Appels zijn er in allerlei kleuren, vormen en maten. Toch zien we in de supermarkt vooral middelgrote, rode appels met een egale ronde vorm. Deze appels zijn natuurlijk erg mooi. Maar een beetje eentonig is het wel. Het aanplanten van een appelboom die gele appels geeft brengt wat meer variatie in de fruitschaal.
Veel verschillende soorten
Bij gele appels denken we toch vooral aan de Golden Delicious. Deze appel is de enige gele appel die in de supermarkt te vinden is, en met afstand het bekendste gele appelras.
Toch zijn er veel meer soorten appelbomen die gele appels dragen. In dit artikel geven we een overzicht van alle soorten.
Voordat we beginnen, de regels:
- Alle appelbomen tellen mee: klein, groot, zoet of zuur. Zolang ze maar geel zijn.
- Alleen appels met een egale, gele kleur tellen mee. Gele appels met een rode blos, zoals de bekende Elstar of de prachige Present van Engeland, vallen buiten de lijst. Ook groene appels vallen buiten de boot.
Golden Delicious
De Golden Delicious is dus de bekendste gele appel. De Golden is zo beroemd geworden omdat het een tijd lang de meest geteelde appel in de wereld was. Deze eer was vanwege de goede teelt-eigenschappen van deze appel: een aangename, zoete smaak en een goede houdbaarheid, en ook is deze appel goed te transporteren zonder dat de appels beschadigd raken.
Tegenwoordig zijn er ook veel andere appels met deze goede eigenschappen, waardoor de populariteit van Golden Delicious appels een beetje afneemt. Veel van die appels hebben wel weer een beetje DNA in zich. Soms direct, zoals de Gala, van wie één van de ouders de Golden Delicious is. Maar in het geval van moderne clubrassen is de Golden Delicious één van de grootouders.
De oorkomst van de Golden Delicious ligt in de Verenigde Staten. Het was een toevalszaailing op de boerderij van Mullins in West Virginia in het begin van de 20e eeuw. In 1916 werd het ras commercieel op de markt gebracht, en kwam het dus al snel de hele wereld over.
De Golden Delicious is enigszins zelfbestuivend, maar met een bestuiver in de buurt kan je meer appels plukken. De boom is zeer productief, en de prachtige diepgele appels kunnen in oktober geplukt worden. Soms zijn ze eind september al rijp.
Bekijk Golden Delicious in de webwinkel
Gold Sensation
Gold Senstion is een appelboom uit onze 'Sensation'-reeks. Samen met de Red Sensation en Green Sensation zijn dat drie zuilappelbomen met elk hun eigen unieke smaak. De Gold Sensation is zoet tot zachtzuur. De Red Sensation is zachtzuur en knapperig. En de Green Sensation, die is heerlijk friszuur.
De oorkomst van de Gold Sensation zal geen enorme verassing zijn. De vader is namelijk een Golden Delicious, de gele appel die we allemaal kennen. Hier komt de zoete smaak en goede houdbaarheid vandaan. De moeder is de Wycik: een appel met deze bijzondere zuilvormige groeiwijze.
Alle drie deze bomen groeien zeer langzaam, en vormen bijna geen zijtakken. De appels, die groeien direct aan de stam van deze appelboom. Daarom is zo'n Gold Sensation appelboom ideaal voor kleinere tuinen, en je kunt hem ook goed in een pot houden. Omdat zo'n zuilappelboom boom zo klein blijft, noemen we hem ook wel eens een mini appelboom.
De Gold Sensation appelboom geeft makkelijk vrucht, en is geheel zelfbestuivend. Je kunt ze in augustus of september plukken, en daarna redelijk goed bewaren. Bij mij thuis belanden de appels opvallend vaak in de havermout, voor een smakelijk en gezond ontbijtje. Eet smakelijk!
Zuil appelboom Gold Sensation in de webwinkel
Zuilappelbomen in onze showtuin. De Gold Sensation staat op de 2e en 3e rij.
Goldcats
De appel Goldcats is nog een gele zuilappelboom. Ook deze boom groeit smal, tot zo'n 20cm breed. De appels groeien ook hier direct aan de stam.
Deze appel komt uit de cats serie, met onder andere Suncats, Starcats, Redcats en Greencats.
Het ras Goldcats is in 1996 gevonden uit een krusiing van de Waltz en Calagolden appelrassen. De appels zijn zoet tot zachtzuur van smaak en laten zich goed bewaren. Ze zijn vooral goed geschikt voor consumptie als handappel, en laten zich ook goed bewaren. De Goldcats is ook een gezonde appelboom, met goede resistentie tegen ziekten.
Bekijk de zuilappel Goldcats in de webwinkel
Apistar
De Apistar ® is een bijzondere appel, met een heel bijzondere stervormige groeivorm. Waarschijnlijk is de Apistar de ouderwetse Api Etoile appelboom, of een moderne kruising van dit ras.
De Api Etoile is een ouderwets frans ras, waarschijnlijk uit de 17e eeuw. In de victoriaanse tijd werden deze appels populair vanwege hun bijzondere vorm.
Die prachtige vorm die wat doet denken aan een ster. Dit maakt ze zeer goed geschikt voor decoratie.
De smaak van deze appels is prima: zachtzuur en zeer goed geschikt om direct op te eten. Maar deze appel komt wat smaak en opbrengst natuurlijk niet mee met 'moderne' appelsoorten.
Ondanks dat dit zo'n leuke appel is, heb ik wel even getwijfeld of hij in deze lijst voorkomt. Want hoewel de appel meestal geel van kleur is, laat hij soms ook een rode blos zien.
Bekijk Apistar in de webwinkel
Transparente Jaune
De Transparente Jaune is een heel oud appelras. Deze appel wordt ook wel het oogstappeltje genoemd, verwijzend naar de zeer vroege pluktijd. Ook de naam Yellow Transparent, een engelse vertaling van de naam, wordt gebruikt.
Waarschijnlijk is het ras ergens in het begin van de 19e eeuw gevonden in de baltische staten. Het ras werd daarna door de boomkwekerij M. Wagner in Riga vermeerdert. Echt populair werd het ras toen het in 1852 naar Frankrijk kwam, en in 1870 in Noord-Amerika. Het ras won aan populariteit vanwege de zeer goede winterhardheid en vroege rijping.
De zeer vroege pluktijd van deze appel heeft namelijk zijn voordelen. Doordat je deze gele appels al in juli of augustus kunt plukken, kan je eerder dan anderen al genieten van verse appels uit je eigen tuin. Fijn, want thuis, zonder professionele koeling, is het lastig om appels jaarrond te bewaren.
Toch kiezen veel mensen ervoor om te wachten op een iets latere appel, zoals de Discovery. De smaak van de Yelllow valt namelijk wat tegen, waardoor deze beter geschikt is als moesappel dan als handappel.
Bekijk de Transparente Jaune in de webwinkel
Ananas Reinette
De Ananasreinette is een historische appel met een lokaal tintje. Het ras is namelijk rond 1820 in Nederland gevonden.
De appels zelf zijn redelijk klein, ongelijkmatig en hebben een prachtige diepgele kleur. Deze kleur doet enrom denken aan de kleur van het vruchtvlees van een vers open gesneden ananas. Helder geel, met grijze stippen.
Omdat de opbrengst relatief klein is, is deze appel niet geschikt voor commerciele teelt. Toch is het wel een leuk ras voor de hobbytuin. De appels hebben een bijzonder uiterlijk, een mooi verhaal en een goede smaak. Zachtzuur, sappig en lekker fris. En met een lichte hint van ananasaroma om van te genieten.
Al met al een ideale appel voor de verzamelaar.
Bekijk de Ananasreinette in onze webwinkel
Golden Hornet
Als sierappel zou je de Golden Hornet niet zo snel in een boomgaard verwachten. Toch wordt deze appelboom met enige regelmaat aangeplant. Vooral omdat deze appel een heel sterke bestuiver is, die andere appelbomen van een grote oogst kan voorzien.
De Golden Hornet geeft een grote hoeveelheid kleine, gele appels die opvallend lang blijven hangen. Wanneer je ze niet plukt hangen ze zeker tot het midden van de winter, en kunnen ze dus ook een goede 'midwinter' snack vormen voor de lokale vogels.
Als je ze wel plukt kunnen sierappels zoals deze wel gebruikt worden voor het maken van appelmoes of appelcider. Sierappels zijn namelijk gewoon eetbaar, al is het met een zure en soms wat bittere smaak.
Bekijk de Golden Hornet in de webwinkel
Referenties
Foto van ananasreinette door Shuhrataxmedov. CC BY-SA 3.0 licentie.
Foto van Apistar (api etoile) appel door Sukkoria. CC BY-SA 4.0 licentie