Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een bramenstruik uitleiden

Een bramenstruik uitleiden

Frank Houweling

Gepubliceerd op 31-07-2023
Geschreven door Frank Houweling

Een bramenstruik uitleiden of opbinden is de beste manier om te voorkomen dat de struik niet te groot wordt en veel vruchten draagt. Je kunt een braam uitleiden tegen een schutting of muur, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een rij bramen in het midden van de moestuin zetten. In dit artikel vertellen we je meer over het uitleiden van bramen, en vertellen we je ook hoe.

Waarom een bramenstruik uitleiden?

Bramen aan een Thornless Evergreen struik Een bramenstruik is van nature een hele grote en volle struik. Dit heeft enkele grote nadelen:

  • Een bramenstruik in zijn 'originele groeivorm' past maar in heel weinig tuinen.
  • De binnenkant van zo'n grote struik is vaak kaal,en bevat geen vruchten. En als er al vruchten in zaten, kan je er moeilijk bij.
  • De vochtige donkere binnenkant van de struik is een makkelijke manier voor schimmelziekten zoals braamroest om zich te verspreiden.

Natuurlijk kan je de bramenstruik goed snoeien om dit te voorkomen. Maar makkelijker dan het snoeien van zo'n wilde struik is het systematisch aanbinden en snoeien van een bramenstruik in een leivorm.

Door een bramenstruik uit te leiden neemt deze minder ruimte in beslag, heeft deze minder last van ziekten en geeft deze meer en beter fruit. Alleen maar voordelen dus!

Benodigdheden om uit te leiden

Een bramenstruik in pot bij ons in de winkel Een bramenstruik is geen klimplant, en het is dus wel belangrijk om de bramenstruik vast te blijven binden aan de leiconstructie. Gewoon een kale schutting is niet genoeg voor een bramenstruik om in bedwang te blijven.

Zorg daarom dat je het volgende hebt:

  • Een plek met niet al teveel wind, het liefst met zon of halfschaduw.
  • Een schutting of muur waar draden tegenaan zijn gespannen, of palen met daartussen draden op elke 20 tot 30 centimeter Zorg dus dat je minimaal 6 lagen aan draden hebt. In plaats van draden kan ook een stalen rek gebruikt worden.
  • Flexibel bindbuis om de takken vast te binden. Gebruik geen ijzerdraad of touw, aangezien dit de takken kan beschadigen.
  • Een bramenstruik natuurlijk!

Grootte van de leistruik

De leiconstructie bepaald hoe groot de bramenstruik uiteindelijk kan worden. Een gezonde bramenstruik heeft best wel wat groeikracht en het is belangrijk dat er genoeg ruimte is voor de struik om te groeien.

De constructie moet daarom minimaal 2 meter breed zijn, maar 3 meter is beter om de braam voldoende ruimte te geven. De Thornless Evergreen groeit iets rustiger, en zou ook gebruik kunnen worden bij een constructie van maar 1.5 meter breed (met voldoende snoei natuurlijk).

Leistruik met bramen

Zorg ervoor dat de bramenstruik genoeg ruimte heeft om te groeien. Een ruimte van minimaal 2 meter breed is belangrijk.

Het leiden van de bramenstruik

Bij het leiden van een bramenstruik moet je er rekening mee houden dat bijna alle bramenstruiken fruit dragen op tweejarig hout. Je wilt dus een mix van takken uitleiden waarbij de helft van de takken vorig jaar gegroeid is, en dit jaar fruit draagt, en een ander deel van de takken dit jaar is gegroeid en volgend jaar fruit gaat dragen.

Hoofdtakken om vrucht te dragen

Zorg er als uitgangspunt voor dat je 6 mooie, grote takken overhoud na de wintersnoei. Deze leid je het liefst horizontaal naar beide kanten uit, waardoor je 6 mooie horizontale takken hebt. Deze bind je elke 30 tot 40cm vast aan de draden met bindbuis. Dit zijn de nieuwe hoofdtakken. Zijtakjes van deze hoofdtakken laat je zitten, zo lang ze geen licht wegnemen van bessen. Als dit wel het geval is, verwijder je de zijtakjes helemaal.

Een bramenstruik uitleiden

De takken groeien op verschillende punten uit de grond en worden op verschillende 'lagen' naar links en rechts uitgeleid. Op deze manieren vangen alle takken goed licht en warmte.

Nieuw vruchthout

Naast deze 6 hoofdtakken laat je ook 6 nieuwe takken groeien. Deze komen bij een braam vanzelf uit het wortelgestel naar boven. Deze takken begin je vast te binden aan de 6 overgebleven horizontale draden, en ook deze bind je vast na elke 30 tot 40cm. Deze takken geven dit jaar geen fruit.

Wintersnoei

Tijdens de winter of voorjaarsnoei verwijder je zieke en beschadigde takken, en takken die dat jaar fruit hebben gedragen. Als alles goed gegaan is heb je 6 mooie horizontale takken die dat jaar geen fruit hebben gedragen. Deze laat je staan, zodat ze volgend jaar fruit kunnen gaan dragen. De takken die al wel fruit gedragen hebben verwijder je helemaal, tot ongeveer 10cm boven de grond.

Het juiste moment om een bramenstruik uit te leiden

Bloemen van braam Een bramenstruik plant je het beste in de herfst of het vroege voorjaar. Bij het planten bind je direct de eerste takken vast. Als niet alle takken lang genoeg zijn om een eigen ligger te halen, bind je takken vast zodat ze verticaal staan. Je kunt ze dan later afbuigen en vastbinden naar een vrij horizontaal draad.

Gebruik na het aanplanten elke paar weken bindbuis om nieuwe zijtakken goed vast te binden. Vooral in het voorjaar, als de bramenstruik het meeste groeit, is het belangrijk om goed vast te blijven binden.

Als de struik vruchten begint te produceren of wanneer alle horizontale draden zijn bezet door een hoofdtak begin je nieuwe grote zijtakken en nieuwe takken die vanuit de grond omhoog komen af te snoeien in plaats van vast te binden.

Als je in de winter of het vroege voorjaar de braam snoeit kan je de nieuwe takken, die het volgende jaar fruit gaan dragen, gaan aanbinden om zo de nieuwe struik te vormen.

Een uitgeleide bramenstruik snoeien

Een uitgeleide bramenstruik snoei je precies zoals je ook een bramenstruik in struikvorm zou snoeien. Snoei de struik in de winter of het vroege voorjaar.

Snoei takken weg die vrucht hebben gedragen maar behoud nieuw gegroeide takken, zodat deze het volgende seizoen fruit kunnen dragen. Ook takken die ziek of beschadigd zijn mogen tot aan de bodem verwijderd worden. 

Vergeet na het snoeien niet om de takken weer correct aan te binden!

Tijd voor een bramenstruik in de tuin!

Vruchten van een bramenstruik Wil je ook een bramenstruik in de tuin? Lees dan even hier verder:

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie