Welke peren zijn het lekkerste? De kans is groot dat je nu een ras noemt zoals de Conference of Doyenne du Comice. Maar het juiste antwoord is natuurlijk: zoet, sappig en heerlijk aromatisch! Natuurlijk is het ras daarvoor heel belangrijk. Daarnaast zijn ook onderdelen van de verzorging zoals snoei en bemesting van invloed. Maar als je de allergrootste en zoetste peren wilt plukken, moet je vooral ook het vruchtdunnen niet vergeten. In dit artikel vertellen we je precies hoe vruchtdunning bij perenbomen werkt en hoe je het zelf in je tuin kunt doen.
Waarom moet je een perenboom dunnen?
Hoe meer peren er in een boom hangen, hoe minder energie de boom in elke individuele peer kan stoppen. Door minder peren in de boom te hebben, kan de boom de individuele peren dus meer vertroetelen.
Minder peren in een boom heeft drie grote voordelen:
- De peren die overblijven zullen groter worden. Ze zijn sappiger en bevatten ook meer natuurlijke suikers, waardoor ze zoeter zijn. Je plukt vaak wel iets minder kilo's van een boom, maar de kilo's die je plukt zijn van veel hogere kwaliteit.
- Je put de boom niet uit. Perenbomen kunnen nogal eens last hebben van een beurtjaar. Bij een beurtjaar geeft een perenboom bijna geen tot geen peren. Zo'n beurtjaar volgt altijd op een jaar waarin de boom veel peren geeft, waardoor de boom uitgeput raakt. Het is eigenlijk een soort van vakantie voor de boom.
- Je hebt minder risico op scheurende takken. Vooral bij jonge bomen komt het nogal eens voor: een gescheurde tak. Vooral na een flinke storm kan het gewicht van de vele peren, in combinatie met de harde wind, ervoor zorgen dat een tak bezwijkt. Dit is zonde van de onrijpe peren aan de tak, en de tak zelf natuurlijk. Maar bij een nare takbreuk of scheur kan zelfs de boom zelf serieus beschadigd raken. Takbreuk moet dus echt voorkomen worden.
Meer dan genoeg reden dus om bij een perenboom vruchtdunning toe te passen. Vooral bij zeer productieve bomen die veel peren dragen.
Natuurlijke junirui
Het eerste stukje van vruchtdunning wordt opgelost door de perenboom zelf, en noemen we junirui.
Perenbomen bloeien vaak met trosjes bloemen. Deze trosjes veranderen, vooral bij een goede bestuiving, nogal eens in trosjes peren. Hierdoor zie je in het vroege voorjaar nogal eens een perenboom die vol zit met honderden peren. Een erg leuk gezicht, maar de perenboom kan onmogelijk al die peren rijp laten worden.
Daarom laat de perenboom een deel van de kleine peertjes vallen. En de naam zegt het al: dit doet de boom in juni.
Met de hand dunnen
Deze junirui kan voldoende zijn om een perenboom in balans te houden. Maar het komt vaak voor dat ondanks de junirui toch nog hele trossen met peren overblijven.
Hierdoor hebben niet alle peren in de boom voldoende ruimte om verder te groeien. Dit zorgt ervoor dat de peren klein en hard blijven. Ze kunnen zelfs tegen elkaar gaan schuren en beschadigen.
Je zult in dat geval dus met de hand de boom een beetje moeten helpen, door extra peren weg te halen om andere peren meer ruimte te geven.
Wegknippen in juli
In juli kan je beginnne met het handmatig dunnen, door met een kleine snoeischaar de middelste peer uit elk trosje peren. Zo zorg je voor een minimale afstand van zo'n 10cm tussen de peren, waardoor elke peer voldoende ruimte heeft om te groeien. Je knipt de peer met het steeltje geheel af.
Peren groeien vaak in trosjes. Je knipt dan de middelste peer weg om meer ruimte te maken voor de andere peren.
Scheuren voorkomen
Ook het scheuren van peren is iets wat je moet overwegen. Heeft de boom dunne (jonge) takken maar enkele tientallen vruchten? Dan is het misschien verstandig om wat meer peren weg te halen, om te voorkomen dat de tak bij het groeien van de peren kan breken. Ook het ondersteunen van de tak is natuurlijk een optie.
Vruchtdunning bij nashiperen
De nashipeer moet net zoals de perenboom ook gedunt worden om de kwaliteit van de peren te verbeteren. Je kunt de instructies hierboven op dezelfde manier toepassen bij nashiperen.
Vruchtdunning bij andere fruitbomen
Naast perenbomen is vruchtdunning ook belangrijk bij andere fruitbomen.
Appelbomen
Bij appelbomen is het alleen nodig om te dunnen als de boom veel te veel vruchten heeft gevormd. Bij de meeste bomen is het, vooral in de hobbytuin, niet nodig. Ga je dunnen? Behoudt dan de sterkste en best gevormde vruchten en verwijder de kleine appel in het midden van de tros.
Steenvruchten
Bij steenvruchten, zoals perziken en nectarines, is het essentieel om te dunnen wanneer de vruchten de grootte van een hazelnoot bereiken. Dun perziken tot één vrucht per 10 cm.
Abrikozen hebben minder dunning nodig, tenzij er een risico is op takbreuk. Natuurlijk blijven abrikozen uberhaupt kleiner dan perziken en nectarines, en mogen er dus meer op een tak overblijven.
Pruimen
Bij pruimenbomen is vruchtdunning eigenlijk altijd nodig. Ze zijn namelijk gevoelig voor takbreuk en overputting. Laat na dunning één vrucht per 5-10 cm hangen, en ondersteun zware takken om breken te voorkomen.
Bij een kersenboom hoeft er niet gedunt te worden.
Meer weten over perenbomen
Perenbomen zijn niet alleen lekker, maar ook een mooie aanvulling in de tuin. Ze bloeien in het voorjaar met witte bloesem en leveren in de nazomer heerlijke peren. Met de juiste verzorging zijn ze goed te onderhouden en zorgen ze elk jaar voor een goede oogst.
Wil je meer weten over een perenboom in de tuin? Lees dan ook vooral de volgende artikelen:
- Een perenboom planten en verzorgen
- Fruitbomen snoeien
- Het assortiment perenbomen in onze webwinkel
- Bestuivingstabel voor perenbomen
- Vruchtdunning bij pruimenbomen