur van dieprood tot meer roze van kleur.

Het vruchtvlees is wat steviger dan andere perziken, en kan ook wat vezelig zijn. Daarom zijn bloedperziken toch voor vooral favoriet voor verwerking. Maar een bloedperzik direct van de boom eten kan ook, en is zeker wel smakelijk.

Bloedperziken zijn zoet, maar hebben een heerlijk en diep perzikaroma, met een wat zachtzure nasmaak. Complexer dan de gewone zoete perzik van de supermarkt. Omdat het vruchtvlees wat steviger is hebben ze ook een aangename 'bite'.

Ook bekend onder andere namen

De bloedperzik is een vrucht met vele namen. Deze boom staat namelijk ook bekend als de wijngaard perzik, weinbergpfirisch, peche de vigne en peche sanguine.

Peche sanguine

De naam peche sanguine is de makkelijkste uit te leggen.

Sanguine is natuurlijk een ander woord voor bloed. De kleur van het vruchtvlees heeft een prachtige dieprode tot roodbruine kleur, die hier wat aan doet denken.

Sanguine is ook een roodbruin tekenkrijt wat vooral in de 18e eeuw erg populair was. Het werd vroeger vooral van het mineraal Hematiet gemaakt en werd gebruikt voor prachtige tekeningen zoals de afschildering van Leuven hiernaast.

De kleur van dit krijt lijkt een beetje op de kleur van bloed, en dus ook van het vruchtvlees van de bloedperzik.

Peche de Vigne

De naam Peceh de Vigne was vroeger een bekendere naam voor de bloedperzik. Tegenwoordig is deze naam, die natuurlijk staat voor 'perzik van de wijngaard', veel minder bekend.

De herkomst van deze naam ligt niet voor de hand. Waarom komt zo'n dieprode perzik uit de wijngaard?

Bloedperziken aan boomVeel mensen denken dat de naam dan ook niet naar de wijngaard verwijst, maar naar de helderblauwe druiven die vol van smaak en aroma zijn. De bloedperzik zou hetzelfde volle aroma hebben. Een leuke link en niet heel raar: de bloedperzik heeft inderdaad een heerlijk aroma met tonen van bessen en vers fruit. Maar de naam komt hier niet vandaan.

De naam komt wel degelijk doordat deze perzikbomen vroeger specifiek in wijngaarden werden aangeplant. De naam verwijst dus naar de perziken waarvan men vroeger wist dat ze op Franse wijngaarden te vinden waren.

En waarom stonden deze bloed perzikbomen dan op de wijngaard? Daarover lees je straks meer onder het kopje 'Geschiedenis van deze boom'.

Weinbergpfirsich

Bloesem van de weinbergperzik De naam (roter) weinbergpfirsich verwijst vaak naar een specifieke bloedperzik met een prachige rode schil. Dit ras komt uit Duitsland, en werd ook daar vaak bij wijngaarden aangeplant. Het hoogtepunt van de aanplant was in de jaren '70 van de vorige eeuw.

De naam "weinbergpfirsich" betekent natuurlijk ook gewoon "wijngaard perzik". Vooral in de Moselle regio, die natuurlijk vlak bij Frankrijk ligt, werd deze perzikboom vaak in wijngaarden aangeplant.

Nog steeds wordt het ras op kleine schaal commercieel geteelt. De liefhebber heeft er flink wat voor over om deze smakelijke perziken te kunnen eten. Bijvoorbeeld in Zwitserland zijn commerciele boomgaarden met de Roter Weinbergpfirsich te vinden.

Geschiedenis van deze boom

Wijngaard met druivenDe geschiedenis van deze boom begint niet in Frankrijk, maar in China. Daar werd deze perzik al zo'n 4000 jaar geleden geteelt onder de naam 'Sing'.

Door de jaren heen verspreiden deze perzikbomen, langs de zijderoute tot deze uiteindelijk in Frankrijk uitkwamen.

In het begin van de 19e eeuw werden deze perzikbomen ineens heel populair in de franse wijnregio Coteaux du Lyonnais. Hiervoor zijn waarschijnlijk twee redenen.

Smakelijke perziken

De eerste is een heel simpele. Deze perziken groeien vrijwel in dezelfde omstandigheden als de druiven die daar geteelt werden. En deze differentiatie zorgte ervoor dat de wijnbouwers ook een tweede fruitsoort konden produceren, om zo hun "risico's" te spreiden.

De perziken stonden al snel bekend om hun goede smaak en goede transport-eigenschappen. Vooral verwerkt werden de perziken erg populair.

Meeldauw voorspellen

Maar er was ook een iets minder voor de hand liggende redenatie. De perzikboom, en dan vooral ook deze bloedperzik, is behoorlijk gevoelig voor meeldauw. Een ziekte die veel voorkomt in warme en vochtige gebieden, zoals dit wijngebied.

Als de perzikbomen aangetast worden door deze schimmel, duurt het nog maar enkele dagen totdat de druiven in de wijngaard hetzelfde lot zullen ondergaan.

Wijnboeren controleerden op dagelijkse basis de perzikbomen die tussen de rijen met druiven geplant stonden op meeldauw. Als een aantasting gevonden werd kon een preventieve behandeling bij de druiven worden gestart, om zo te voorkomen dat de oogst verloren zou gaan.

Niet meer relevant

Deze rol voor het voorspellen van een meeldauwaantasting is door moderne teeltemethoden en resistente rassen niet meer nodig. En het vele handwerk wat komt kijken bij het plukken van de kleine perziken van bomen die verspreid staan over de wijngaard maakte dat deze teelt niet meer commercieel interessant was. De bloedperzik is dus in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw verdwenen uit de wijngaard.

Bij de verzamelaar

Tegenwoordig is deze perzikboom vooral te vinden bij de liefhebber, die deze klassieke perzik met unieke eigenschappen graag in de tuin wil. Door de uitstekende smaak is deze perzik het verzamelen echt waard.

Tegenwoordig zijn er wel enkele, kleinschalige, commerciele perziktelers die dit ras weer aanplanten. Ze richten zich specifiek op liefhebbers die juist de heerlijke aromatische smaak van deze roodvlezige perziken mist.

Hiervoor wordt vaak de Sanguine de Savoie gebruikt. Een klassieke varieteit met zeer goede eigenschappen. Deze plant is (natuurlijk) ook bij ons te verkrijgen.

Bloedperzik 'Sanguine de Savoie' in de webwinkel

Een bloedperzik in de tuin

Rode perziken in een leiboomHet verzorgen van een bloedperzik is niet heel anders dan het verzorgen van een gewone perzikboom. Net zoals bij die bomen is het belangrijk om de boom goed te snoeien en bemesten. Meer informatie hierover vind je in het volgende artikel:

Een perzikboom planten en verzorgen

Meeldauw is bij de teelt nog steeds een uitdaging, maar met de juiste snoei en preventieve maatregelen is deze schimmel in ons klimaat gelukkig vaak te voorkomen. Een grotere uitdaging bij deze boom is de krulziekte, waardoor deze boom vooral geschikt is om in een kas aan te planten. Hiermee wordt aantasting namelijk voorkomen.

Bloedperzik zaaien

De meeste fruitbomen laten zich niet goed zaaien. Ze zijn niet "zaadvast" en de gezaaide planten hebben heel andere eigenschappen dan de moederboom. Ook zijn de bomen vaak niet groeikrachtig, of hebben juist veel te veel kracht.

Dit is bij de bloedperzik wat anders. Hoewel een geënte boom natuurlijk zijn voordelen heeft, kan een bloedperzik ook goed gezaait worden. De kans dat de boom die uit een pit groeit ook een bloedperzik is, is bij deze bomen redelijk groot.

Wil je liever een geënte boom, waar je sneller fruit van kunt plukken? Dan is een prachtige laagstam- of halfstam bloedperzik van het ras Roter Weinbergpfirisch bij ons te verkrijgen:

Roter Weinbergpfirsich in de webwinkel

Referenties

Foto van bloedperzik op witte achtergrond (foto bij titel) door The Greenery Nursery and Garden Shop. CC BY 2.0 licentie.

Foto van bloedperziken in boom (bij 'Peche de Vigne') door INRA DIST from France (Jean Weber). CC BY 2.0 licentie.

Foto van doorsnede van weinbergperzik met steen (bij 'Wat is een bloedperzik?') door Genet bij de Duitse WikipediaCC BY-SA 3.0 licentie

Tekening van Liege met sanguine tekenkrijt door Michel Stiévenart. CC BY-SA 4.0 licentie.

 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie