Heb jij ook zo'n tuin waar het lijkt alsof al je planten altijd dood gaan? Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel mensen hebben niet de 'groene vingers' waar vaak over gesproken wordt alsof het een magische zesde zintuig is. Geen zorgen! Groene vingers zijn voor iedereen te groeien. En in dit artikel geven we je 3 meest waarschijnlijke redenen waarom planten in jouw tuin altijd doodgaan.
Je koopt de verkeerde planten
Niet alle planten zijn geschikt voor jouw tuin. Het is belangrijk om planten uit te zoeken die dat wel zijn. Let hierbij dan vooral op het volgende.
- Kies meerjarige planten. De planten die het meest prachtige bloeien zijn vaak eenjarig. Prachtig, maar dan één jaar is het plezier echt afgelopen. Bent u dus op zoek naar een meer onderhoudsvriendelijke tuin? Kies dan voor heesters, vaste planten en bomen. Deze zijn meerjarig en blijven dus (als alles goed gaat) voor jaren staan. Over het algemeen zijn heesters sterker dan vaste planten.
- Kies voor planten die bij jouw grondsoort passen. Veel mensen denken dat de zon in hun tuin het belangrijkste is om planten uit te kiezen. Natuurlijk is het goed om op de hoeveelheid zon te letten, maar de waardheid is dat veel planten redelijk flexibel zijn wat betreft zonlicht. Ondergrond aan de andere kant is een heel ander verhaal. Een walnotenboom op veengrond zal een worsteling worden, en een blauwe bes of rhododendron op zware klei zal binnen enkele weken doodgaan. Geen idee welke grond u heeft in uw tuin? Deze grondsoortenkaart kan dan helpen.
- Kies voor winterharde planten. Het klinkt heel gek, maar zelfs de vaste planten en heesters die verkocht worden in een tuincentrum zijn niet altijd winterhard. Ook staat dit niet altijd duidelijk aangegeven op het etiket. Zorg er dus voor om altijd even op te zoeken op Google of een plant winterhard is, want anders heeft u toch echt maar één jaar plezier. Planten in een beschutte binnentuin zijn ook veel winterharder dan tuinen in pot, op een balkon of in een winderige tuin. Let in zo'n tuin dus extra op.
- Koop afgeharde planten, en niet planten uit de kas. In het tuincentrum wordt je al snel verleidt door prachtige planten vol bloemen die langs het gangpad naar je staan te lonken. Vaak staan deze in de kas, dicht bij de ingang. En dat is geen toeval. Vaak zijn deze planten met een 'stikstofrijk' dieet voorgetrokken in een kas. Dit zorgt voor frisgroene takken en bladeren, en veel bloemen. Maar dat maakt de planten ook zeer gevoelig voor harde wind of kou. Koop je in maart dus zo'n plant die denkt dat het al een spaanse midzomer is, en zet je deze buiten in de tuin, dan is er een grote kans dat deze binnen een paar weken verwelkt. Kies dus liever een plant uit de buitenafdeling van het tuincentrum. Deze ziet er nu misschien iets minder spectaculair uit, maar als deze eenmaal is aangeslagen heeft u jaren plezier.
Je geeft teveel of te weinig water
We hebben het al een paar keer gezegd: water geven is een kunst. Veel mensen herkennen het als een plant te weinig water heeft gekregen, maar niet als de plant teveel heeft gekregen. Logisch, want de plant reageerd op dezelfde manier. Toch zou ik zeggen dat een plant minstens zo vaak dood gaat aan teveel water, dan aan te weinig. Naast alle adviezen in het artikel over watergeven, is het goed om tenminste ook op het volgende te letten:
- Pas hoeveel en hoe vaak u water geeft aan op de situatie. Een grote struik heeft meer water nodig dan een kleine. Een plant met meer blad heeft meer water nodig dan een plant met weinig blad. Bij droogte geeft u water, maar als het regelmatig regent niet. Bij zandgrond zult u vaker water moeten geven dan op kleigrond of veengrond, deze houden beter water vast.
- Geef liever één of twee keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Op die manier komt het water ook dieper in de bodem, waar het minder snel verdampt. Ook stimuleert het de plant beter om wortels te vormen.
- Vergeten water te geven? Over-compenseer niet. Als u vergeten bent water te geven, en de boom of struik laat zijn bladeren vallen, is het belangrijk om niet te overcompenseren. Natuurlijk is het belangrijk dat de aarde vochtig is, maar doordat de plant nu zijn blad kwijt is heeft hij ook minder vocht nodig. Door teveel water te geven kan de plant nu juist "verdrinken".
- Stop met potten en bakken. Veel mensen zijn overgestapt van de 'volle grond' naar het houden van planten in potten. Dit is ook flink gestimuleert door de tuinbouwsector, want buiten een plant kan je zo natuurlijk ook een mooie sierpot en potgrond verkopen. Ook kan je een pot vergeten water te geven, is een plant in een pot veel minder winterhard, en moet je een plant in pot regelmatig overpotten en bemesten. Een commercieel geniale zet dus!. Voor u thuis is een plant in de volle grond waarschijnlijk beter. Deze kunnen diep wortelen (misschien zelfs tot het bodemwater) en hebben uiteindelijk alleen bij extreme droogte water nodig. Bemesten is minder vaak nodig, omdat de plant voeding uit diepere lagen kan halen. Ook houdt de ondergrond beter voedingsstoffen vast. En overpotten? Dat is natuurlijk helemaal niet nodig. De plant zoekt zijn eigen weg.
Je hebt of maakt een slechte bodem
Jammer genoeg hebben tuinen in Nederland steeds vaker een slechte bodem. Vooral bij nieuwbouwhuizen is het creëren van een gezonde ondergrond voor de tuin vaak geen prioriteit. Vaker wordt de tuin eerst flink aangestampt door zware voertuigen, waardoor een storende laag wordt aangebracht. Daarna wordt een flinke laag zand aangebracht, wat gebruikt is voor het aanleggen van terras of fundering maar ook door de rest van de tuin is verspreid, en uiteindelijk wordt de tuin aangevuld met grond vol puin en stenen, of een laag pure compost en scherpe meststoffen. Gelukkig kan je hier wel wat mee doen, om problemen te beperken.
- Verwijder storende lagen. Jammer genoeg kan dit praktisch gezien eigenlijk alleen voordat je met de tuin aan de slag gaat. Door de storende lagen te verwijderen, zorg je ervoor dat water en voedingsstoffen beter in de bodem kunnen dringen, wat essentieel is voor de gezondheid van de planten.
- Gebruik niet teveel meststoffen, of bij twijfel zelfs geen. Overmatig gebruik van meststoffen kan de bodemstructuur verslechteren en leiden tot verzilting of verbranding van plantenwortels. Het is beter om de bodem eerst te testen en alleen de nodige voedingsstoffen toe te voegen. Of maak eens gebruik van groenbemesters. Die verbeteren de structuur en het bodemleven.
- Neem je verlies: kies voor sterke planten.
Door te kiezen voor planten die van nature goed gedijen in minder ideale bodemomstandigheden, zoals inheemse planten of droogtebestendige soorten, vergroot je de kans op een gezonde en weelderige tuin, ondanks de suboptimale bodemkwaliteit.