Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een kerstmenu met fruit uit eigen tuin

Een kerstmenu met fruit uit eigen tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 22-12-2023
Geschreven door Frank Houweling

Wij zijn helemaal dol op fruit. En niets is lekkerder dan fruit uit eigen tuin. Dus wij dachten: wat nou als je een kerstmenu zou samenstellen, helemaal van fruit uit eigen tuin? Het resultaat zie je hieronder! Misschien is een kerstmenu met alleen fruit wat te gek, en dan kan je natuurlijk ook gewoon één recept hieronder opnement in je kerstmenu. Veel kookplezier!

Amuse: vijgen met balsamicodressing

Screenshot vijgen met balsamico recept We beginnen doorsimpel met vijgen en balsamico. De laatste vijgen uit je tuin pluk je meestal zo begin oktober. Met de late herfst dit jaar heb je misschien zelfs eind oktober nog wat vijgen geplukt. Toch zal dat niet laat genoeg zijn geweest, want verse vijgen zijn echt maar enkele dagen tot misschien weken houdbaar in de koelkast. Wil je dus vijgen met balsamicodressing maken van je eigen vijgen? Dan zit er niets anders op dan ze in te vriezen!

Het liefst gebruik je voor dit recept natuurlijk mooie, dokere vijgen. De Brown Turkey, Chelsea of Ronde de Bordeaux zijn daarvoor ideaal. 

Bekijk het recept

Voorgerecht: caprese van kakifruit

Screenshot recept caprese met kakifruitDe kakiboom is in steeds meer Nederlandse tuinen terug te vinden. Daar hebben de kakibomen die bij ons te verkrijgen zijn wel aan meegeholpen. Een oudere kakiboom is in Nederland ook redelijk goedwinterhard.

Kakibomen rijpen pas ergens in november af, en hebben daarna nogal eens een korte tijd nodig op de fruitschaal om af te rijpen. Het is dus niet helemaal onredelijk om te denken dat je een kaki uit je eigen tuin gebruikt voor dit recept, maar kaki's van de groenteboer mogen natuurlijk ook.

De zoete smaak van de kaki's is een leuke variatie op het bekende caprese-gerecht, en geeft ook een prachtig kleurcontrast. Echt een leuke toevoeging aan het kerstmenu dus!

Bekijk het recept

Hoofdgerecht: Gevulde pompoen met cranberry en pecannoten

Screenshot recept gevulde pompoen met cranberry en pecannoten Om maar eens met de traditie te breken hebben we gekozen voor een vegetatisch hoofdgerecht. Met een beetje geluk haal je alle ingrediënten hiervoor gewoon uit je eigen volkstuin. De grote, uitgeholde pompoen is gevuld met heerlijke cranberry's en pecannoten. Het is dus een heerlijke combinatie van zoete en zachtzure smaken, en genoeg krokante 'crunch'. Door de felle kleuren is dit gerecht niet alleen heel lekker, het is ook een prachtig decoratiestuk voor de kersttafel. Smullen maar!

Bekijk het recept

Bijgerecht: Venkelsalade met hazelnoten

Screenshot recept venkelsalade met hazelnoten Naast dat zoete hoofdgerecht is ook iets hartigs nodig ter afwisseling. Deze venkelsalade met hazelnoten leek ons daarvoor een goede kandidaat.

De Venkel heeft een wat hartige en frisse smaak, die goed combineert met de knapperige hazelnoten. De sinaasappel die ook in het gerecht gaat geeft het recept nog wat meer frisheid.

Deze salade maak je met venkel en hazelnoten uit je eigen tuin. En de sinaasappel die je nodig hebt, die kan je natuurlijk ook zelf kweken in de kas. Daarmee maak je dit gerecht helemaal uit je eigen tuin! 

Bekijk het recept

Bijgerecht: klassieke stoofpeertjes

Screenshot recept stoofperen Wat is een kerstmenu zonder stoofpeertjes? Er is eigenlijk maar één peer die je gebruikt voor stoofperen: de Gieser Wildeman. Maar dat zeggen we misschien ook wel omdat dit ras van origine uit Boskoop komt, en daar is onze kwekerij ook gevestigd. Natuurlijk zijn er ook andere peren die je kunt stoven. Daarover lees je hier: de beste perenrassen voor stoofperen.

Stoofperen oogst je over het algemeen zo rond oktober. Je kunt ze daarna op een koele en droge plek erg lang bewaren. Als de kerst er aan komt haal je je eigen peren te voorschijn, en kan je aan de slag gaan!

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om peren te stoven. Je kunt dus heerlijk varieren en aan een bestaand recept je eigen draai geven. Zo geniet je thuis van een heerlijk winters gerecht.

Bekijk het recept

Nagerecht: Mini-appel-mascarponetaartjes met amandelschaafsel

Screenshot recept appel mascarponetaartjes met amandel Het is gelukkig niet erg lastig om een nagerecht met fruit te vinden. Bijn alle klassieke kerst nagerechten zitten vol met fruit.

Het is dan wel weer wat lastiger om fruit uit je eigen tuin te gebruiken. De meeste kerstrecepten gebruiken namelijk bessen, frambozen of kersen. Heerlijk, en ook goed in je eigen tuin te kweken. Maar het zijn allemaal soorten zomerfruit, die je ergens tussen juni en september plukt. Dat is maanden voor kerst! Er zit dus niet veel anders op dan deze invriezen, of op zoek gaan naar een recept wat ander fruit gebruikt.

Wij kwamen uit op dit leuke recept voor appel-mascarpone taartjes.

Dit recept is wel goed te maken met fruit uit je eigen tuin. Je kunt herfstappels lang bewaren op een koele en droge plek. De bekende Elstar is een goede bewaarappel, maar ook de JonathanBraeburn en Jonagold laten zich goed bewaren. Geroosterde amandelen, uit eigen tuin natuurlijk, bewaar je in een afgesloten bakje op een droge en koele plek.

Bekijk het recept

Referenties

Foto van fruitsalade door dnmCC BY-SA 3.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie