Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Duindoornstruiken

Duindoorn kopen

Duindoornstruiken worden in Nederland ondergewaardeerd. Deze prachtige struiken zijn niet alleen gigantisch sterke struiken die ook aan de kust goed groeien. De struiken zijn ook heel erg mooi, vooral als ze vol zitten met de prachtige, oranje vruchten. De bessen zelf zijn zeer geschikt voor verwerking, zoals bijvoorbeeld in duindoornjam, wat dan weer een delicatesse is in Oost-Europa en Rusland. (lees verder)

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 4 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een duindoorn plant

De duindoorn is een smakelijke fruitsoort die ook nog eens super gezond is. Het is een superfood van eigen bodem die meer aandacht verdient. We geven je graag wat tips over het kopen van een duindoorn plant!

Let op de standplaats

Duindoorn struik met vruchten De duindoorn heeft een heel andere standplaats dan de meeste fruitstruiken. De naam zegt het al een beetje: de duindoorn is van origine een kustplant, die vooral in de duinen voorkomt. Hij groeit dus ook het beste op goed doorlatende, lichte zandgronden, en op een zeer zonnige locatie. Wat beschutting van de wind kan wel voordelig zijn. Een zulte zeelucht is voor deze struik geen enkel probleem.

Naar onze ervaring groeit de duindoorn ook goed op andere lichtere gronden, zoals veengrond. Maar op zware klei kan je deze struik beter niet aanplanten.

Een mannelijke en vrouwelijke plant

Als je een duindoorn plant wilt kopen is het belangrijk dat je een mannelijke en en een vrouwelijke plant aankoopt. Bijvoorbeeld de Leikora (vrouw) en Polmix (man). Alleen de vrouwelijke plant geeft fruit. Gelukkig heb je wel maar één mannelijke plant nodig voor elke 5 tot 10 vrouwelijke struiken.

Heb je geen ruimte voor twee planten? Plant dan een Friesdorfer Orange aan. Dit ras is zelfbestuivend.

Voldoende ruimte

In tegenstelling tot veel andere bessenstruiken groeit de duindoorn uit tot een grote struik. De struik kan wel drie meter hoog en breed worden, maar is met snoei op zo'n twee meter te houden. Hoe dan ook is het dus wel belangrijk om voldoende ruimte vrij te houden voor de duindoorn struik, en er ook niet teveel op een kleine ruimte aan te planten.

Referenties

Foto van duindoorn struik door SvdmolenCC BY-SA 3.0 licentie.