Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Wat is het verschil tussen vroege, midden en late aardbeien?

Wat is het verschil tussen vroege, midden en late aardbeien?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 19-08-2022
Geschreven door Frank Houweling

Als je aardbeien gaat uitzoeken kom je het vaak tegen: de begrippen vroeg, midden, laat of doordragende aardbei. Maar wat betekend dit nu precies? In dit artikel vertellen we je meer over de pluktijden van aardbeien, hun voor- en nadelen en welke jij het beste kunt kiezen.

Het aardbeienseizoen buiten en binnen

Aardbeien onder plastic zijn net iets eerder rijp dan buiten. Vroeger werden eigenlijk alle aardbeien buiten geteelt. Op lange 'bedden' waarbij met aarde een natuurlijke verhoging werd gemaakt werden de aardbeienplantjes aangeplant. Stro tussen de bedden zorgden voor een mooi kussentje waar de aardbeien op konden liggen zonder vies te worden of te rotten.

Tegenwoordig worden aardbeienplanten steeds vaker in de kas geteeld, onder glas of onder plastic. Hierdoor zijn de aardbeien net 2 tot 4 weken eerder rijp. En deze paar weken kunnen verschil maken tussen een goede of slechte prijs voor de aardbeienteler. Hoe eerder je deze zomerkoningtjes bij de consument hebt, hoe beter. Thuis werkt dit hetzelfde.

In dit artikel geven de we pluktijden aan voor de buitenteelt. Teel je de aardbeien binnen? Dan zullen ze de aangegeven weken eerder rijp zijn. Een andere belangrijk iets om rekening mee te houden is dat alle aangegeven perioden gemiddelden zijn. Bij een koud voorjaar zullen de aardbeien later afrijpen, en bij een warm voorjaar iets eerder. 

Het aardbeienseizoen loopt buiten van juni tot en met oktober, waar met teelt in de kas dus nog wat extra tijd gewonnen kan worden.

Er zit veel overlap tussen wanneer je aardbeien kunt plukken. Van late aardbeienrassen zijn de aardbeien 2-3 weken later rijp dan van vroege rassen.

Doordragende aardbeien

Doordragende aardbei Ostara. Het meest populair zijn doordragende aardbeien. Vooral thuis zijn deze aardbeien ideaal, omdat u op deze manier voor een langere periode van aardbeien kunt genieten. In plaats van dat u alle aardbeien in enkele weken plukt, geeft een doordragende aardbei voor enkele maanden elke week enkele aardbeien af. Hiervan kunt u dan dus elke week weer snoepen.

Door bij een net aangeplante doordragende aardbei de eerste bloemen te verwijderen, het zogenaamde 'dieven', heeft u later meer aardbeien. De plant heeft dan namelijk iets meer energie om nieuwe takken en bladeren te vormen, voordat alle energie naar aardbeien gaat. Als uw aardbeienplant dus voor juni al bloemen aanmaakt, is het een goed idee om de eerste paar bloemen dus te verwijderen.

Doordragende aardbeien zijn rijp van juni tot september, met in een gunstige herfst zelfs nog wat pluk in oktober. 

Goede ras doordragende aardbeien zijn Ostara en Evie 2.

Vroege aardbeien

Vroege aardbeien zijn rijp in eind mei begin juni. Om in mei al te kunnen plukken is een warm voorjaar van belang.

Door de aardbeien te planten in een kas of onder plastic- of glas te houden is dit zelfs nog te vervroegen. Met een vroeg aardbeienras heeft u dus al heel vroeg in de zomer aardbeien uit uw eigen tuin.

Maar hoe zit het met de smaak? Vroege aardbeienplanten hebben historisch niet een geweldige naam. Vaak waren de eerste aardbeien die in de winkel verschenen simpelweg niet de beste. Vaak misten ze de zoetheid en vooral sappigheid van latere aardbeien.

Hoewel deze vroege aardbeien nog steeds niet de grootste en sappigste zijn, zijn er tegenwoordig zeker heel smakelijke rassen op de markt. De rassen Elsanta, Lambada en Darselect zullen u zeker niet teleurstellen.

Bent u juist op zoek naar een aardbei die geen suikerbom is, maar een wat kleinere, aromatischere aardbei? Dan is de Gariguette misschien een betere keuze. Deze klassieke franse aardbei met langwerpige vruchten hebben een geweldig diep aardbeienaroma.

Middentijdse aardbeien

Middentijdse aardbeien dragen hun eerste aardbeien half juni. Dit zijn over het algemeen de meest zoete- en sappige aardbeien. Wij hebben in ons assortiment twee soorten middentijdse aardbeien: Korona en Maxim.

Hoewel de naam Korona tegenwoordig wel wat wenkbrouwen doet fronzen, is dit wel één van de meest populaire en smakelijke aardbeien op de markt. Naast erg zoet heeft deze aardbei ook een goed aroma.

Maxim staat dan weer bekend om haar opvallend grote en sappige vruchten.

Late aardbeien

Met een late aardbei kunt u ook in de late zomer of zelfs herfst nog van zomerkoninkjes genieten. De eerste aardbeien plukt u eind juni, begin juli. Doordat u de aardbeien nog enkele weken doorplukt heeft u dus ook nog laat in de zomer smakelijke aardbeien.
De beste late aardbeien in ons assortiment zijn van het ras Vima Xima. Deze gezonde groeier geeft grote, dieprode aardbeien met een goede smaak.

Wat is nu het beste voor een beginner?

Voor beginners adviseren wij altijd doordragende aardbeien, en dan vooral de Ostara. Niet alleen zijn deze aardbeien vergevingsgezind, ook is de mogelijkheid om over een langere tijd te plukken ideaal.

In plaats van het verwerken van aardbeien om ze langer te kunnnen bewaren, bijvoorbeeld door jam te maken, kunt u de aardbeien jaarrond direct opsnoepen. Wel zo lekker, maar vooral ook wel zo gemakkelijk. 

Een groot assortiment aardbeien

Wij bieden een groot assortiment aardbeien. Zowel productie-rassen met grote, sappige en zoete vruchten als bijzondere, historische rassen zijn bij ons verkrijgbaar.

Bekijk assortiment aardbeienplanten 

Referenties

Foto van aardbeien onder plastic door David Anstiss / Strawberries ready for Wimbledon! / CC BY-SA 2.0.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie