Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Drie fruitbomen die al in februari bloeien

Drie fruitbomen die al in februari bloeien

Frank Houweling

Gepubliceerd op 20-11-2022
Geschreven door Frank Houweling

Heb jij ook zo'n last van een winterdip? Koud, nat, en vooral die korte donkere dagen. Het maakt ons allemaal verlangen naar het voorjaar. Natuurlijk kunnen we de natuur een beetje helpen, door planten in de tuin te zetten die heel vroeg bloeien. Zo kun je al in het vroege voorjaar al genieten van prachtige bloesem in de tuin, en toch al een beetje voorjaarsgevoel krijgen. In dit artikel vertel ik je over de 3 fruitbomen en fruitstruiken die het allervroegst bloeien, en geef ik je tips en trucs om hier optimaal van te genieten.

Bloei in Februari

Deze perenbloesem zal aangetast worden door de late nachtvorst Wanneer deze drie planten bloeien hangt natuurlijk af van het seizoen. Als een winter lang en koud is zullen de planten hieronder pas in maart bloeien. Is de winter warm? Dan kun je al in februari van bloesem genieten. Ook een warme plaats, bijvoorbeeld een beschutte stadstuin of een warmte zuidermuur, kan zorgen voor een vroegere bloei.

Als bomen zo vroeg in het jaar bloeien is er natuurlijk wel het risico van nachtvorst. In het geval van de amandelboom kan nachtvorst tijdens de bloei ervoor zorgen dat je dat jaar geen oogst hebt. De boom zelf zal er geen schade aan oplopen. De andere planten in deze lijst zijn de wintervorst gewend, en zullen zich er weinig van aantrekken.

Amandelboom

Amandelbloesem van de amandel Robijn De amandelboom kondigd altijd het voorjaar aan door als allereerste fruitboom in onze winkel te bloeien. Vaak al in februari beginnen de eerste dieproze (of witte?) bloemen zichtbaar te worden. Doordat de amandelboom erg rijk bloeit op 'kale' takken (zonder dat er al blad gevormt is), geeft dit een opvallend vrolijk en zomers gezocht zo vroeg in het voorjaar.

Jammer genoeg is er rond die tijd nog vaak late nachtvorst, wat je dus zomaar je jaaroogst aan amandelen kan kosten. Wat doe je daaraan? Planten op een beschutte en warme plaats helpt, en het aanplanten van de amandel in een kas of serre verhelpt het probleem helemaal. Heb je deze luxe niet? Dan is het een kwestie van hopen dat de nachtvorst wegblijft, en er een goed amandeljaar volgt.

Amandelen bevatten cyanide, en moeten daarom eerst gebrand worden. Nadat ze gebrand zijn kunnen amandelen op veel verschillende manieren gebruikt worden: als een gezonde snack, onderdeel van de lekkerste gebakjes of in vele gerechten in de de mediteranne en midden oostersterse keuken. Genieten geblazen!

Een amandelboom kopen, planten en verzorgen

Dwergkwee

Bloemen van de dwergkwee Crimson and GoldOok de dwergkwee bloeit soms al in februari, maar vaak in de eerste weken van maart. Leuk aan de dwergkwee is dat de bloemen ook enkele weken blijven hangen. Het ras dwergkwee in ons assortiment, Crimson and Gold, bloeit met dieprode bloesem. Ook andere kleuren bloemen zijn beschikbaar!

Naast een heel mooie bloesem is de dwergkwee ook een heel praktische en dankbare plant. Het is een plant die weinig onderhoud nodig heeft en ook weinig ziektegevoelig is. De plant groeit het beste op goed doorlatende, licht zure grond, maar heeft niet veel zon nodig. Een plaats in de halfschaduw of zelfs schaduw is ook prima. Door de lage en compacte groei is de dwergkwee goed als bodembedekker te houden, Met jaarlijkse lichte snoei worden de struiken max. 50cm hoog.

De gele vruchten die in de zomer- en herfst vormen zijn niet alleen heel sierlijk, maar kunnen ook gebruikt worden als vervanger van kweepeer. Eet je de vruchten zelf niet op? Dan zijn vogels en dieren in de tuin je dankbaar, want deze plant is een belangrijke vorm van natuurlijke voedingsstoffen om de winter door te komen.

Een dwergkwee kopen, planten en verzorgen 

Gele kornoelje

Bloemen van gele kornoelje De gele kornoelje is een boom die jammer genoeg maar weinig wordt aangeplant. Dit is zonde, want het is een prachtige boom met een paar zeer positieve eigenschappen. Het is namelijk een sterke en gezonde boom, het is een boom met veel waarde voor de natuur, en het is ook een zeer sierlijke boom met gele bloesem en rode, smakelijke vruchten.

De bloeitijd van de Gele Kornoelje is opvallend. Al in het einde van februari zijn de gele bloemen zichtbaar. Doordat de gele kornoelje bloeit voordat deze blad vormt valt de bloesem extra op.

Plant de kornoelje het liefst op een kalkrijke, niet al te droge plaats. Een plaats in de zon is van belangrijk om de vruchten goed af te laten rijpen.

Een kornoeljeboom kopen, planten en verzorgen

Honingbes

De honingbes is ook wel bekend onder de naam meibes. Er is niet veel creativiteit nodig om te bedenken dat dit komt omdat deze bes al in mei afrijpt en te plukken is. Om zo vroeg af te rijpen moet de plant wel vroeg bloeien, en dat is dus ook het geval. Hoewel vaak toch wel één of twee weken later dan de eerder genoemde planten, is de honingbes toch vaak al in begin maart in bloei.

De bloei is niet heel opvallend met langwerpige, gele bloemen die vaak een beetje achter het blad verborgen zijn. Opvallend is de populariteit onder bijen: deze zijn ondanks de kou altijd in de grote getalen rond de honingbessen te vinden.

Een honingbes is en relatief gemakkelijke plant, die wel kieskeurig is wat betreft haar standplaats. Plant de honingbes op een licht zure, goed doorlatende grond. Bij voorkeur staat de plant in de halfschaduw.

Een honingbes kopen, planten en verzorgen

Het hele jaar bloeiende fruitplanten in de tuin

Oké, het hele jaar door bloeiende fruitplanten in de tuin is wat veel! Maar door de juiste fruitbomen- en struiken uit te kiezen is het wel mogelijk om een lange tijd prachtige bloemen in de tuin te hebben. Vooral in het voorjaar zijn er veel rijk bloeiende fruitbomen- en struiken.

Meer weten over fruitbomen en hun bloeitijden? Kijk dan naar dit handige overzicht.

Referenties

Foto van sneeuw op perenbloesem door FamartinCC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van bleosem van gele kornoelje door AudreyMuratetCC BY-SA 4.0 licentie

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie