Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Zelf wijn maken? Kies de juiste druif in uw tuin!

Zelf wijn maken? Kies de juiste druif in uw tuin!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 29-04-2016
Geschreven door Frank Houweling

Als er iets is wat elke wijnliefhebber weet, dan is het dat een goede wijn bij een goede druif begit. En daarom is het ook zo belangrijk om, als u zelf wijn wilt maken, de juiste druif uit te zoeken.

En deze juiste druif is waarschijnlijk niet de druif waarvan uw favoriete wijn is gemaakt. De druiven die namelijk goed groeien in zuidelijke landen als Frankrijk, Italie of misschien wel Zuid-Amerika doen het vaak een stuk minder goed in ons klimaat. Een goede wijndruif voor in uw tuin moet goed afrijpen met minder warmte, winterhard zijn, goed tegen natte voeten kunnen, en natuurlijk lekker smaken. Maar wat zijn dan de opties?

Regent

Wijndruif RegentDe meeste hobbywijnboeren in Nederland hebben tenminste één rij met regent druiven. Het is daarmee misschien wel de koning van de nederlandse wijndruiven. Dit ras is gevonden in 1967 in Duitsland, en sinds dat moment het toonbeelt van winterharde wijndruiven. Ook in onze omringende landen: Duitsland, Belgie en Engeland, wordt het ras aangeplant voor de wijnteelt. Het ras is zeer koudbestemdig, en heeft resistentie tegen een groep schimmelziekten. De blauwe druif die aan de plant groeit is te gebruiken in een rode wijn (Bordeaux). De wijn heeft een krachtige smaak, met aroma's van bosvruchten en kersen. De wijnen zijn relatief vroeg op dronk, wat niet onhandig is voor de thuis-wijnmaker. 

Solaris

Als Regent de koning van de wijndruiven is, dan is Solaris de koningin. Dit groeikrachtige ras vroegt rijp af, en is daarmee zeer geschikt voor ons koude kikkerlandje. Daarnaast is dit ras, net zoals de Regent, goed resistent tegen schimmels. Zelfs in Zweden is het met dit ras nog mogelijk om wijn te produceren. De witte wijn die van dit ras te produceren is, is toch vooral geschikt als dessertwijn. De wijn is vol en krachtig, met aroma's van tropisch fruit.

Dornfelder

Dornfelder is wat ons betreft echt een onderschatte druif. Dit ras is wel een populaire wijndruif in Duitsland en Engeland, maar wordt in Nederland nog niet veel aangeplant. Zonde, want het is een vrij gezond ras met een zeer hoge productie. Met dornfelder druiven kan je daarna ook alle kanten op. Van een droge rode wijn vol fruitaroma's tot een lichte rosé. 

Johanniter

Wijndruif JohanniterDeze witte wijndruif uit Duitsland staat bekend om zijn goede resistentie tegen schimmelziekten. Wat betreft zijn andere eigenschappen is het heel makkelijk om de ouders van deze druif te herkennen. Deze druif is namelijk op-en-top Riesling. Net zoals die druif kan van Johanniter een mooie, volle en fruitige witte wijn gemaakt worden. Deze druif wordt al een tijdje toegepast in de Duitse en Zwitserse wijnbouw, maar wordt nu ook in Nederland commercieel aangeplant.

Andere druiven

Naast de koning en koniging van de nederlandse wijndruiven is er nog een hele selectie aan andere druiven die zeer geschikt zijn voor wijnproductie. Denk bijvoorbeeld aan Palatina, Aurore, Phoenix, Parel van Zala, Leon Millot en Rondo. Een wereld aan mogelijkheden! Zie het gehele assortiment wijn druiven die wij bieden in de webwinkel.

Meer informatie

Meer lezen over zelf wijn telen in uw tuin? Of bent u op zoek naar een plek om druivenplanten te kopen? Lees hier verder:

Foto's: 'Regent en Sola hebbris' door Silar (CC BY-SA 4.0), Regent druiven in Obersulm-Sülzbach door Rosenzweig (CC BY-SA 3.0).

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie