Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Ziekteresistente appelrassen voor de biologische fruittuin

Ziekteresistente appelrassen voor de biologische fruittuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 15-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Er zijn steeds meer mensen die een fruittuin onderhouden zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit is logisch: het is beter voor het milieu, makkelijker, goedkoper en met strengere wetgeving simpelweg niet te voorkomen. Maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Sommige appelrassen zijn nu eenmaal gevoeliger voor ziekten dan anderen. In dit artikel vertellen wij over onze favoriete soorten appelboom die ziekteresistent zijn. Ziekteresistente appelbomen worden, vooral als ze goed verzorgd worden, veel minder snel ziek. En als er dan toch een schimmel of insect de appelboom aantast, dan heeft deze hier minder last van. 

Natuurlijk blijft het wel belangrijk om de plant gezond te houden. Door een plant niet op een te vochtige, arme grond te planten kunnen ook andere ziekten voorkomen worden. Als laatste redmiddel kunt u overgaan tot het preventieve, biologische middel VBC (vruchtboomcarbolineum) wat ervoor zorgt dat de eitjes van insecten niet uitkomen. Dit gebruik je in Februari/Maart.

Wij adviseren altijd om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Niet alleen is het duur en slecht voor het milieu, ook is het schadelijk voor natuurlijke bestrijders en brengt u de natuur uit balans. Het kan dus wel eens helemaal niet zo nuttig zijn om te bestrijden. Wij adviseren dus ook alleen om insecten/schimmels te bestrijden als ze schadelijk zijn voor de boom. Één blaadje met bladluizen kunt u er net zo goed zelf even af plukken.

Maar laten we er voor het gemak vanuit gaan dat het kiezen van een goed resistent ras voldoende is (wat het eigenlijk altijd ook is). Dan heeft u bij ons de keuze uit al de volgende rassen:

Ecolette (Malus domestica 'Ecolette') AANBEVOLEN

Ecolette heeft zeer vast en sappig vruchtvlees. Deze appel heeft een aromatische en zachtzure smaak. Iets zuurder dan de Elstar, maar geen Granny Smith! Ook heeft de appel een felrode kleur. Erg mooi. Deze boom is geheel resistent tegen Schurft, en goed resistent tegen meeldauw. Lees verder.

 

 

 

Groninger Kroon (Malus domestica 'Groninger Kroon') OUD RAS

Dit ras is niet alleen een eco-appel. Het is ook nog eens een zeer oud ras. Dit soort geeft goed vrucht en heeft een frisse, zachtzure smaak. Het is zowel een handappel (voor gewone consumptie) als een moesappel. Goed resistent tegen schurft, minder goed resistent tegen meeldauw. Sterk ras die makkelijk vrucht geeft. De appels zelf zijn kegelvormig en niet moeder's mooiste. Lees verder.

 

 

(Malus domestica 'Rajka')

Deze langzaam groeiende appel heeft een aromatische smaak en sappig, vast vruchtvlees. Zeer lekkere appel die iets zoeter is dan de bekende Elstar. Dit ras is goed resistent tegen schurft en meeldauw en daardoor zeker aanbevolen voor de biologische teelt. Lees verder.

 
 
 
 

Rubinola (Malus domestica 'Rubinola')

Rubinola is een appel met een zoetzure, aromatische smaak. Deze appel is schruftresistent en ook bijna ongevoelig voor meeldauw. Bekend ras met een fijne smaak. Sterke bestuiver voor 'Santana', een populaire anti-allergene ecoappel. Lees meer.

 

 

 

Santana (Malus domestica 'Santana')

Santana is een heerlijke knapperige en frisse appel. De vrucht is saprijk en stevig van vruchtvlees. De smaak van deze appel is zachtzuur tot friszuur. Deze appel is zeer speciaal want mensen met een lichte appelallergie, kunnen deze appel eten! Lees meer.

 

 

 

Topaz (Malus domestica 'Topaz') AANBEVOLEN

Het vruchtvlees van de topaz is vast sappig en fris. De smaak van deze appel is ook zoet tot zachtzuur. Deze appel is schruftresistent en bijna ongevoelig voor meeldauw. Ook is het een geweldige bestuiver voor Santana en Rubinola. Hoewel Topaz niet zelfbestuivend is geeft hij zeer makkelijk en veel vrucht. Het ras groeit langzaam en is vaak in de biologische supermarkt te vinden. Lees meer.

 

Fuji Kiku 8 (Malus domestica 'Fuji kiku 8')

Een mutant van het bekende appelras Fuji, afkomstig uit Japan. Middelmatig tot sterke groei. Een zeer vruchtbare appelboom met een uitmuntende resistentie tegen ziekten. Enkele bestuivers zijn Elstar, Gala en Golden Delicious. Fuji Kiku 8 is een vrij zoete appel met een goed aroma. De vrucht is glimmend rood met enkele strepen op zich. De appels zijn zeer goed te bewaren. Goed snoeien is wel aan te raden, anders kan deze appel jaren overslaan en dus geen vrucht dragen (beurtjaren). Lees meer.

 

Pilot (Malus domestica 'Pilot')

Pilot groeit matig tot middel sterk en is dus makkelijk bij te houden met snoeien. Het ras is goed resistent tegen meeldauw en schurft. Wel moeten er elk jaar enkele vruchten weg gehaald worden voordat ze groot zijn, omdat de boom anders meer vruchten probeert te produceren dan hij aankan. 'Pilot' kan geoogst worden in Oktober en tot April worden bewaard. Pas op met de vrucht te vroeg plukken, de aroma van deze appel vormt juist in de laatste weken van de rijping. Deze appel is een late bestuiver, goeie bestuivers zijn o.a. Elstar en Gloster. Pilot heeft een zoete tot zachtzure smaak. Lees meer.

 

Al de bovenstaande rassen zijn aan te bevelen voor de biologische teelt, maar de combinatie Topaz en Ecolette is erg goed.

 

Referenties

Foto bovenaan van Topaz appels door Sven TeschkeCC BY-SA 3.0 DE licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie