Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een bramenstruik in pot houden: onze favoriete soorten en tips voor de verzorging

Een bramenstruik in pot houden: onze favoriete soorten en tips voor de verzorging

Frank Houweling

Gepubliceerd op 02-04-2024
Geschreven door Frank Houweling

Bramen zijn heerlijk zachtzure en sappige vruchten. Zeer smakelijk om direct uit de struik te plukken, maar op hun lekkerst in huisgemaakte bramenjam. Maar wat als je nu geen ruimte hebt voor een grote bramenstruik in de tuin? Ben je dan aangewezen op wildplukken of de supermarkt? Gelukkig niet! ook in een pot kan een bramenstruik gehouden worden. Je moet dan alleen wel het juiste ras kiezen. In dit artikel vertellen we welke bramen geschikt zijn, en hoe je een bramenstruik in pot precies verzorgd.

Fruit op eenjarig of tweejarig hout

Braam in struik De meeste bramenstruiken geven fruit op tweejarig hout. Dit betekent dat takken die dit jaar groeien pas volgend jaar bramen gaan geven. Als je dit combineert met de groeistijl van een braam is het niet ideaal voor in pot. Een braam groeit namelijk met lange, hangende takken en enorm veel groeikracht. Deze takken kunnen soms wel twee meter verder op de grond hangen.
Er zijn gelukkig ook enkele bramen die op eenjarige takken fruit dragen. Deze groeien ook iets langzamer en bossiger, en mogen dus aan het einde van het seizoen ver teruggesnoeid worden. Dit maakt ze wel goed geschikt om in een pot te houden.

Het beste kies je voor in pot dus een braam die op éénjarig hout fruit draagt. Onze favoriete bramenstruiken om in pot te houden zijn:

Een braam in pot houden

Bramen in struik Als je een braam in pot houd, moet je dus rekening houden met het juiste ras. Daarnaast is ook de juiste pot belangrijk. De braam is echt een buitenplant, en kan niet in huis gehouden worden. Je moet hem dus ook in een pot planten die geschikt is voor gebruik in de buitenlucht, en niet stuk gaat met vorst. Gebruik een pot met een inhoud van zeker 20 liter, en vul hem met gewone of veenvrije potgrond. Hydrokorrels kunnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de plant minder vaak water nodig heeft.

Verzorging

Een plant in pot vraagt altijd wat meer verzorging dan in de buitenlucht. Geef een bramenstruik in pot op warme dagen goed water. Ook is het belangrijk om de struik jaarlijks terug te snoeien en te bemesten. Dit bemesten doe je in het vroege voorjaar.

Oogsten en bewaren

Als laatste moet je ook het oogsten niet vergeten. De meeste bramen oogst je in juli of augustus. Door ze te verwerken kan je voor een langer seizoen van bramen genieten. Want in de koelkast zijn ze maar enkele dagen goed te houden.

Hangende takken

Hangende tak met bramen in een bramenstruikEen dwergras zoals de Little black prince en Dima moet minder snel last krijgen van de hangende takken waar de braam bekend om staat. Toch kan het ook bij die rassen voorkomen.

Door takken op te binden aan bamboe stokken (tonkinstokken) in de pot gestoken zijn kan dit hagen en omvallen voorkomen worden, en ook een beter oogst worden behaald. Natuurlijk kan er ook gebruik gemaakt worden van een klimrekje of draden om de takken langs op te binden.

Gebruik wel bindbuis voor dit opbinden en niet touw of ijzerdraad, want dit kan in de takken snijden en ze verstikken.

Overwinteren

De bramenstruik is zeer goed winterhard. Ook in een pot kan deze struik goed buiten overwinterd worden. Plaats de pot wel het liefst op een wat beschutte plaats. Bijvoorbeeld naast een muur of bij een afdakje Zo kan lichte schaduw bij zware vorst voorkomen worden.

Andere struiken die goed in een pot kunnen groeien

Naast bramen zijn er ook andere fruitstruiken die goed in een pot gehouden kunnen worden. Goed geschikt zijn bijvoorbeeld:

Gele frambozen in een struik

De framboos 'Good as Gold' is ook perfect om in een pot te houden.

Verder lezen over bramenstruiken

Ben je nu heel enthousiast geworden over een bramenstruik in de tuin of op het balkon? Lees dan snel verder over bramenstruiken:

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie