Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

4 verschillen tussen een braam op ras en een wilde braam

4 verschillen tussen een braam op ras en een wilde braam

Frank Houweling

Gepubliceerd op 17-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Wie houdt er niet van bramen? Ze zijn heerlijk voor jam, sap of om gewoon zo te smullen. En doordat ze bijna overal groeien zijn ze ook enorm makkelijk in het wild te plukken. Maar als je ze gewoon in het wild kunt plukken, waarom zou je dan een bramenstruik kopen? In dit artikel vertellen we je over 4 verschillen tussen de bramen die je in het wild tegenkomt, en de beste bramen in ons assortiment.

Nooit meer last van doornen en stekels

Wilde bramen zijn heerlijk maar het plukken is niet altijd een pretje. De grote, wilde struiken zitten vol met heel lange stekels die behoorlijke schade kunnen aanrichten. Hoewel deze stekels ervoor zorgen dat de vogels deze bramen laten hangen is het ook voor ons mensen geen pretje.

Doornloze bramen bestaan al heel lang, maar waar ze vroeger toch lang niet zo lekker smaakten als gestekelde bramen is dit tegenwoordig heel anders. In ons assortiment vindt u nu enkele rassen geheel doornloze bramen die ook in de professionele bramenteelt worden gebruikt en erg goed smaken. Onze favorieten zijn Chester ThornlessTriple Crown en Navaho.

 

Chester Thornless bramen

Bramen van de doornloze Chester Thornless braam.

Grotere, stevigere bramen

Als je in het wild bramen gaat plukken doe je dat waarschijnlijk om jam of sap te maken. Wilde bramen zijn namelijk niet altijd ideaal om te eten, en al helemaal niet te bewaren. Rasbramen zijn groter en steviger. Dit maakt ze makkelijker om uit het vuistje te eten, en ook beter te bewaren. Natuurlijk blijven bramen zachtfruit, en blijven ze niet maanden goed, maar u kunt de stevige bramen van de Triple Crown bijvoorbeeld gerust enkele dagen in de koelkast bewaren zonder dat ze er al teveel op achteruit gaan.

Een heerlijke zoete smaak

Bij een wilde braam is het altijd een beetje een gok. Wordt de braam heel erg zuur, of gewoon behoorlijk zuur? Zoete bramen zijn in het wild zeldzaam. Geen probleem als je jam gaat maken, maar niet zo'n goed idee om direct op te eten.

Onze beste productiebramen zijn nog steeds bramen, en daarom natuurlijk niet helemaal zoet. Maar ze zijn wel zoet genoeg om lekker direct op te snoepen, waardoor ze niet alleen voor verwerking geschikt zijn.

Een betere ziekteresistentie

Bramen worden niet zo heel snel ziek, maar toch kan het wel voorkomen. Denk hierbij vooral aan schimmelziekten en insecten die de vruchten aantasten. Moderne bramenrassen hebben minder last van schimmelziekten dan wilde bramen.

Verder lezen?

Referenties

Foto van de Chester Thornless braam door Nadiatalent. CC BY-SA 4.0

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie