Je hebt net je eerste druivenstruik aangeplant, en de oude rot op de volkstuin deelt het je even mede: niet vergeten om te krenten! Je eerste gedachte is misschien met de heerlijke zoete gedroogde druiven waar we allemaal eens van snoepen. Maar het werkwoord 'krenten' is iets anders. Als je een druivenstruik 'krent', dan haal je allerkleinste druiven weg om andere druiven meer ruimte te geven om te groeien. Maar hoe doe je dat? En waarom eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles!
Druif krenten voor grotere en meer smakelijke druiven
Een druif krenten wordt ook wel eens 'druiven dunnen' of 'dieven' genoemd. Simpelweg komt het erop neer dat je alle trossen langs gaat om daar een deel van de kleine druiven te verwijderen, om andere druiven in de tros de ruimte te geven om te groeien. Door een druif te krenten krijg je dus mooier gevormde trossen, waar minder ongegroeide druiven in hangen. De druiven die wel overblijven worden groot, zoet en sappig. Ook is er minder kans dat de individuele druiven beschadigen en daarmee worden er ook minder insecten en schimmelziekten aangetrokken.
Hoe je een druif kunt krenten
Een druif kun je het beste krenten in juni. De kleine druiven zijn al goed zichtbaar, maar de stelen van de individuele vruchten zijn ook nog goed te bereiken. Je kunt de druifjes nu met steel en al er met de hand uitdraaien, of een snoeischaar met een dunne punt gebruiken om dit te doen.
Hoeveel druiven je moet verwijderen bij het krenten hangt een beetje van het ras van de druif af. Dit is iets wat je met de tijd beter door krijgt. Bij de meeste rassen is het aan te bevelen om 10-20% van de druiven uit een tros te verwijderen. Verwijder dan natuurlijk vooral druiven op plaatsen in de tros waar veel druiven zitten, en verwijder geen druiven uit de meer 'open' gebieden in de tros.
Bij twijfel kunt je beter wat minder druiven verwijderen. Meer verwijderen kan natuurlijk altijd later nodig, als er toch nog druiven in de knel dreigen te raken.
Deze druiventros is gekrent. Nu staan de individuele druiven mooi van elkaar verwijderd waardoor ze allemaal de ruimte hebben om te groeien.
Niet alle druiven hoeven gekrent te worden
Tegenwoordig zijn er ook veel moderne druivensoorten waarbij de druiven verder van elkaar staan, en waar krenten dus ook minder belangrijk is. Belangrijke rassen waarbij krenten echt niet nodig is zijn Eddy's Blue Wonder, Einset Seedless en Boskoop Glory. Bij deze druivenrassen staan de individuele druiven in de tros van nature al zo ver uit elkaar, dat ze zonder verdere trosdunning goed groeien.
De druif op de foto hiernaast is een Eddy's Blue Wonder en is niet gekrent. Zoals je kunt zien zijn (bijna) alle druiven mooi volgroeid. De trossen van dit ras zijn wel wat kleiner, maar de individuele druiven mooi zoet en sappig.
Wat als je een druif niet krent?
Gelukkig is het niet heel ernstig als je een druif niet gekrent hebt. Hoewel de plant nog steeds trossen met smakelijke druiven zal geven, zal het door het seizoen heen steeds duidelijker worden dat er teveel druiven in een tros zitten. Sommige druiven zullen wel uitgroeien tot hun volledige grootte, maar andere druiven die geklemt zitten tussen anderen blijven klein en rijpen soms zelfs niet goed af.
Kom je hier vroeg in het seizoen achter? Dan kun je de druif alsnog krenten. Later in het seizoen is het waarschijnlijk beter om de trossen te laten zoals ze zijn, en van de druiven te genieten zoals ze zijn. Het volgende jaar kan je het opnieuw proberen en de druiven wel goed krenten.
Deze druif 'Bianca' is niet gekrent. De tros is te vol waardoor niet alle druiven goed zullen afrijpen. Sommige druiven zijn al duidelijk kleiner dan anderen.
Nog steeds geen mooie druiven?
Hoewel krenten zeker kan helpen om je die grote, zoete druiven te geven die je wilt, is het niet altijd de gouden tip waar je naar op zoek bent. De ideale druif is een combinatie van de juiste snoei, bemesting, krenten en het juiste ras. Toch zijn de druiven uit de tuin niet altijd zo zoet als bij de groenteboer. Dit is het verschil in klimaat tussen de warme landen waar deze druiven vandaan komen en ons kikkerlandje.
Hoewel zoete druiven in Nederland tegenwoordig zeker lukt, is het kweken van een grote zoete druif nog steeds lastig. Wil je deze toch echt hebben, en heb je een kas? Dan kan een kasdruif zoals Golden Champion, Frankenthaler of Black Allicante een oplossing zijn.