Stoofperen zijn oudhollands genieten! Heerlijke zoete, dieprode peren zijn een geweldig tussendoortje of dessert. Een groot voordeel van stoofperen is dat ze lang te bewaren zijn. Bijvoorbeeld ingevroren, of ouderwets in een wekpot. Op deze manier kunt je goed uw peren bewaren. Maar welke perenrassen zijn er nou geschikt om stoofpeertjes van te maken? En welke zijn nu eigenlijk het lekkerste? Je leest er alles over in dit artikel!
Stoofperen maken kan niet met elke peer
Niet elke peer is geschikt om stoofperen meet te maken. Als je het verkeerde ras peer kiest zal deze door het koken niet veranderen in een mooie dieprode, zachte maar hele peer, maar tot een soort 'perenmoes'. Zeker niet vies, maar echt helemaal niet hetzelfde.
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar.
Er zijn wel enkele peren die zowel als stoofpeer- als als handpeer geschikt zijn. Het is dan, hoe gek het ook klinkt, beter om de peer wat onrijp te plukken. Onrijp zijn ze namelijk beter geschikt voor het stoven, en geheel rijp beter als 'handpeer' om direct op te eten.
Wilt je dus een echte stoofperenboom? Plant dan één van de onderstaande rassen aan. Zo haalt je een peer in huis die niet geschikt is om direct op te eten, maar wel heerlijk te stoven is!
Gieser Wildeman
Bij het schrijven van een artikel over stoofperen is het onmogelijk om niet de Gieser Wildeman te noemen. Dit ras, soms ook gekscherend de Wilde Gieserman genoemd, is zo wild helemaal niet. Het is wel een heerlijke stoofpeer.
De peren zijn klein, rond en hebben een donkerbruine tot rode kleur. Opvallend is ook hoe hard het vruchtvlees is. Deze peer is totaal ongeschikt als handpeer. Maar, als je deze peer langzaam stooft komt er een prachtige rode stoofpeer uit die geen gelijke kent.
Belangrijk is wel om de Gieser WIldeman te plukken als deze goed afgerijpt is. Vroeg plukken verhoogt de houdbaarheid, maar komt de smaak niet ten goede. Een afgerijpe Gieser Wildeman kan zonder toevoegingen (wijn, suiker etc.) worden gestooft en zal dan een prachtige, dieprode en vooral zoete stoofpeer opleveren!
De Gieser Wildeman brengt voor veel mensen een warme herinnering mee. Deze is zo sterk dat wij met enige regelmaat benaderd worden door mensen die jaren geleden naar het buitenland zijn geemigreerd, en op zoek zijn naar een boom om zo ook Gieser Wildeman stoofperen in hun thuisland te kunnen eten. Je moet het er maar voor over hebben!
Een praktisch voordeel aan de Gieser Wildeman is dat dit ras zelfbestuivend is. Je hebt dus maar één boom nodig in de tuin om fruit te kunnen plukken. Wel is het zo dat je met een andere perenboom van een ander ras in de buurt, door de kruisbestuiving, meer fruit kunt plukken. Een goede combinatie is bijvoorbeeld Conference en Gieser Wildeman. Deze perenbomen zijn goede bestuivers voor elkaar: de Conference is een smakelijke handpeer, en de Gieser WIldeman een geweldige stoofpeer.
Gieser Wildeman in onze webwinkel
Saint Remy
Heel soms kom je dit ras nog tegen bij de betere groenteboer: Saint Remy. Deze klassieke franse peer wordt nog in kleine hoeveelheden commercieel geteeld, en is een geweldige stoofpeer. Volgens sommigen zelf nog beter dan de Gieser Wildeman.
De peren van de Saint Remy zijn redelijk klein, rond en opvallend groen met een rode blos. Ze zijn zeer aromatisch en koken mooi rood, tot een zeer smakelijke stoofpeer. Wel zijn ze iets minder zoet dan de Gieser Wildeman. De echte zoetekouw zal dus wel wat suiker willen toevoegen.
Voordelen van dit ras zijn de sterke en gezonde boom waar je weinig problemen mee zult hebben en de hoge productie. Ook kan de Saint Remy peer goed bewaard worden, zeker wel enkele weken tot gekoeld enkele maanden. Dit zonder dat de kwaliteit van de stoofperen van deze stoofperenboom te ver achteruit gaan.
Wil je eens iets anders dan de Gieser Wildeman, maar wel echt een hoge kwaliteit stoofpeer? Of ben je juist op zoek naar een stoofpeer die niet te zoet is, en zich beter met bijvoorbeeld een wild-gerecht laat combineren? Dan is de Saint Remy perfect voor je.
Winterrietpeer
Misschien hoort het de winterrietpeer wel onder het kopje 'Historische stoofperen' hieronder. Het ras is namelijk inmiddels verdwenen uit de commerciele teelt, waar eigenlijk alleen nog Gieser Wildeman en Saint Remy wordt gevonden. Deze rassen hebben simpelweg een hogere productie, wat heel belangrijk is voor de professionele teelt. Toch was de winterrietpeer ooit zeer wijd verspreid, en in alle hoeken van het land te vinden.
De naam van de winterrietpeer verwijst naar de manier waarop peren in die tijd werden bewaard. Door de peren op een koele en droge plaats tussen het stro te leggen konden de peren enkele maanden bewaard worden. Ze waren dus een nuttige voedingsbron in de lange en koude winter toen vers fruit invliegen uit een ander continent nog geen gemeengoed was.
Dat de winterrietpeer ooit zo populair was is niet voor niets, het is namelijk een ras met veel positieve eigenschappen. Het is een wat 'dikke', langwerpige peer met een redelijk egale bruine kleur. Deze stoofperenboom is zelfbestuivend, en de peren kunnen (zoals de naam al aangeeft) lang bewaard wroden. Het is een smakelijke, aromatische peer met vruchtvlees wat mooi rood kleurt als het gestoofd wordt.
Naast stoven laat deze peer zich ook goed wekken. De gewekte, iets zachtere peren waren ooit zeer populair als beleg voor de pannenkoek. Hier komt ook een andere populaire naam van het ras vandaan: de pannenkoekpeer.
Winterrietpeer in de webwinkel
Historische stoofperen
Er zijn ook verschillende soorten historische stoofperen die de moeite waard zijn. Deze perenbomen hebben het vaak op de hierboven genoemde rassen verloren op hun productiviteit, consistentie (alle vruchten gelijk van vorm en grootte) of smaak. Maar met deze peren haal je wel een geweldig stuk historie in huis. En fruit met een goed verhaal smaakt natuurlijk uitzichzelf altijd al beter.
Voor de eigen fruittuin maakt het aantal kilo's per boom iets minder uit dan de professionele teler, en de mogelijkheid om eens een andere peer te eten dan je bij de groenteboer kunt vinden is dan een goed argument om één van de onderstaande perenbomen aan te planten:
- Winterjan, de peer hiernaast afgebeeld, is een 18e eeuwste stoofpeer. Dit ras was destijds door heel Nederland verspreid en zeer populair. Het zeer kleine peertje is rond, bruin en goed van smaak. Doordat de peren zo klein zijn is het wel veel werk om te schillen, waardoor het ras uiteindelijk is vervangen door populairdere rassen. Een traditioneel gerecht om te maken met winterjannen is 'spekpeertjes'.
- Zoete Brederode is een bekende, zoete stoofpeer met redelijk grote, ronde en rood gekleurde vruchten. Het ras is gezond en de peren van hoge kwaliteit. De productiviteit is daarintegen niet altijd even hoog, en zeker niet voorspelbaar. Hierdoor is het ras inmiddels vervangen door moderenere rassen. Meer weten over dit ras? PomosPost heeft een uitgebreid artikel over het ras die je hier kunt lezen: De zure en en zoete Brederode.
- Noordhollandse Suikerpeer. Een klassieke stoofpeer die, de naam zegt het al, van origine in Noord Holland werd aangeplant. De peren zijn redelijk groot en diepgroen. Hoewel de productiviteit goed is, wordt dit ras pas op latere leeftijd productief. Hierom wordt dit ras tegenwoordig niet veel meer aangeplant.
- Jut, ook wel het 'Jodenpeertje' genoemd is een klassieke stoofpeer met een sterke historische waarde. Het was werd vroeger in Amsterdam door joodse kooplieden verkocht. De kleine diepbruine peren kunnen direct gegeten worden, of dienen als een stoofpeer. Dit is dus een zeer veelzijdige appel. Bijzonder aan Jut is vooral de historische waarde. Dit ras werd al in de middeleeuwen in Nederland aangeplant. Deze stoofperenboom is dus echt een levend stuk geschiedenis.
Al deze rassen, en meer, zijn bij ons te verkrijgen. Wilt je dus meer lezen over stoofperenbomen? Kijk dan even naar ons assortiment.
Stoofperen van nashipeer?
Wilt je helemaal buiten het boekje? Dan is er ook nog de stoofnashipeer. Nashiperen zijn ronde vruchten die directe familie zijn van de peer zoals wij deze kennen, maar die van origine uit Azie komen. Deze peren zijn steeds populairder in Nederland vanwege hun sappige en zoete smaak.
Wat eigenlijk nog niemand weet is dat er ook nashiperen zijn die als stoofperen gebruikt kunnen worden. Vooral het ras Niitaka staat bekend als een goede stoofpeer. Pluk deze nashiperen dan het liefst niet geheel rijp, en bereid ze net zoals je 'gewone' stoofperen zult bereiden. De vruchten worden zacht maar blijven wel mooi heel en zijn heerlijk zoet. De kleur is wel anders: deze vruchten blijven geel tot lichtroze. Geen mooie rode gloed zoals bij de europeese stoofperen dus.
Meer weten? Een goed recept voor stoofperen van nashiperen, jammer genoeg in het engels, vind je hier: Vanilla-spiced rosé poached nashi.
Nashipeer Niitaka in de webwinkel
Referenties
Foto van Saint Remy peren door Arie M. den Toom. CC BY-SA 4.0
Foto van de stoof-nashipeer Niitaka door by advencap. CC BY-SA 2.0