Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Druivenplanten; een eetbare erfafscheiding

Druivenplanten; een eetbare erfafscheiding

Frank Houweling

Gepubliceerd op 22-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Vroeger was het heel normaal; een schutting of metalen rek met daarop druiven als erfafscheiding. Druiven groeien hard, hebben prachtig groen blad en geven een ruime oogst met lekkere bessen. Ideale klimplanten dus om een fruithaag mee te maken. Toch zag je ze steeds minder aangezien druivenplanten bekend stonden om hun gevoeligheid voor schimmelziekten zoals meeldauw, en om lekkere druiven te krijgen moest er gekrent worden. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Moderne rassen hoeven niet meer gekrent te worden, en zijn schimmelresistent.

Hoeveel ruimte is er nodig voor een druivenplant?

Van bijna iedereen waaraan u deze vraag gaat stellen krijgt u een ander antwoord. Simpelweg omdat verschillende methoden goed zijn. Om teveel snoeien te voorkomen kan ik aanbevelen om de druif goed de ruimte te geven. Gebruik voor een schutting een breedte van minimaal 2 meter en een breedte van ongeveer het zelfde. Als u de druif op een pergola plant moet het oppervlak wat de druif kan groeien het zelfde zijn. Een druif groeit krachtig genoeg om breder te worden dan dat, maar met goed snoeien kan kleiner ook. Er zijn kleine verschillen in de groeisnelheid van rassen, maar álle druiven groeien hard.

Een druivenplant kan groeien op schuttingen en langs hekken, maar heeft wel iets nodig om tegen te klimmen. Een zelfstandige boom is het dus niet.

Waar moet de standplaats van een druif aan voldoen? (welke grond heeft hij nodig, en hoeveel zon)

Een druivenplant heeft simpelweg veel zon nodig. 4 uur zon per dag heeft hij zeker nodig, aangezien de druiven anders niet goed rijp worden. Heeft u een plek met wat minder zon? Dan kunt u beter gaan voor een Boskoop Glory of Bianca wat al erg makkelijke druiven zijn, maar daarnaast ook goed rijp worden in een kouder klimaat.
Druiven groeien op bijna alle gronden, maar bij zandgronden kan ik aanbevelen om potgrond aan het plantgat toe te voegen zodat de plant makkelijker aanslaat. Bij kleigrond kunt u wat zand door de grond mengen om de structuur te verbeteren. Kalkrijke gronden geven lekkerdere druiven.

Verzoring van een druivenhaag

Een druivenhaag is vrij onderhoudsvriendelijk. U mag altijd (behalve in de winter) de plant zijn jonge takken afsnoeien. Dit zijn takken die nog niet hard en bruin zijn geworden. Dit is zeker ook wel nodig, aangezien druiven lange, groene takken geven die alle kanten op schieten. Gelukkig maken ze geen ondergrondse uitlopers. Zorg dat de trossen niet overwoekerd worden door nieuwe takken, en goed het licht kunnen vangen. In de winter haal je enkele wat oudere, grotere takken weg om te zorgen dat de druivenplant mooi open en licht blijft. Deze snoei mag u toepassen in December/Januari. De druivenplant kan wat "bloeden", en als dit gebeurd mag u de wond afsmeren met wondafdekmiddel, maar dit gaat vanzelf weer over.

Een druivenplant bemesten zorgt voor een betere groei en betere smaak, en is dus erg belangrijk. Geef de druivenplant eerst kalk in Maart, en een maand later voeding. U kunt hiervoor gewoon organische (natuurlijke) meststoffen gebruiken.

Wat zijn goede druivenrassen?

Hieronder vind u een makkelijke tabel met enkele goede druivenrassen uit ons assortiment. Ons complete assortiment vind u hier. Daar kunt u de planten ook online bestellen. De dikgedrukte rassen zijn enkele van mijn persoonlijke favorieten.

  Wit Blauw Rood
Wijnproductie Johanniter Regent -
Consumptie (met pit) Bianca Boskoop Glory -
Consumptie (zonder pit) Lakemont Eddy's Blue Wonder Vanessa

 

Druif 'Muscat Bleu' (bon: wikimedia commons)
 

Referenties

Titelfoto door MarcobeltramettiCC BY-SA 4.0.

 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie