Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

De beste appelbomen met zoete appels

De beste appelbomen met zoete appels

Frank Houweling

Gepubliceerd op 12-10-2024
Geschreven door Frank Houweling

Zoek je in de supermarkt altijd de zoetste appel uit die je kunt vinden? Dan kan het uitzoeken van een appelboom voor in de tuin best een uitdaging zijn, want veel appelbomen geven zachtzure of zelfs friszure appels. Maar geen zorgen, in dit artikel zetten we alle appelbomen met zoete appels op een rijtje en vertellen we welke appelboom het beste is voor jou!

Zoet, zachtzuur of friszuur?

Cox's Orange appel in boom Er zijn drie smaken appels: zoet, zachtzuur en friszuur. En dan zijn er ook nog appels die als 'aromatisch' worden beschreven. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Zoete appels hebben een hoog suikergehalte en weinig zuren, wat zorgt voor een uitgesproken zoete smaak. Deze appels zijn perfect voor mensen die van een milde, zoete smaak houden zonder complexiteit.

Zachtzure appels bieden een balans tussen zoet en zuur, waardoor ze geliefd zijn bij een breed publiek. Ze combineren een aangename zoetheid met een lichte, verfrissende zuurgraad, wat hen ideaal maakt voor zowel vers eten als koken.

Aromatische appels, zoals Cox's Orange, hebben een unieke secundaire smaak, vaak omschreven als bloemig of kruidig, wat hen een complexe en rijke smaak geeft.

Tot slot zijn er de friszure appels, zoals Elstar en Granny Smith, die door hun hogere zuurgraad een pittige, verfrissende smaak hebben. Deze appels zijn vaak minder zoet, maar worden gewaardeerd om hun intense en opwekkende smaak, vooral wanneer ze vers en knapperig zijn.

In dit artikel lichten we alleen geheel zoete appels, en zoete tot zachtzure appels uit. Dit zijn appels die mensen die van zoete apepls houden het lekkerste vinden.

Appelbomen met zoete appels

Er zijn enkele klassieke zoete appels die ook vaak bij de groenteboer te vinden zijn. Dit zijn uitstekende keuzes voor iedereen die op zoek is naar een productieve boom met zoete apepls.

Fuji Kiku 8

Fuji Kiku 8 appel in boom

De Fuji appel is de bekendste zoete appel met de beste smaak. Je kunt hem niet voor niets bij praktisch elke groenteboer krijgen.

Het ras staat bekend om zijn intense zoete smaak met een subtiele hint van honing en een knapperige, sappige textuur. Deze grote, roze-rode appel rijpt laat in het seizoen en is bijzonder goed te bewaren, waardoor hij lang vers blijft. Door de late rijping is het wel belangrijk om de boom op een warme en zonnige plaats aan te planten.

De boom zelf is robuust en groeit krachtig, en kent een hoge productiviteit. Ook al kan het wel enkele jaren duren voordat hij de eerste appels gaat dragen.

Binnen ons assortiment bieden we ook de Fuji Kiku 8 variant aan, een selectie die uitblinkt door zijn uitstekende ziekteresistentie en nog intensere zoetheid. Deze variant is ideaal voor wie op zoek is naar een gezonde, zorgeloze oogst van topkwaliteit appels.

Jonagold

De Jonagold is een grote, geelrode appel met een zoete tot zachtzure smaak. De appels zijn heerlijk sappig en knapperig, en kunnen goed bewaard worden. Maar bewaar de appels niet te lang, want dan worden ze wat melig.

Jonagold bomen zijn sterk en leveren hoge opbrengsten, vooral wanneer ze voldoende zon krijgen.

Deze appel is zelfbestuivend, wat betekent dat je maar één boom nodig hebt om vruchten te produceren. Hierdoor is de Jonagold een uitstekende keuze voor kleinere tuinen of als je maar ruimte hebt voor één boom, en je toch zoete appels wilt kunnen plukken.

Jonagold appel in boom De Jonagold is er in verschillende kleurmutanten. Dieprode is bijvoorbeeld echt prachtig.

Gala

Gala appelDe Gala appel heeft een zoete, milde smaak en een aangename knapperige bite.

Deze middelgrote appel is opvallend met zijn rood-geel gestreepte schil en gladde, glanzende uiterlijk.

De Gala boom is zeer productief en betrouwbaar. Je kunt elk jaar appels plukken van deze boom.

Gala appels zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar ze in de jaren 1930 zijn ontstaan uit een kruising tussen Kidd’s Orange en Golden Delicious. De combinatie van zoetheid, aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid maakt de Gala een populaire keuze voor zowel thuis als in de commerciële teelt. Daarom vindt je deze appel ook regelmatig in de supermarkt.

Braeburn

De Braeburn appel is iets minder zoet dan de Gala, maar heeft dan wel weer een fris aroma.

De appel is middelgroot en herkenbaar aan zijn rood-groen gestreepte schil.

Braeburn bomen zijn sterk en geven hoge opbrengsten, vooral in zonnige klimaten. Deze appel komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, waar hij in de jaren 1950 werd ontdekt.

Braeburn appel

De Braeburn is iets minder zoet dan de Gala, maar heeft wel een heel aangenaam aroma.

Golden Delicious

Golden Delicious gele appel

De Golden Delicious appel heeft een zoete, zachte smaak met een vleugje honing in het aroma.

De appel is bijzonder goudgeel van kleur, soms met een subtiele roze blos. Dit maakt de appel enorm herkenbaar in de boomgaard.

De boom is sterk en zeer productief, en staat bekend als een uitstekende bestuiver voor andere appelrassen.

Oorspronkelijk komt deze appel uit West Virginia, VS. Tegenwoordig is de Golden Delicious de 'ouder' van veel moderne appelrassen door kruisingen.

Hoewel deze appel ooit zeer populair was, neemt die populariteit af omdat hij bij langere bewaring melig kan worden. Toch blijft de Golden Delicious een veelzijdige en waardevolle appel in veel boomgaarden. Al is het maar vanwege de prachtige kleur.

Bijzondere zoete appelbomen

Er zijn ook wat bijzondere appelbomen met zoete appels. Die kunnen een goede keus zijn als je op zoek bent naar een bijzondere appel voor in de tuin, of als de eigenschappen van de boom beter bij jouw tuin passen.

McIntosh zuilappelboom

De McIntosh (Wycik) is een smalle zuilappelboom, perfect voor kleine tuinen of om in een pot te houden. Met een maximale breedte van slechts 20 cm is hij uiterst compact.

De grote appels groeien direct aan de stam en hebben een groene achtergrond met een rode blos aan de zonzijde. Ze zijn sappig, met een heerlijke zoet tot zachtzure smaak, ideaal als handappel.

Dankzij de compacte groeiwijze is de McIntosh een uitstekende keuze voor iedereen die beperkte ruimte heeft maar toch wil genieten van verse, zelfgekweekte appels.

Sweet Love

De Sweet Love is een opvallende appel met een dieprode tot bruinrode schil en prachtig rood vruchtvlees, versierd met een witte kring rond het klokhuis. De appels hebben een zoet tot zachtzure smaak met een subtiel frambozenaroma. De boom zelf heeft sierlijk roodbruin blad in het voorjaar en donkere roze bloesem.

Dit alles maakt de Sweet Love dus een unieke appelboom die echt de moeite waard is voor verzamelaars van bijzondere bomen en struiken.

Appletini ®

De Appletini ® is een unieke appelboom die kleine, felrode appeltjes produceert met een aangename zoete tot zachtzure smaak. Hoewel deze appels niet de allerzoetste zijn, zijn ze bijzonder smaakvol en een leuk tussendoortje. De appeltjes zijn ongeveer zo groot als een pingpongbal, prachtig dieprood van kleur, en hebben sappig, lichtroze tot geelwit vruchtvlees. De boom zelf heeft niet alleen veel sierwaarde dankzij de uitbundige, dieproze bloesem en donkergroen blad, maar is ook zeer productief en gemakkelijk te verzorgen. Oorspronkelijk bekend als 'Gulliver' (PBR), is de Appletini ® ideaal voor kleine tuinen of zelfs voor op het balkon.

Appletini appel plukkenAppletini ® is een sierappel die veel kleine appeltjes geeft die eetbaar zijn en een zoete tot zachtzure smaak hebben.

"Zoete appeltjes" zijn vooral stoofappels

Zoete Ermgaard appels in appelboom Vroeger betekende "zoete appeltjes" niet per se een zoete handappel zoals we die nu kennen, maar eerder een droge, stevigere appel met veel natuurlijke zoetheid, ideaal voor drogen en stoven.

Deze appels waren minder sappig en bleven goed intact tijdens het koken, wat ze perfect maakte voor traditionele gerechten zoals "hete bliksem".

Stoofappels zijn vaak unieke, historische rassen die door de jaren heen geliefd zijn gebleven vanwege hun specifieke eigenschappen. Voorbeelden zijn de Rode DijkmanszoetZoete Ermgaard en Sweet Caroline, die allemaal bekendstaan om hun rijke smaak en uitstekende kookeigenschappen.

Appelboom in de tuin

Ben je enthousiast geworden over een appelboom in de tuin? Lees dan ook even de volgende artikelen om meer te weten te komen:

Referenties

Foto van Appletini ® appels gebruikt met toestemming van Plantipp BV®

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie