Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Zelf appelsap maken? Deze 5 appelrassen geven de lekkerste sap

Zelf appelsap maken? Deze 5 appelrassen geven de lekkerste sap

Frank Houweling

Gepubliceerd op 31-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Appelsap is een succes bij jong en oud! De zoete, fruitige smaak is een heerlijke dorstlesser en verassing. Hoewel een glaasje appelsap toch veel van de vitaminen en vesels van een echte appel mist, is het wel een ideale manier om appels langer te kunnen bewaren. Ook is het een goede manier om beschadigde of minder mooie appels toch te verwerken tot iets nuttigs. Dit maakt de sapcentrifuge in ons huis een populaire uitvinding. In het appelseizoen worden alle gevallen appels in de winkel opgeraapt en verwerkt tot een heerlijke sap. Nu we zoveel appelsap hebben gedronken kunnen wij u dus goed vertellen welke appels het allerbeste zijn om appelsap van te maken!

Hoewel je in principe van elke appel ook appelsap kunt maken, betekend dat niet dat elke appel ook in dezelfde appel resulteert. Sommige appels geven meer- of minder sap, de kleur van het sap kan anders zijn en natuurlijk ook de smaak wordt beinvloed door de appel die u gebruikt. Een zoete appel zal resulteren in zoete appelsap, een aromatische appel in een aromatische sap en een zure appel (u raad het al) in friszure appelsap.

Hoe dan ook zal thuisgeperste sap altijd heel anders smaken dan de sap die u in de winkel koopt. Al helemaal als de sap uit concentraat komt! Verse appelsap is over het algemeen minder zoet, en heeft een sterkere appelsmaak.

Genoeg over appelsap: lees hieronder verder voor de appelrassen die wat ons betreft het beste zijn voor appelsap.

Bramley's Seedling

De grote, prachtig gekleurde Bramleys Seedling Als deze appel niet op nr. 1 zou staan, dan zou Moniek (lid van de familie, en daarmee ons familiebedrijf) zeker haar beklag doen. Het is namelijk haar favoriete appel, met als één van de belangrijkste redenen de smaakvolle appelsap die van deze appel gemaakt kan worden.

Het ras Bramley's Seedling is historisch gezien enorm belangrijk. Het ras is in 1809 gevonden als een toevalszaailing door een jong meisje, Ann Brailsford, die een paar appelpitten in haar tuin in Southwell (Engeland) had aangeplant. Zo zie je maar dat ook een toevalszaailing geweldige eigenschappen kan hebben (ook al moet je dan veel geluk hebben).

De Bramley's Seedling is een opvallend grote appel met een groene ondergrond, en wanneer volledig rijp een lichte rode blos aan de zonkant. De smaak is zacht tot friszuur, met een sterk en zeer smakelijk aroma. Dit aroma is precies waarom deze appel, destijds, enorm populair is geworden. Doordat de appel ook zeer sappig is, is de Bramley's Seedling echt de sapappel bij uitstek. Het sap van de Bramley is minder zoet, scherper en met een sterk appelaroma. Het is dus echt een sap voor de liefhebber van smaak. Is het u allemaal even iets te heftig? Combineer dan het sap met een andere (zoetere) appel, voor een sap met meer balans.

Appel 'Bramley's Seedling' in de webwinkel

Gala

Een glaasje appelsap mag best een tractatie zijn. En dan is het wel lekker als de appelsap goed zoet is. De appel Gala staat bekend als een zeer zoete appel. En in tegenstelling tot sommige andere zoete appels ook nog eens lekker sappig. Dit maakt de appel zeer goed geschikt voor het maken van een zoete, smakelijke appelsap die een echte verassing kan zijn.

Hiernaast is de Gala ook een gezonde boom, en een heerlijke zoete handappel.

Appel 'Gala' in de webwinkel

Rosette ®

Roze appelsap. Elke keer als wij een lijstje maken van de beste appelrassen komt de Rosette erop. DIt moet wel betekenen dat dit een ongelovelijk leuke en veelzijdige appel is.

Bijzonder aan Rosette is het lichtroze vruchtvlees, wat ongelovelijk sierlijk is. De kleur van het vruchtvlees zorgt er ook voor dat het sap een gezellige roze-rode kleur heeft. Het sap is zoet tot zachtzuur met een fijn aroma.

Rood appelsap kan ook gemaakt worden met 'sierappels', die ook vaak een rood vruchtvlees hebben. Het grote voordeel van de Rosette is dat je veel minder appels nodig hebt om een glaasje sap te vullen, en ook de smaak is veel zoeter en aangenamer.

Appel 'Rosette' in de webwinkel

 

McIntosh

McIntosh appels rijp om gelukt te worden Wie zegt dat een zuilappel alleen voor de sier is? Een zuilappel is een mini appelboom die bijna geen zijtakken vormt, en waar de appels direct aan de stam groeien. Dit wordt ook wel een ballerinaboom genoemd. Dat maakt deze bomen ideaal voor een kleinere tuin, of om te houden in een pot, waar ze niet teveel ruimte innemen. Ook het maken van een heg door deze bomen op korte afstand van elkaar aan te planten is een erg goed idee.

De appels van het ras McIntiosh ras zijn opvallend groot, en rood gekleurd met gele of groene vlekken. De kleurverschillen maken het een wat ouderwetse appel. De vruchten zijn niet altijd mooi rond, maar vaak wat plat van vorm.

De smaak past hierbij, want deze appel is ouderwets lekker. Een zoete tot zachtzure smaak met een aangenaam aroma. Doordat deze appel ook lekker sappig is, is hij bijzonder goed geschikt voor het persen van appelsap. Haal je zoals wij eerst de klokhuizen uit de appels voordat ze de pers ingaan? Dan is het erg handig dat de appels van McIntosh extra groot zijn.

Zuilappel 'McIntosh' in de webwinkel

Cox's Orange Pippin

Cox appeltjes Nog niet eens zo heel lang geleden was deze appel bij elke groenteboer te vinden, vaak liefkozend onder de naam 'Cox', maar tegenwoordig verdwijnt dit ras steeds verder uit het schap in Nederland. Zonde! Want niets komt in de buurt van het Cox aroma (behalve enkele nakomelingen van Cox dan). Het Cox aroma is beroemd om haar rijkdom en complexiteit. Hiernaast is de Cox ook een aangename sappige appel met een zoete tot zachtzure smaak. Allemaal eigenschappen die het een heerlijke handappel maken om direct op te eten, maar dezelfde eigenschappen komen ook terug in misschien wel de meest luxieuze appelsap die u ooit zult proeven!

Hoewel de Cox's Orange Pippin echt heerlijk is, staat de appel niet echt bekend om haar ziekteresistentie. Heeft u liever een gezonde boom in de tuin? Dan kunt u met Alkmene of Fiesta een vergelijkbaar aroma in een iets gezondere boom in huis halen.

Appel 'Cox's Orange Pippin' in de webwinkel

Oh nee, ik heb die appels niet!

Geen zorgen! Zoals ik in het begin van het artikel schreef: in principe kan van elke appel appelsap gemaakt worden! De smaak van de appel bepaald grotendeels de smaak van de appelsap. Heeft u een zoete appel? Bijvoorbeeld een Braeburn, Golden Delicious, Fuji of de Gala? Dan krijgt u ook een zoete appelsap. Heeft u een Jonagold, Braeburn, Elstar, Pinova of Delcorf? Dan krijgt u een zachtzure en gebalanseerde sap. En heeft u een Granny Smith? Bereid u dan voor op een heerlijke friszure appelsap! Door te proeven, combineren en uit te proberen vindt u zo uw favoriete appelsap-appel!

Referenties

Foto van appelsap door MetocCC BY-SA 3.0

Foto van rode appelsap door Pathpixel. CC0

Foto van cox's orange pippin door GenetCC BY-SA 3.0

Foto van bramley's seedling door David Wright. CC BY 2.0

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie