Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Ontbladeren: blad verwijderen bij een druif voor zoetere vruchten

Ontbladeren: blad verwijderen bij een druif voor zoetere vruchten

Frank Houweling

Gepubliceerd op 21-09-2023
Geschreven door Frank Houweling

We willen natuurlijk allemaal de zoetste en lekkerste druiven uit de tuin kweken. En daarom zorgt de echte druivenliefhebber goed voor zijn of haar planten: ze worden gesnoeid, bekalkt, bemest en wanneer nodig wordt er water gegeven of ziekten bestreden. En ook trossen krenten is iets wat wordt gedaan om de mooiste trossen te kunnen plukken. Maar één truc uit de trucendoos van de professionele wijngaard wordt overgeslagen: bladsnoei. In dit artikel vertellen je over bladsnoei en hoe je dit bij jouw druivenstruiken kunt toepassen om nog grotere, mooiere en zoetere druiven te kunnen plukken.

Waarom zou je het blad snoeien?

Tros druiven van de vingerdruif Het verwijderen van bladeren bij de druiventrossen (ook wel bekend als bladsnoei) is een belangrijke praktijk in de wijngaard die aanzienlijke voordelen kan opleveren voor zowel de gezondheid van de plant als de kwaliteit van de uiteindelijke oogst. Er zijn verschillende redenen waarom bladsnoei een waardevolle stap is in het verzorgen van druivenranken:

  • Ten eerste draagt het bij aan een betere luchtcirculatie binnen de plant, wat op zijn beurt de kans op schimmelaantastingen zoals meeldauw en Botrytis rot vermindert. Door overtollige bladeren weg te nemen, krijgen schimmels minder kans om vocht vast te houden en zich te verspreiden, wat essentieel is om de gezondheid van de plant te waarborgen.
  • Een ander voordeel van bladsnoei is het creëren van optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van de druiventrossen. Door bladeren te verwijderen die de trossen overschaduwen, krijgt de zon betere toegang tot de trossen. Dit zonlicht bevordert diepere kleuren en een rijkere smaak in de druiven, wat een positieve invloed heeft op de uiteindelijke wijnproductie.
  • Bovendien versnelt de blootstelling aan meer zonlicht het rijpingsproces van de trossen en verhoogt het de suikerniveaus in de druiven. Dit resulteert in een gebalanceerdere verhouding tussen zuren en suikers, wat op zijn beurt bijdraagt aan de algehele smaak en kwaliteit van de druiven.
  • Opmerkelijk is ook dat bladsnoei het aroma van de druif kan beinvloeden. In sommige gevallen kan het vegetatieve aroma's verminderen en meer fruitige aroma's toevoegen.

Al met al kan het wegsnoeien van bladeren voor de trossen, en daarmee direct zonlicht op de trossen, veel voordelen hebben voor de druivenstruik. Maar er zijn niet alleen voordelen.

Alleen de bladeren voor de trossen

Druif Eddy's Blue Wonder Eén van die nadelen ligt nogal voor de hand. De druivenstruik heeft natuurlijk gewoon bladeren nodig voor fotosynthese. Zonder bladeren kan de druif geen water en licht omzetten in energie, en zullen de druiven dus niet groeien.

Daarom is het belangrijk om alleen de bladeren die het zonlicht wegnemen van de druiventrossen te verwijderen. Andere bladeren, die de struik van energie voorzien, mogen gewoon blijven hangen. Sterker nog: ze zijn belangrijk voor de struik!

Gelukkig maakt een druivenstruik over het algemeen erg veel blad aan. En het verwijderen van enkele bladeren kan dus geen enkele kwaad.

Voor welke druiven

Hoewel het verwijderen van de bladeren dus veel voordelen heeft voor de smaak, worden de druiven vaak wel wat kleiner. Dit is helemaal geen probleem voor een wijndruif, sterker nog, de schil is erg belangrijk voor de smaak en een kleinere druif betekent meer schil! Maar voor een consumptiedruif is dit toch wel een groot nadeel.

Daarom is het te adviseren om bladsnoei toe te passen bij echte wijndruiven, zoals de Pinot Noir, maar niet bij echte consumptiedruiven zoals de Boskoop Glory.

In welke tijd van het jaar

De beste tijd om bladeren te verwijderen is als de druiven net beginnen te groeien, en nog de grootte hebben van een erwt. Meestal is dit zo rond mei of juni.

Je verwijdert genoeg bladeren om ervoor te zorgen dat de tros het grootste deel van de dag in de zon hangt. Meestal verwijder je hiervoor 3 tot 5 bladeren per tros, maar soms heb je geluk en hoeven er geen bladeren te worden verwijderd.

Verder lezen

Een druivelaar in de tuin zorgt ervoor dat je heerlijke trossen met druiven kunt plukken. Maar om echt lekkere druiven te kunnen plukken zijn het juiste ras en de juiste verzorging erg belangrijk. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder:

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie